Anak tak bole letak

Bole tolong ajar sye mcm mne nk letak anak yg dh tidur tanpa sedarkan dia... Sye dh buat mcm kt fb tu, letak masa anak separa sedar sblm tidur tu then tgn letak atas badan dan kepala dia..sye buat dan anak saya terus celik dan tak tidur . Anak sye kuat mengempeng mungkin sbb sye suri rumah je jd dia fully bf... To sush jgk kalau asyik nak melekat aje tak boleh tinggal langsung.. nak mandi pun kena tunggu dia tidur baru dpt mandi.. nk tidurkan dia lama plk tu... Tak ngempeng tak nak tidur... Merengek menangis tak berhenti sampai la dia dpt nenen mak dia ni.. Bila dh tertidur kt pangku,nk letak atas tilam pun jd 1 hal jgk..elok dh nyenyak ,slow2 angkat nak letak kt tilam skli letak eh celikkk + merengekkkkk Huwaaaa tolonggg🥴

18 Balas

Baby sy skang 2 bulan 26 hari. Saya mmg tak beli buaian bayi sebab saya tak mau dia biasa dibuai nanti susah nak ke mana mana. Sy pun alami masalah yang sma seblum ni. Waktu baby masuk 1 bulan gitu, susah sy nak ampai baby lepas tidur di tangan. Kalaupun sy berjaya ampai, 3 minit gitu nangis da. Bangun. penat nak bg tidur balik . Hampir nak beli buaian juga utk senang bg baby tidur. Lepastu sy try buat gini. Bila baby tunjuk tanda mengantuk seperti menguap, time tu la sy dodoi dia di tangan saja. Bila mata dia start da trtutup lemah, saya ampai dia jap dan balut dia/ bedung. Time tu dia akan bngun tpi lemah dan tak melawan klu dibedung. Sebab dia memang dah ngantuk dah. Lepas tu angkat baby yang sudah dibedung, dan dodoi semula. Smpai baby btul btul tidur. Cara nak tau baby tu dah tidur lena, panggil nama baby. Klu mata dia gerak gerak, belum lena lg. Tp klu mata dia tak gerak2, tidur lena da tu. Boleh da ampai dengan tenang. Xkan goyang atau terbangun da. Asal cara ampai tu tidak membangunkan baby la. Smpai ke hari ni, sy tiada masalah ampai baby lepas dia tidur. Tidur baby pun lama sebab dibedung. Time dia tidur tu, saya pasang la surah2 atau white noise supaya tak terlalu sunyi. Kalau terlalu sunyi, bunyi cicak pun dia terkejut nti. Itu cara yang sy guna la. Hrp membantu. 😁

Anak saya pun sama. Awal2 stress jgk, Sbb nk tidokan, Abg Dia pun nak kena layan jgk yg setahun. Yg no 2 Mmg nak mengempeng je. Tapi Bila saya da try mcm2 cara, last2 jumpa jgk. Masa Dia da nak lena2 tu, saya baring skli dgn Dia ikut baring. Tapi tgn saya xlepas bdn Dia lagi,kepala Dia still berbantal lengan saya.Mula2 Anak xnk Terima puting, beli la semua jenis. Last2 puting yg murah Kt Shopee gak Dia nak.. masa da hbis susu tu, saya sumbat puting, baring smbil tepuk bontot Dia.. slow2 saya alihkan kepala dlu letak atas tilam. Tgn still tepuk bontot. Lama sikit da stop tepuk, tgk Dia sedar x. Da rasa ok Baru alih tgn Kat badan n bontot Dia. Halang dgn bantal peluk Dia.. still pegang atas perut Dia Dlm 2min. Da ok Baru gerak. Lama2 slow2 Dia Faham dah. Now Lepas susu, tepuk jap, letak, tepuk sikit peha dia pelahan2. Terus tido Dlm Katil Dia sndri dah

1y ago

bedung,buai. tu cara sy. dia pisah buai umur 5 bulan lebih . bila dia pandai nk tidur gaya pusing kiri kanan. dlm buai xboleh pusing kiri kanan . so slow2 ajar dia tidur atas katil. skrg 7 bulan lebih 100% katil shj. buai hnyalah digunakan kalau dia tak boleh tidur dgn sendiri contoh demam, tidur xckup sbb prjalanan jauh g rumah parent/mertua/sedara. anak sy ni kalau tidur rumah org, mmg dia xbiasa. so jd xckup tidur. bila balik rumah sendiri. mmg seharian akan meragam sbb xckup tidur. so bila jd mcm ni mmg sy rasa apa yg sis rasa. smpai tahap dodoi dlm pelukan, smbil diri tepuk2 pon xjalan. nangis2. so mmg buai pnyelamat.

1y ago

Betul sisss . Buai penyelamat skrg . Tapi dia tgh dlm fasa newborn . Mmg malam berjaga laaa . Hahahahha

Baru td kene benda yg sma..baby bru 49 hari.. hbis pantang hr tu tidurkan dia dlm buaian.. seminggu jugak laa tidur dlm buaian..tp pikir2 balik nti susah nk travel..kne angkut buai sekali..last2 pilih utk x guna buaian..struggle nk tidor kan dia.. last2 sy susukan dia smpai knyg and terlelap mse menyusu.. then mase nk letak kt tilam dia terjaga and menangis. Kne susu kan semula smpai terlelap.. biarkan dia tdo atas riba dlm 30 minit.. bru slowly letak atas tilam.. then jgn trus bgun.. tggu dlu dlm 15 minit..nampak doa dia dh ok..bru boleh bangun... struggle betol jd ibu ni .lg2 anak sulung .serba bodoh xtau ape2

moga sis bertabah la ye..nnti ank da besar sikit insyaallah akan senang jage nye..dulu ank sy pon mse baby bile tidur telinge jenis nipis..dgr tapak org berjalan boleh terjage..bunyi cicak pon die terjage terus🤣klau boleh nk senyap je..tiap mlm susah nk tidur mesti menangis dulu..sampai kne masuk krete..pusing2 baru die terlelap..betol menguji kesabaran sy dan husband mse tuu..tpi alhamdulillah 8 bulan ke atas da boleh tidur bwah..tepuk terus tidur..bile ingat balik..rase nk menangis😂alhamdulillah umur die 5 tahun baru nk dpt adik🤭

sis cuba pasang tv song for little mrs rachel ,brkesan, anak sy dri 3bulan mngekek gelak , sy tggl je dia depan tv ,smntra tu buat keje lain ,mmg tk meragam lgsg, nak tknk kita kena guna screentime ni ,lgipun song for little ni bgos utk baby, baby akan cepat reaksi & bila kita sembang dgn dia dia fokus dgn kita ,tpi jgn lama la ,sttle keje tgok bby balik, lepas bg baby tgok bby sy byk perubahan, tak byk mergam, senang nk tdo kan, dia akan penat gelak2 ikut tv ,menetek je trus tdo

mcm sy .sy pun suri rumah juga dan dlu ank fully bf.. .dlu ms ank suka mengempeng..ms dia dh tido nyenyak.tu baru sy alihkan ke tilam... .tp amik ms lm juga nk tggu dia btl2 lena..🤣✌🏻tp dia pndai akn sngkut kaki tuk detect mana mak dia ada ..sangkut kaki dkt perut la...sangkut dkt tgn la..beralih sikit eh dia tw..🤣

1y ago

dia lg bijak letak sensored kan🤣🤣🤣gerak je sikit......bip .bip..bip..hehehe🤭🤭🤭bnyi sensored sudah...

anak kecik mmg mcmni..xboleh nak elak..semua bayi perangai macam ni..kena sabar dan pujuk smpai dia tido..samala anak saya, kena pujuk bru tido..pujuk pon lama pulak tu ..hal rumah dan memasak semua saya tolak tepi sebab saya bru anak first ..biaqla org nak kata saya malas masak ke apeke..diorg xtau betapa susahnya nak tidokan anak.

klu sye, bg lena btol2 bru letak mngiring, apit bntal kiri kanan dye bia rse kne peluk.. tp nie pun ikut nasib, kdg jd, kdg x jd.. klu penat sgt mdodoi gne tgn tp anak x tdo/susah nk lena, sye msuk buai... puting pn sye bg.. ikut keadaan.. bdk2 nie brubah2 kdg bg puting da lena.. kdg kne msuk buai..