Berat naik banyak, ada tips turunkan ?

Berat saya naik dkt 18 kg dlm masa 25 minggu, berbeza byk sgt dgn badan yg dulu. Ada tips utk turunkan berat semasa hamil tak ? Sedihnya, elok2 keding sekarang dh macam apa dah

14 Balas

Kes saya pulak masa week 20, 2 minggu naik 2kg. Nurse takut saya ada diabetes, sebab berat naik mendadak utk 1 bulan berturut2. Bila check pemakanan harian, okay je. Portion & jenis makanan seimbang. Then lepas tukar jenis susu ibu (frisomum ke enfamama) yang saya minum, terus okey. Bila check balik, kandungan gula mmg tinggi dalam susu frisomum. Alhamdulillah, last check berat 0.9kg je naik dalam sebulan.

4y ago

Hahaha. Maknanya kalau berat tak naik, minum la frisomum. Kalau berat asyik naik mencanak, tukar la susu lain 😂

sy 20 mnggu ke 28 mnggu naik 6kg . Bising dokter . hahaha . husband sahur kita sahur skli lps tu tdo. bgn pagi breakfast,lunch lg . lps tu buka sama2 . amik kau naik mendadak . padahl makan sikit je. myb sb byk tdo dan tk buat ap2 kot . so skrg da mula kurangkn mkn dn byk buat kje

sy bln ni naik mendadak.. sbulan ni naik 4kilo. hrp xde pape la.. total berat naik 6kilo selama 29minggu.selamat sy chek kt swsta klu gov mau kna azan nih😂myb sis dlu sblm preg krus kot tu cpt naik byk, sy sblm preg dh brisi skit dh. nnt hjung2 akn naik byk lg.. sy get ready ja

sy sblom pregnant berat 63kg...sekarang 32w dah 89kg...berhuhuhu jer lah dengan nurse bila tiap kali checkup...jarang sangat makan malam²...tapi tu lahh selera makan kan...minum air gula sampai 3x, alhamdulilah tak sangkut apa²...😂😂

Sye pregnant 7 bulan naik 6.6kg 😂 pdhal mkn byk jgk.. skrg 33w..berat 2 mnggu naik 700gram..pling tinggi 1.4kg..tu pon nurse dh bising..kena cek bp selang sehari 😂😂

Saya sama mcm ni juga 😂 dari berat badan 45kg naik mendadak 60.5kg skrg tgh tunggu melahirkan je , doa kan sya selamat bersalin ye 😊

4y ago

Sama haha sebelum preggy elok j berat 45 something. Time pregnant mak ai naik mencanak

Sy 20kg naik dr 45 ke 65, sebulan bersalin dh jd 50kg. Now dh 2 bulan maintain 50kg 😂

4y ago

Sy tk tau nk ckp , sb sy pantang sendiri byk nyusu baby, bengkung pun tk pakai 😂

Sy pun berat byk naik. Nurse pun ckp awk 7 bulan da naik berapa kg dah. Sbb pkp byk makan 😹

Byknya naik..sy 28w naik 4kg ..time usia 20w bru nk naik sekilo..klu tidak sblm tu mantain je brt..

4y ago

Sama la dengan saya sis.. Beza masa baby 12 minggu hingga 20 minggu ni just naik 1kg..tapi saya memang bmi overweight.. Dari 66 naik 67 kg Je.. Tapi nurse tak de cakap ape.. Dr pun OK Je.. Mungkin sebb puasa juga berat naik perahan.. Tapi Kadang2 risau juga

Makan beras perang dgn roti wholemeal sbb kurang karbohidrat, perut pun rasa kenyang je