Stress !!!

Bayi sy dari mlm semalam smpai ke pagi ni tak tidur2 asyik menangis je .. susu dh bagi , pampers dh tukar .. dh sapu minyak kt sluruh badan dia pun asyik menangis je .. sy pegang dodoi kn , dia tido tpi bila letak kt tilam dia terjaga & menangis lagi .. tak tahu dh nk buat ape .. pening sngt kepala .. stress sngt .. dgn lgsung x dpt tido , nk buat ape2 pun tak dpt ..

39 Balas

Baby puan umur brp? die kembung perut kot...baby ni kalo kita masih dlm pantang mmg sensitif. Cuba tuam2 perut die pastu urut kaki die. Pastu bukak je zikir2 selawat sepanjang hari. Cuba buat air yasin, buat mandi die. Mana tau berkurang, in shaa Allah. Kita cuba mana yg mampu, semua atas izin Allah. Moga Allah permudahkan urusan puan sekeluarga. Aamiin

🥲🥲 laa sya igt sya je mengalami benda ni.. baby sya bru 1bulan 24hari , mcm nie laa ragamnya.. kdg mcm nak menyusu , bila d sua dia menangis xnak.. nmpk mengantuk, tido masa kena dukung je bila letak kat tilam dia bangun nangis.. sya pun buntu nak buat mcm mana.. risau jg baby x cukup tido asyik meragam.. 😞

2y ago

hai sis , terima kasih tips nya. skg baby sya lg smggu nak masuk 3bulan . skg dia dh x meragam dh. tido pun dh tetap setiap jam 8mlm smpi la jam 6pagi. dia bangun kejap2 nak menyusu saja. siang kejap bangun , kejap lg nap time.. sblm ni mmg sya dh try mcm2.. buai, bg puting smpi tido sambil duduk sya sbb dia nak tido d badan. alhamdulillah skg dh meningkat bulan, tido pun dh tetap.. x meragam lagi 😄 mmg kena sabar saja baby bru lahir ni, nnt makin meningkat bulan lama2 dorg dh biasa dgn dunia luar rahim.. bru dorg selesa dan x meragam.

masuk angin kot sis? dia rsa tak selesa mungkin disbbkn minyak sapu awk bgi tak sesuai? ada sesetgh bby dia takmau tidur atas katil. tpi klau letak kat bahu menyandar kat bdn kita dia tidur nyenyak. mungkin sbb keselesaan dia. awk ibu kena tahu anak meragam sbb apa. kena alert. sbb bby memg suka tidur cuma klau dh rsa tak selesa merengek lah dia

Sabar sis..baby saya mula2 dulu pun mcm tu..high demand baby kena selalu berdodoi..tak larat terpaksa beli buai..tu pon memang menangis dulu nk boleh ke tido..ni nk masuk 3 bulan alhamdulillah dh pandai sikit walaupun mmg nk berbuai je 24 jam kalau tidur..kena gilir2 dengan suami jaga mental kena kuat ye sis..

mcm pengalaman saya masa baby dlm pantang, baby saya pon mcm tu tak boleh tido sbb otot kaki dia keras ,badan2 dia bnyak angin kena urut selalu dan dalam masa yg saya saya bawa baby g jumpa ustaz utk ruqyah ..sbb semenjak ada baby rumah rasa lain... panas lps ruqyah baru baby dpt tido lena.

mungkin die nak berayun tuu sis .Sis try beli buai & letakkan die dalam buai..Bby saya pun macamnie jugaa..2minggu jugaa saya macamnie last2 memang xad jalan laen,saya cuba tydokan dalam buai.. Alhamdulillah selesai..Cumany bila bby lena,angkat letak atas tilam..

mcm baby saya kuat meragam sgttt . nnti dia 4 bulan dia ok sikit . cuma lasak lah pulak 😅 . sis kalau nak tidurkan baby pkai buaian and letk lagu/zikir kt telinga dia . sound raindrops , shushing baby , zikir tidurkan anak , . anak kita sama kuat meragam sgt

mcm anak sya time baby..Azan subuh br tdr.. time tu mmg stress n mngis sorg2 d blik ..sbb dah mngntuk n Tak thn,sya mnta org dlm rmh Azan dlm bilik..tkut ada apa2 kat dlm blik ..lps hbs Azan,smbg lg Azan subuh trs ank pun diam n tdr..

baby saya dulu pon mcm ni. setiap kali dia nak tido, saya bedung kemas2, bukak white noise. elok tido. biar je dia nangis sekejap, nnt dia tertido sndiri. tp kalau lama sgt nangis, mungkin xberkesan cara ni utk baby sis

Berapa umur bayi ya? Cuba urut perut baby, buat ikut step utk legakan perut kembung. Baringkan, dan naikkan lembut2 lutut baby hingga menyentug perut. Ulang dalam 7-10x. Then berbedung tak (kalau masih dalam pantang?)