Hi momies.Blh ke kalau sy basuh baju bby pakai sabun baju biasa?sbb sy x mampu nak bli sabun bju bby

Basuh baju bb pakai sabun baju dewasa

18 Balas

mil sy ckp bju newborn xyah sabun pun.. bsuh guna tgn gosok2 je. yg kotor terkena najis, asingkn n boleh lh guna sabun sikit je utk hilangkn kotor. kdg ade bby yg alahan sabun sbbtu org x bg guna sabun sembarangan. tp boleh je klu sikit² n asing bsuh yg kotor.. bilas btul2 bersih. insyaAllah

Boleh sis takde masalah pun 😊 tapi takyah letak sabun banyak2. Lagi 1 nanti kena pantau juga ya kulit baby kadang ada baby alah dengan sabun basuh. Bukan sabun basuh je. Sabun mandi pun ada je baby alah. Kena try and error. Semoga di permudahkan segala urusan sis sekeluarga 🥰

Boleh je sis..tpi letk skit je bg ade² je buih tu. Xwajib pon sbnr nya sabun bsuh bju baby. Klau ade rzki lbih beli la klau xde xpe guna je ape yg ade kt rmh. Smga Allah luaskan rezeki sis sekeluarga ye. Jgn pening² lgi ye. ☺️

Boleh sis tp jgn byk. Kalau sis ada guna sabun cuci botol bby pun boleh pakai. Sabun mandi pun boleh sebenarnya. Ada org kata lagi elok. Tp kena pantau tengok kulit bby sebab ada je yg jenis sgt2 sensitif tp selalunya ok je.

Pilihan lain, awak cari sabun basuh yg gentle care. Mcm saya pun pakai brand Breeze Gentle Care. Botol dia warna putih. So yg gentle care ni biasanya formula dia lembut dah sesuai utk baju anak2.

Selagi baby xde alergik ok je pakai sabun biasa . Baju baby saya pun campur je dgn baju saya dgn baba dia sukatan sabun tu satu scope penuh , Alhamdulillah so far kulit baby ok je

saya dulu anak pertama belasah je guna sabun biasa..elok je..cuma kena bilas bagi bersih2..n tgok klo anak kita x de alergik apa2..ok ja..

saya kalau takde sabun baby, saya guna dettol je. tapi tak wangi lah, dia takde bau. letak sikit je dettol. at least takde kuman kan

boleh saja.. ank sya pn cuci guna sabun cuci dewasa. yg pentg kena bilas bersih ² smpi buih tu betul² hilang..

Puan boleh guna downy tu je. Atau soflen baju tu. Saya guna tu je tak beli pun sabun basuh baju anak. Sbb tu murah sikit.