Betul ke macam nie?

Betul ke first time kalau bersalin wajib gunting dan jahit..sy jadi murung,takut,serabut sbb hal nie...ramai sangat yg cerita hal pasal gunting jahit..jadi sy tak ready langsung nak bersalin..terus takde mood..hidup dalam ketakutan hari² makin lama makin dekat dgn due date..jadi takde mood

7 Balas

Hye sis. jgn down2 ye. some people bercerita benda2 mcm tu sbb nk ibu lain get ready untuk hadap semua tu. Ibu yg belum hadap ni mmg akan takut. tpi sebenarnya bukan tu yg sis patut risau n takut sbb nnti bila sis merasa mcm mna kuatnya sakit contraction, sis tk fikir ape dh. Mmg nk baby keluar cepat je. 😂 Jangan risau2 sis. doakan yg baik2. Tk wajib pun gunting n jahit. Purpose gunting ni untuk elak bila ibu terpush awal time bukaan belum full, atau terangkat punggung time push. direction koyak tu boleh divert ke tempat lain. tpi dr tkkn suka2 nk gunting sis. as long as sis get ready betul2. buat labour exercise, practice breathing techniques, push techniques. yg penting jgn angkat punggung n bila teran dagu mesti sentuh dada. teran mcm sis sembelit. kalau boleh, sis masuk dlm mana2 antenatal class sbagai preparation. ajak suami skali. Pengalaman sy hmpir2 kena czer. Nadi sy dh tk cntik, nasib sy dh educate husb nk bersalin. husb yg ingatkan sy bisik tepi telinga. Sy kuatkan diri untuk bngun n push. Alhamdulillah bersalin normal, 1 jahitan je. no gunting2. Semoga dipermudahkan urusan sis.