Bayi umur 4 bulan tidak mahu menyusu

Bayi saya minum susu formula sepenuhnya. Saya tidak berjaya breastfeed. Namun sejak umur 3 bulan dia dah tak mahu menyusu. Kalau diberi botol susu menangis kuat. Hanya mahu menghisap puting tiruan. Berat badan dia makin susut, sebab hanya minum sikit saja. Ada apa saya boleh buat, dia macam lebih berminat hisap puting tiruan. Saya hanya bagi puting tiruan untuk tidurkan dia saja. Apa saya boleh buat ya?

6 Balas

cuba suap susu guna cup kecil macam hospital buat (tak sure sis tahu tak macam mana hospital bagi susu formula untuk baby di nicu) .. tak pun suap guna sudu ke dulu kalau boleh cari sudu yang tak tajam edge dia takut terkena gusi luka pula nanti sebab dah 3 bulan kan baby kuat melonjak.. kalau dia taknak jugak maybe try tukar susu .. baby tak sepatutnya taknak minum susu sebab anak sis awal awal memang dah boleh minum fm .. kalau lebih baik sis refer doctor je takut masalah dalaman

samada brpunca bntuk puting tu ke kederasan air susu kluar atau rasa susu tu mungkin. huhuu . 😥 mungkin boleh cuba yg sapu minyak aroma wangian kiddit, blakang telinga dn nadi prgelangan tgn, bagi dia terdorong utk minum susu. kalau brjaya syukur lh. ini saja sy mmpu fikirkan dn cadang..

sianya dia..mgkin kne tukar jnma susu kot..atau puting btol susu xselesa ke. cuma suap susu guna sudu bby tu.klu bby mnum mkna mslh puting.klu bby xnk jg..mkna susu kne tukr.

3y ago

terima kasih ya :)

Try cari botol susu yg puting lembut eg. Avent natural.. Jgn bagi pacifier sis, klu sis tak bagi.. dia terpaksa juga hisap botol, good luck 💕

botol susu 3bulan sekali kena tukar, & atas sebab apa awak mula bagi puting tiruan?

pg klknik