Anak tido atas badan, tak nak tido dlm cot.

Anak saya 6 bulan. sy sngt la penat sbb anak sy suka tido atas bdan. Sy susu bdan dan dia slalu tertido atas sy tpi bila nk letak segar pulak mata nya dan sngt susah utk dia tido balik. boleh share mcm mna nk buat ni or sapa yg berjaya sleep training. ye sy thu sngt bahaya tido skali ngn baby tpi itu je cara yg boleh bgi sy rehat. klu tak lgi dia x nk tido..😭 sy jdi stress sbb bnyk bnda tak boleh nk buat. jdi tak ada msa utk diri sy dan keje2 rmh 😢#pleasehelp #firsttimemom

5 Balas

anak sy masa 1m tidur mlm wajib tidur atas bdn sy. sy faham maksud tu je cara kita nak rehat. tp bila masuk 2m malam dia tidur bilik dia, siang plk susah tidur, sy nak dia nap, dekat hari2 jgk trapped nap🤣 tp takpelah keje rumah blh tunggu, anak membesar tkleh tunggu. cuma beza kita sy lalui masa dia nb je, puan 6m pun lalui lg. lepas nb mmg tak contact nap &sleep dh, cara sy mmg nurse to sleep je. nyusu baring, pastu dia tidur sy bangun keluar bilik. ada je hari nyusu duduk, nak letak anak atas katil tu letak dia mengiring letak dr bontot, pastu tgn sy letak kat dada dia tepuk2, pastu alihkan tgn satu lg yg bwh kepala anak tu, pastu tepuk belakang belakang bdn dia sampai settle baringkan dia elok2, dah siap blh keluar bilik. masa 7m sy nyusu siap2 kat luar bilik, pastu letak je dia dlm bilik dia sy keluar je dia pusing2 pastu tidur sendiri ada masa tidur cot, lepas nyusu letak dia dlm cot, teman sampai tidur, tepuk tilam je. tgn sy dlm cot sy baring kat katil. bila dtg time nk mengempeng tu rasa dia dah tak hisap, sy tepuk belakang bdn@bontot dia sambil tarik nipple sampai lepas, tepuk makin slow pastu sy keluar je. byk kena try & error, tak semua cara sesuai dgn anak kita, sesuai dgn kita. btw sy beli buku puan uswatun. tp takleh turuti😅 penat mak, anak nangis pesen kena dera risau guard datang ketuk pintu kot jiran report.. baru je dah berjaya senang tidur datang sleep regression plk. takpelah redho jelah nurse to sleep pun asalkan lepas dia tidur mak balik bilik tidur dgn husband. setiap perubahan yg kita buat tu terutama yg lari dr kebiasaan anak, mak ready bekal sabar byk2 je la anak mengamuk kalau anak bkn jenis mak buat la apa pun anak redho turuti

Sebaya anak kita, nk msuk 7m dah. Ank sy dri nb smpai 3m contact napping. Sy berjaya transfer cot alhamdulillah. Ap yg sy buat, always begin with first nap of the day bila nk transfer. Lama2, makin kerap kita transfer. Sy buat smnggu transfer ke siang, mlm ats badan. Mnggu strusnya sy transfer siang n mlm. Transfer dlm keadaan mamai tu. 10-15min lps dh tdur tu terus transfer. Msuk 4m sy sleep train sekali sbb ank sy berbedung smpai 4m, transfer dlm sleep sack n guna white noise bila nk sleep train. Roughly smua proses kne gradually intro dkt anak. X boleh mendadak. Kena consistent. Ikut wake windows anak. 10min sblum hbs wake window. Susu n biar ank nesting dlm cot. Setiap bulan ragam anak bertukar-tukar. Jd flexible shj. Sy x cio sbb msalah kesihatan sy. Sy fham stress tu, sy mengamuk cmpur dgn manic dulu sbb x boleh cope dgn mental illness sy. Jd sbb itu kena assist sleep train supaya tak hardcore dkt mental sy. Sebulan jgk ambil msa bru ank saya tahu. Sleep train ni mainly for parents and not for babies. Ikut cues anak, temperament anak sbb tu kena gentle. Wlaupun kecik tk tahu ap2 emosinya tgh berkembang. Kadang2 klau sy rindu nk contact napping atau nak tarik waktu tidur anak, sy contact nap jgk. sy x bf jd dgn ni sy bonding dgn anak.

Anak saya since newborn sampai sekarang (2 tahun) masih tidur atas badan lagi. Sepanjang 2 tahun ni, saya try&error tricks. Anak saya co-sleep. Saya dan suami tak ready nak sleep training anak lagi. Sumber rujukan utama, babylanguage macam mommy lain yang suggest ke awak. It truly helps!

da try buai? anak sye mse newborn smpi sbulan lebih memg tdo atas bdn.. msuk 2 bln, baby da x nak dah.. skg da setahun, still tdo sme.. bg baby puting, bantal peluk, tepuk2 nant baby tdo.. klu x bjaya, masuk buai then da tdo bg tdo tilam..

boleh follow fb baby language dkt sana dorang ada ajar cara nak handle baby