Berat naik banyak, ada tips turunkan ?

Berat saya naik dkt 18 kg dlm masa 25 minggu, berbeza byk sgt dgn badan yg dulu. Ada tips utk turunkan berat semasa hamil tak ? Sedihnya, elok2 keding sekarang dh macam apa dah

14 Balas

Kes saya pulak masa week 20, 2 minggu naik 2kg. Nurse takut saya ada diabetes, sebab berat naik mendadak utk 1 bulan berturut2. Bila check pemakanan harian, okay je. Portion & jenis makanan seimbang. Then lepas tukar jenis susu ibu (frisomum ke enfamama) yang saya minum, terus okey. Bila check balik, kandungan gula mmg tinggi dalam susu frisomum. Alhamdulillah, last check berat 0.9kg je naik dalam sebulan.

4y ago

Hahaha. Maknanya kalau berat tak naik, minum la frisomum. Kalau berat asyik naik mencanak, tukar la susu lain 😂