Tips turunkan berat badan ketika pregnant

Haiii mommies, macam mana nak kawal berat badan time pregnant ni ek. Ada tips tak. 🥲

3 Balas

sy pregnant anak ke 3 ada gdm on dc. sy amalkan LCNS,berat turun. doc buat ujian tft sbb berat drop,tp negatif juga. nasib baik berat baby dlm kandungan bertambah. sampai la sy bersalin,berat turun 10kg dr berat sebelum pregnant. risau juga kawan2 tegur sy kurus,tanya sy sakit ke atau ada minum apa² supplement kurus,tp memang tak la. cuma portion makan sy dah berubah sejak amalkan LCNS. dah tak boleh nak makan 2 pinggan nasi mcm dulu,sesenduk nasi pun dah kenyang

1y ago

Low Carbo No Sugar. sy dpt tahu istilah tu masa buat pembacaan cara cantikkan bacaan bsp sbb ada gdm kan. LCNS tu kena buat setiap hari,kalau mau buat cheat day pun cukup seminggu sekali ja. kurangkan makan makanan yg berasaskan karbohidrat spt nasi dan makanan berasaskan tepung mcm kuih muih. cut gula terus kalau boleh. kalau dulu masa awal² pregnant blm minum air gula,selera makan sy tinggi sgt. boleh habis 2 pinggan nasi penuh sekali makan. sehari sy boleh makan sampai 7-8x. lps tu melantak kuih muih,makan nasi tengah mlm sebelum tidur,minum air kelapa setiap hari. sudahnya kena detect gdm bacaan 9.3 masa 12w. dr situ sy mula pelan² amalkan LCNS. sampailah bersalin berat susah nak naik sbb dah terbiasa makan portion sedikit. sis try la,tak perlu makan apa² ubat kurus,tp badan akan ambil masa sebulan utk sesuaikan dgn diet strict mcm tu. pertama kali sy menggigil kelaparan,tak kenyang mkn nasi sesenduk,lpas tu tak boleh minum manis. lpas sebulan badan dah terbiasa. kena istiqomah,wal

Tipsnya amalkan pemakanan yang sihat. Cari sumber makanan yang low GI (boleh Google). Elakkan fast food/junk food. Kurangkan gula. Saya seorang penggemar fast food dan dessert. Tapi start mengandung saya sanggup tinggalkan favorite saya tu. Saya buat apa yang saya share kat awak tu.

makan suku suku separuh. lebihkan sayur dan protein. minum manis elakkan atau sehari sekali sahaja berkawal.