Puting baby

Hi mommy, baby saya 3 month nak masuk 4 month ,dia fully bf tapi sekarang dia kerap hisap penumbuk jari dia. Lepastu nangis bila bagi susu dia tak nak minum dia nak hisap jer , tpi kalau kita bf kan keluar susu . So cadangan saya , perlu ke? saya bagi di puting tiruan untuk elakkan dia over susu .

4 Balas

baby bf tak akan overfeeding biasanya. sbb dia pandai hisap yg x keluar susu dgn byk. ada small no of cases je yg baby overfed. kalau baby terlampau kerap muntah, perut x selesa tu then baru ada kemungkinan baby overfed. boleh google berkenaan ni sendiri ya.

baby hisap jari tu normal je. die tgh asah sensory tgn die. biar je. x bermakna dia hisap jari tu die nk menyusu or puting. its just baby routine. setiap baby akan hisap jari, x kira la 2 jari ke satu penumbuk ke, tu semua benda normal utk baby.

Yup boleh je bg elakkan overfeeding saya bby pun 4 bln jd kuat ngempeng sbbkn situation mcm sis jgk , klau siang bg je main penumbuk tu klau nk tdo ada time dia mengamuk sbb susu kn kluar bila dia nk hisap ganti dgn puting jd x overfeed

nk tumpg tny jugk...ada tk cra bg ank yg sukar mnyusu botol