Baju anak guna sabun Serbuk

Bila eh waktu sesuai untuk basuh baju anak guna sabun serbuk mcm org dewasa. Agk mahal la sabun bby...

13 Balas

sy masih dlm pantang sekarang ni tp pengalaman lahirkan anak sulung yg berkulit terlalu sensitif ni awal² lagi dah mencabar. anak sy demam kuning lepas lahir kerap kencing dan berak. kalau najis dia terkena kt kain mmg susah nk tanggal kesan kuning² tu so laundry detergent anakku tu mmg best choice tuk hilangkan kesan kuning² tu dan kulit baby ok je tak perlu risau naik ruam ke apa tp kalau ikutkan bajet dan kekerapan guna sabun tuk basuh baju baby mmg tak mampu la nk pakai sabun anakku. sekarang baby dh ok sy tukar pakai sabun biasa je guna sabun cecair dobi yg 10kg. sabun tu kurang buih, bau harum je walaupun tak lekat lama mcm basuh dgn sabun serbuk, harga murah rm35 bleh tahan smpai 4-5 bulan (sukatan tuk family kecil boleh la lama sikit tahan). cuma dari segi kebersihan pakaian baby sy jaga la.. baju2 baby sy basuh asing tak basuh dgn baju org dewasa, sidai sampai kering kt bawah cahaya matahari, lepas angkat dari jemuran terus lipat dan susun dalam almari baby jgn biar smpai 2-3 hari tak berlipat nanti habuk dan serangga kecil hinggap. pakaian baby bagi pakai sekali je kalau basah dgn susu/air/kencing/berak sy terus tukar kalau tak nti kulit baby naik ruam

Boleh je awak takde masalah kalau anak takde apa² alahan kulit/ekzema. tapi sabun baby tu byk function sbenarnye. sbb tu harga agak mahal. dia bkn mesra kulit baby je. dia boleh hilangkan kesan muntah, najis dan bau dari baju walaupn cm xde buih sgt. takyah beriya nak sental..baju pun takde kesan kuning susu. kalau baby kita gigit² baju / sapu tangan pn kita tak risau ade chemical bahaya kt kain tu. sy selalu beli detergent baby kt shope je kdg selalu ada diskaun. 1 botol 2 liter boleh tahan berbulan jugak sbb cuci baju baby pakai 1 penutup je biasanye. sy suka guna brand nappikleen biasa xsmpai rm20 pn utk 2 liter.. wangi soft je xperlu letak pewangi dah 😚

Sy baby dr lahir hari tu, basuh baju mmg guna sabun Top warna biru perlahan tu. Alhamdulillah baby ok je. Mula2 risau juga nk guna takot kulit baby x tahan, nk guna sabun khas baby xmampu. Bila try yg top ok, mmg kekal je la guna yg tu, la ni satu fmly trus guna yg tu je bila basuh baju.

Saya rasa kalau nak pakai sabun sama dgn org dewasa pakai yg cecair tu kot. Kalau serbuk tu bila basuh kadang2 sabun tu masih melekat dekat baju, kita pakai pun kdg2 rasa gatal2. Tapi ikut ibu lah kalau baby tak ada alahan boleh cuba pakai sabun serbuk

Sis boleh try dulu.Kalau ank x sensitif ok je.Sy anak dah 2 thun masih pakai sabun bby sbb ank kulit sensitif, x berani nak try sabun biase. Tapi sis pakai sabun ape? Sy beli sekotak Rm16 berbulan2 x habis pakai

klo anak xde alahan boleh je basuh guna sabun serbuk...sy basuh baju baby guna sabun biasa alhamdullillah kulit die xde alahan,cme sy x campur sekali dgn baju org dewasa

Kami guna Top warna baby blue tu , basuh sekali dgn baju anak dlm 1 mesin. jimat wang dan masa Syukur anak tiada alahan bila baju dibasuh bersama dgn baju kami.

1y ago

Betul. Anak saya eczema sesuai pulak sabun top gentle care. Cuma saya basuh asing la dgn yg dewasa. Jimat pun jimat tahan 3bulan

boleh cuba beli jenama lotus. harga tak sampai rm10 awak. wangi pon wangi

Setahun lebih. Tp kalau anak mmg xda allwrgybsince baby boleh je

kalau saya guna sabun mandi sabun buku tu... bukan yang gel..