Puting tiruan ( saja nak tahu )

Hi parents, share sikit umur berapa kalian bagi anak puting tiruan?

13 Balas

Depends sebenarnya. Lain baby lain ragam. Sy bagi masa baby kuning jak sbb dia xnak diletak bawah lampu biru. Sehari jak di ward dah discharged sy x bagi dah puting tiruan, takut nipple confuse since baby fully bf. Puting tiruan pun sy pilih lepas sy tengok keadaan nipple sy lepas baby dah susu. Sy guna avent sbb seakan nipple lepas baby dah menyusu. Ikut awaklah nak bagi ke tak sbb puting tiruan ni utk memudahkan pergerakkan ibu2 sebenarnya. Supaya anak tak selalu nak mengempeng.

saya bagi kat baby time nak tidur ja utk tenangkan dia...baby saya full bf kalau xbgi dia asyik nk ngempeng😅...kdg2 baby dah nyenyak tidur dia akan lepaskan puting tu sendiri...dpends pada baby gak ada yg xmaw hisap puting & ada yg maw..tpi tu la bgi puting kosong nie org sekeliling akan pandang serong sikit😅 sbb puting kan xbgus utk baby sbbkan gigi jongang la apa la...tpi saya pekakan telinga ja sbb yg nak jaga anak bukan depa tpi kita sendiri...so terpulang pada sis😊

1y ago

oky jga tu dri pda bby nak melekat je🤣tngh try bg puting tiruan tpi mungkin sbp blm biasa jdi dy ksi kluar blik klo msuk dkt mulut

saya bagi masa newborn sampai skrg nak masuk 3 bulan. puting hanya alat untuk baby tidur dengan lena ja. tak larat mak kalau asyik nak hisap puting. macam saya akan bagi bila nampak dia nak menghisap sbb baby akan rasa tenang dgn menghisap. dah lena dia akan lepaskan puting sendiri. bukan sepanjang masa dia pakai.

klu sy sis, dua² ank x bg langsung puting tiruan .. Alhamdulillah gigi still cntik , xda patah lg smpai skrg yg abg 5 thn,adik 2 thn 6 bln.. umur dua thun da ble smbung dlm dua prkataan..🥰 mkn gula² lgsung x bg pantang smpai dorg puas.. yg penting mlm wajib berus gg dorg sblm tdo 😂

Sy bg msa new born... Masa tu ank sulung, mulut dia suka nk menghisap je mlpn perut dia dh kenyang...Ank2 len sy try bg jgk, tp diorg xnk 😅... Depends pd bby jgk... Bukan sume nk puting ni, x bg pn xpe...

1y ago

kalau dia asyik nk menghisap je tp dh kenyang,tu ke sbb dia bole jeluak banyak? anak sye jeluak banyak sgt tp still nk menghisap jgk..sye x beli lg puting tiruan..kne beli ke?

Try la bli kot dia nk... Klau dia xnk x bleh buat pe la... Bby ni ragam dia lain2, dlu sy bg puting sbb jd mcm tu la... Mjur bby nk puting kosong tu... Semoga dipermudahkan urusan awk

start bagi dari dalam pantang sebelum tidur. dah tidur cabut dari mulut dia. anak saya pakai puting sampai umur 6 bulan je. alhamdulillah cantik je giginya.

umur sebulan. mula2 xnak bagi. tp payah naw asyik nak isap nenen smpai trlena baru boleh lena. kalau tarik. huaaaaa...mulut asyik nk nyot2

puting ni sy bg msa dia newborn juga sbb nk bg dia tenang . sbb anak sy suka meragam kdg2 .

Saya bagi masa umur 8 bulan tu pun utk tidur & bawak bila emergency bila travel