berat badan

Berat saya naik 10kg, bru 4 bulan. mcm mana nak kawal berat badan ye? mcm mana berat leh naik mendadak...sy rasa makan x banyak

25 Balas

Sy pon naik, masa trimester 1 berat turun habis je masuk trimester ke 2 time tu mabuk pon dah hilang, dia punya selera melampau, sampai naik berat hampir 3kg sebulan, terus kene monitor bp utk seminggu sbb takut darah tinggi, ni masuk 6bln nurse suruh minum air gula utk kali ke 2, mudah² tak lah sangkut 😅, skrunk sy makan kuantiti sikit, susu sy minum anlene tu pon selang sehari dalam 1scoop sahaja, bykkan makan sayur, buah n ikan, elakkan makan berlemak, and bende² manis

Berat sy masa first trimester terkawal. But then masuk 2nd trimester naik mendadak jugak. Total weight gain sy masa preggy is 20 kg walaupun sy jaga pemakanan dan exercise. Kadang2 just cannot do anything with it. Tp lepas bersalin dh kembali normal. Bdn setiap org xsama so its okay. Just enjoy beign pregnant mommy😍

Sy pun naik byk juga, sampai kk suruh minum air gula. Skrg sy cuba x minum manis, mkn mcm biasa. Sy cuba cut dari segi air manis dulu. Kita ni mesti mmg jenis geng xda alahan pastu berselera mkn, berat plak jenis senang naik. I feel you sis.

Saya pregnant 4 bulan turun 7 kg. Tak selera makan. Tapi skg cuba utk tak turun dah. Cuba kawan ambil karbo, makan sikit tapi kerap. Banyakkan sayur dan buah buahan. Kurangkan makanan dan minuman manis, sy tak ambil langsung air manis. Banyakkan minum air masak.

Jangan minum manis. Dlm masa sebulan nail 5 kg. 2 minggu lg jmpa doktor naik lg 2 kg. Lps tu doktor kata jangan minum manis. Manis yg bersusu. So sy avoid. Dlm masa 2 minggu sy naik 600g jaa 🤗🤗 happy jumpa doktor. Hehe

Sye naik 6kg msuk 6months.. start naik msuk 5months..sbb 1months to 4months alahan brat turun... Nurse ad bgtau , klo x mau brat naik mndadak kn, mlm kurgkan mkanan berat.. klo na mkn, mkn mcm buahan ke atau minum susu msa mlm.

Sis ade minum susu ibu ke sis? Mnurut article yg sye baca, kbnyakkan ibu mngandung ne minum susu anmum materna which mngandungi tinggi gula.. Mkn atau minum manis boleh mnyebabkan berat bdn naik mndadak, good luck sis💕

Lahai... Bestnye berat naik... Sy 4bln berat bruu naik 1kg... Last month berat 40..... 😂😂😂.. sis try kurgkn mkn nasi n mkn mcm mee cmtuu lah....sy mmg kurang nasi... Sikit2 mkn mee,kuewtiaw,bihun....

5y ago

Kn sis, payah nurse ni, berat bdn berlbihan pon, suruh mkn kurg.. Ni bdn kcik suruh mkn lbih.. Hahah ske2 nk mrh org

sejak tahu pregnant, saya dah x usik langsung air manis, banyak kan minum air kosong. Nasi mkan 4kali sehari tp dlm kuantiti yg sedikit. Saya minum susu anmum pagi dan malam. Mudah mudahan tak naik mendadak..

5y ago

Info saya tu apply utk ibu yg ada gdm. Dietician saya jumpa akan mintak ibu tukar Susu kalau minum anmum. Kalau X ada gdm, teruskan sajalah... No harm... Kita mmg X Rasa manis, tapi kandungan gulanya mungkin tersembunyi

i amek advice rakan kita dlm ni.. bykkan minum i kosong. elakkan minum manis. mkn nasi jgn mkn utk 2org.. kalau lapar mkn sedikit shj. I obese tlt kne diabetes..better ikut.. i gain 1kg je 1bulan...

5y ago

yup, indeed😊