Adakah penggunaan puting menyebabkan bayi tolak susu badan?

Hi ibu2, anak saya 2 bulan sejak semalam dia nangis2 taknak menyusu. Dia susu badan sekejap je lepastu dah tolak tapi masih menangis. Harini pun sama. Bila saya bagi susu botol dia minum sampai habis Dan tak menangis dah. Saya ada gunakan puting jugak untuk bantu dia bertenang sebelum tido. Persoalan saya, adakah puting tiruan tu yang menyebabkan dia tolak menyusu badan?

5 Balas

Boleh jadi dear. Sometimes dekat soother/ puting tu kan, the manufacturer akan letak 1 disclaimer yang menyatakan penggunaan soother/ puting tu akan mengganggu penyusuan. Baby dia akan confuse rasa menyusu dekat nipple dengan yg artificial punya

boleh jadi baby nipple confuse. flow susu botol lebih laju berbanding dgn flow susu badan. dan baby tak perlu gunakan tenaga yg lebih utk menyedut susu jika minum pakai botol. cuba buat oral stimulation

Untung kak anak nk puting .. saya harap kn susu bdn je .. botol dia tk nk .. mula2 botol nk .. msok 3 bulan tk nk botol .. ni slow2 dia nk pulak msok 4 bulan

Yup my boy goes thru the same thing. Sy start pump and bagi botol sebab dia suka ngempeng. And guna pacifier jugak. Skrg try bagi boobs dia dah taknak 😅

8mo ago

baby nipple confuse tu awak

bg susu botol brp ml brp minit minum?