Sakit bawah perut tetengah malam

Bebaru ni, saya ada kena sakit bawah perut bahagian kiri. Dah 2 kali kena. Bukan macam senggugut tu tapi sakit yang tak tahu nak bagitahu sakitnya macammana. Macam tajam tajam gitu. Mencucuk cucuk. Yang pasti, saya kena tetengah malam masa tengah tidur. Saya terbangun dari tidur sebab sakit sangat & terus jerit "Sakit sakit. Sakit sangat!". Sampai suami pun terbangun sekali. Lagi satu, masa terbangun tu mesti saya tengah baring terlentang. Sakit tu pulak dalam seminit camtu. Pastu nak bertenang dari sakit tu dalam 5 minit camtu. Oh ya, saya ada cyst masa mengandung kali ni. Tapi masa doktor scan masa 4 bulan setengah haritu dah tak nampak, dah kecut camtu. Doktor kat KK pun kata bukan sebab cyst ni, cyst dah kecut. Doktor hanya boleh kata setakat ini okay saja tiada apa yang perlu dirisaukan. Mungkin sebab ligamen. Cuma kalau jadi lagi, saya perlu terus ke PAC/Kecemasan. Wallahu'alam. P/s : Saya saje bertanya di sini jika ada yang berpengalaman macam saya. Yang pasti, saya dah cerita kat doktor kat KK & doktor dah scan tapi takde pape. Semuanya okay saja. Baby okay. Uri okay. Cyst tak jumpa. Kalau ada yang berpengalaman, sudi sudilah berkongsi pengalaman di sini. Terima kasih. ☺️ #27minggu #ingintahu

12 Balas

Saya pun sama macam awak. Sakit sangat. Baby pun rasa mengeras. Sejam sakit, hilang sejam dapat tidur, lepas tu sejam sakit balik lebih dari tadi sampai tak tahu nak buat camne. Check dgn doktor luar juga kk tak de masalah pun... Semua ok. heartbeat baby ok, uri ok, kencing kotor tak de. Saya tak de cyst or fibroid pun. Doktor luar cakap mungkin sebab round ligamen macam awak. Dia cakap mungkin baby nak membesar tapi rahim saya kecil dan urat tu meregang lebih. Sama macam awak, doktor sarankan saya pegi PAC kalau jadi lagi sebab dia pun tak pasti kenapa. Awak petite ke same macam saya?

1y ago

Lebih kurang kot tu. Cuma saya kena one-off bila jadi tu. Dia tak lama sampai sejam camtu. Dia memang datang sekejap sangat. Dalam seminit ke 5 minit camtu. Tapi sekarang kadang ada datang juga tapi sekejap sekejap gitu je. Tak ganggu rutin harian. Huhu

Saya pun ada rasa random dull pain dkt belah kiri, waktu tgh2 tdo terjaga sbb tekejut tiba2 sakit. Dan sakit tu xpernah dtg waktu lain. Saya xtahu sama atau tk rasa sakit tu dgn sakit awak. So far dia akan hilang sndiri dan dtg sekejap je. Bukan braxton hicks sbb perut tk mengeras pun time tu. Saya pun x sure itu sakit apa tp setakat ni 2x dh terjadi waktu tgh tdo. Panic jgk igt dh nk beranak tp saya baru 31w harap2 bukan nk beranak lg laa 🤣

1y ago

Macam sama je keadaan kita ni. Betul rasa dia bukan contraction palsu tu. Sakitnya terkejut gitu. Kan

Sama dgn saya baru terjadi malam tadi, tengah malam tapi saya sakit bahagian kanan nak mengiring ke kiri terasa berat gile pastu rasa cam sakit mula2 mmg risau sangat2 i tunggu dalam 5 min mcmtu tak hilang2 pastu bangun kecing minum air, terus rasa nak berak, lepas perut dah okay balik tak pasti sebb sembelit ke atau ape. Nak masuk 26weeks baru terasa sebelum ni okay je. Dalam hati banyak berdoa semoga baby takde ape ape risau sangat

sy pernah terjadi masa first trimester.. pergi scan dekat klinik dr ckap sbb pghadaman x lawas.. sbb sy mmg ad sembelit n pyh nk mmbuang.. masa scan tu dr ckap byak sangat najis dlm usus.. mgkin dye jd tertekan bhgian tu sbb tu jd sakit.. masuk second trimester ok n now dah 34w dye jd lagi😭 tahan jela skit tu sbb dye kjap2 je.. bila dah lawas membuang mmg oke lah skit rasa sakit tu...

masa 1st dan 2nd pregnancy sy xpernah rasa mcm tu time tido. maaf awak saya tiada pengalaman. kalau tarik mengkarung secara tiba2 ada berlaku la. semoga dipermudahkan urusan awak☺️. bagi sy cuba la dapat kan 2nd & 3rd option dr klinik lain. atau pon pergi hospital utk tanya. jangan bergantung pada jawapan kk sahaja.

kalau doc check semua ok.. inhsaAllah ok.. tp mcm yg lain ckp.. cuba tanya demgan doc lain jugak.. sy pun ada masa jadi mcm tu, cuba tido mengiring n letak bantal bawah perut. adjust badan bagi dalam keadaan selesa.. kadang2 sebab mungkin perut dah mula berat, jd ada tekanan kat situ.. sy buat tu menjadi jugak la..

sy pun sama rasa mcmtu. doktor ckp situ kiri usus kita. masalah dkt pencernaan dan penghadaman. dan sy kena kencing kotor juga. on ubat anitibiotik . tapi still sakit lgi lepas makan ubat. tak ade yg nak dirisaukan kalau doktor dh chexk smua. kena bertahan je sampai anak keluar. huhuhu

sy pun mcm sis juga dulu, selalu sakit bawah perut sampai nangis2. jalan kena bongkok, bring pun sakit, mengiring kiri kanan xkena.. tapi skrg alhamdulillah dah takde pula. sy skrg pregnant 19w3d.. dan sy ada fibroid besar 10cm..

Sy pun ada kena sakit mcm tu first2 dlm 2x gak kena, skrg mcm tak ingt dh berapa kali, sakit tu dtg tiba2 kejap je tpi sakit betul kn, sy dh tnya misi dia kata mngkin kencing kotor and suh minum air barli,

1y ago

Saya takde kencing kotor. Doktor dah cek. Tu doktor cakap mungkin ligamen dalam. Doktor pun tak pasti. Wallahu'alam. Huhu

Sy jd bila nk msuk mnggu baru n lg terasa bila tdur dlm posisi yg sme. Tbe2 rse mcm terlock. Sy tdur duduk kurang sakitnya.