Vaksin baby 4 bulan

Baby ibu dah cucuk 4 bulan ke? Ok ke cucuk tu? Ada yang kena side effects teruk-teruk ke? Kalau tolak untuk 4 bulan saja ok ke? Suami saya jumpa video tiktok side effect vaksin tu.. yang baby dia macam kena eczema lepas cucuk.. lepas tu dia berkeras taknak bagi anak kami cucuk. Dia suruh saya tolak dan sign je kalau doktor suruh sign. Saya pulak nak bagi anak cucuk sebab nak kurangkan risiko penyakit. Sekarang ni macam-macam penyakit dah ada. Saya malas nak bergaduh nak berbahas ke apa walaupun rasa macam salah pilih suami. Dalam hati ni saya cakap "kalau taknak vaksin anak, sila berhenti hisap vape." Cakap depan-depan kang macam kurang ajar pulak. Simpan dalam hati je la. Yang doktor suruh taknak ikut. Yang doktor larang (hisap vape) nak buat pulak.

37 Balas

AEFI tu memang ada. seeloknya sis study sendiri setiap vaksin tu apa AEFI dia & bincang semula dengan suami. kalau rasa arahan suami tu memudaratkan, tak wajib pun ikut. tapi bila bab anak, dua2 ada hak & tanggungjawab. jangan tak ambil semata sebab suami cakap jangan, atau ambil senyap2 belakang suami. nanti kalau ada apa2 isu, masing2 akan saling menyalahkan. study sendiri, timbang tara risks & benefits dia sama2. memang betul risiko dia sebilangan kecil je, tapi kalau kena tu, kesan dia tak kecil. jadi valid je suami punya risau tu. saya bukan anti-vax, tapi saya pro-choice. boleh je nak pilih2 mana awak nak mana awak taknak. doktor takde hak nak paksa2. tapi kalau awak dah pilih tak nak ambil vaksin tu, kena tahu lah apa pula pilihan lain awak untuk jaga sistem imun anak tu, untuk elakkan semua jangkitan2 penyakit tu. contohnya, berhenti vaping, untuk anak. kalau tak nak stop vaping, kena tahu, sistem imun anak mmg akan affected, risiko untuk dapat masalah pernafasan memang tinggi dari budak lain, sure ke tak nak ambil vaksin tu? macam2 lagi lah. decision untuk vaksin atau tak ni decision berat sebab berkaitan kesihatan seumur hidup, kena belajar betul2, bukan berdasarkan video tiktok semata.

Ambil n tawakkal je.. nak kata bab eczema, anak buah saya, baru 2-3 bulan dah start eczema.. sebab belah bapak nya (abang saya) ada eczema termasuk saya. saya tengah2 mengandung ni, eczema pun tengah teruk... sepupu2 saya pun ada eczema sampai seluruh badan.. very fragile kulit diorang... abang saya yg lagi satu pun eczema... tapi, kakak n adik2 saya semua tak de pun eczema.. padahal adik beradik saya masing2 pun full vaksin... jadi, mmg tak nafi, eczema ni ada turun temurun.. mungkin jika belah husband ada eczema, atau belah awak ada eczema, so, mmg ada potensi anak pun boleh kena eczema.. jadi, tak boleh nak salahkan vaksin semata... vaksin atau mana2 ubat sekalipun, mesti akan ada effect... cumanya, effect nya mungkin mild, mungkin teruk.. mungkin jugak takde.. semuanya berbeza mengikut individu, dan ada cara untuk tangani semua effect ubat2 tu... contohnya, vaksin covid.. kenapa perlu tunggu lama2 lepas ambil vaksin? sebab ada side effect.. contoh orang asthma, bila ambil, ada effect teruk... tapi saya pun ada asthma, n bila ambil vaksin covid, Alhamdulillah tak de sampai terukkan asthma saya.. it depends on each individu.. cuba awak bincang2 lagi dengan husband..

hye sis.. sye pn bnyk baca pengalaman ibu2x dkt tiktok yg share side effect vaks ni.. and perkara tu pn terjadi pd anak sye.. sehari selepas cucuk vaks 2 bulan anak sye naik ruam merah2x terukk mcm eczema dkt pipi, nseb baik 2 minggu dah baik sye jumpa lotion yg sesuai untuk kulit dia.. dan sye terus jadi takut nak bwk dia enjet yg seterusnya tp sye kuatkan semangat jugak n tawakal bawak anak prgi vaks.. smpailah anak cucuk vaks yg 4bulan (pneumococcal) , sehari selepas tu anak sye kena batuk kering sangatlah teruk, 3 minggu baru pulih sendiri..sye pun mula2x terfikir taknak ambik vaks 2nd dose (6bulan) tp bila fikirkan smula, ni kira ikhtiar kita untuk kuatkan imune anak, walaupun kita mmng tahu antibodi ni akan develop sndiri once penyakit dh menyerang, and depends pada penerimaan badan masing2x..nasihat sye, jgn takut untuk bawak anak vaksin ye sis..klau lepas vaks ank ade side effect mcm demam ke, batuk berlarutan mcm ank sye, eczema ke boleh ikhtiar cri ubat dn lotion sesuai sis.. in shaa allah kita beri yg terbaik untuk ank..

sy otw buat surat sndri satu alamat klinik dan stu lagi alamat hospital yg sy nk bersalin nnti ..dlm surat tu mngatakan xnk trima apa² jnis vaksin untuk saya dan bayi bakal lahir bulan 4 ni ,xnk trima pujukan ,kaunseling dri pihak trtntu untuk pujuk amek vaksin ..dan lain².. sy buat juga surat dri lawyer .. tampal dekat buku pink ...masa nk bersalin nnti ,tunjuk dua² surat tu .. nnti bby lahir je dorg xkn cucuk bcg .. jgn takutt ,ramai yg xvaksin anak ..cuma kita je xthu .. lpas bby lahir pulaa ,surat² tu buat copy then tampal dekat muka depan buku baby nnti .. lantakkan dorg nk ckp apaa .. sbb jika ank kita sakit nnti sbb vaksin ,snng² je doc n nurse akn ckp "mngkin ank awk xsesuai dgn vaksin" dh tu anak kita yg mnngung sakit .. doc n nurse ?? lpas gitu jelaa ..

3mo ago

Boleh ke sis macam tu? Hehe sorry tanya

sgt rmai parent yg bgitu lantang tolak vaks..dtg dri plbgai bckgrnd pnddikn n krja..smua org blh google blh stdy sndri n ad pndpt sndiri..sy nsihatkan anda bt homework sndri kaji sndri brp rmai y kne pnykit2 kulit brp rmai lgy y xkne lpas amek vaks..pgi la google sndri knp baby develops mcm2 pnykit kulit especially eczema msa umr 4 bln..x dnafikan pnykit kulit ny satu seksaan n ujian yg sgt berat pda y mnghidap..pnh dgr polio kn? stdy psl polio stdy mcm mne org2 dlu struggle nk hapuskn polio d bumi mlaysia..google the numbers brp rmai baby yg hdir ke kecemasan yg amek vaks dgn y x amek vaks..end of the day Allah suruh kta ikhtiar dlu bru bserah pda-Nya sbb benar Allah yg dtgkn pnykit Allah jga y mnyembuh

Anak saya bru lepas cucuk 4 bulan Wokey je Masalah kulit tu normal utk baby.. sbb mereka dah masuk fasa develop oral dan pemilihan sabun mandian..Air liur mleleh lah.. ruam pipi, leher, kaki, bdn tu normal. Kn boleh dirawat. Dri awk skip vaksin utk kuat kn paru2.. lagi teruk effect dia klu ditakdirkn tkena kuman yg serang paru2.. boleh bawa maut. Jng tgk sgt tiktok yg negative skrg dah 2024 dah.. igt sesuka hati ke org buat vaksin. Ank2 doc tu pun vaksin tau sbb diorg tau pnting vaksin ni. Klu awk rajin bancuh ubat traditional & mkn makanan zaman nenek2 dulu yg x ada bahan pengawet.. fresh dari tanah. Boleh lah awk tolak vaksin. Sbb awk confident dgn life style awk akn menjamin ksihatan ank awk

pendapat saya pula, sya pun risau masa tgok vid2 baby yg dpt side effect cucuk 4 bulan tu.. skrg bby dah 3 bulan.. then sya tnya pendapat kakak ipar yg doc.. dia pun bru je ada bby skrg bru 6 bulan.. apa pendapat dia pasal bby yg dpt side effect vaksin n dia vaksinkan bby dia atau tak.. dia vaksin anak dia ikut kkm sarankan tak missed satu pun.. and dia pesan utk doa byk2 mmg ada bby yang tak serasi.. semoga bby kita terhindar.. why dia suruh vaksin? sbb dia dh pernah hadap bby yg tak sempat terima vaksin and dpt penyakit tu sendiri.. lebih teruk penderitaan bby tu drpd effect vaksin.. harap awak dapat pujuk yr husb utk ambil je vaksin tu utk bby ye.. stay strong mommy ♥️

Tkleh salahkan suami juga sis. Suami sis hisap vape tu jauh2 ke dkt dgn baby? Kalau suami hisap vape jauh dr baby tkde mslh pun pasal tu. Mmg ada baby yg alergic dgn vaksin 4 bulan tu. Dh ramai kena effect dia. Bila dh kena doc n nurse akan lepas tgn ckp ni keturunan la tak sesuai la. Yg sengsara nya parents lah. So jgn tolak mentah2 pendapat husb. Ada betul nya. Jgn dh kena baru nk myesal ye. Utk mkluman sy bukan antivaksin😂 tp sy bnyk tgk parents menderita akibat cucuk anak tu. Pape pun semua terpulang pd sis.

3mo ago

betul. solat istikharah utk semua yg kena buat pilihan. btw, ni contoh sakit lain & vaksin lain tau. sis mesti tahu pasal sakit polio kan? kat Indonesia 2024 ni ada kes balik tau polio tu, yg kalau kat malaysia ni last masa tahun 92, lepas puluh tahun bebas polio, ada datang balik kes polio masa sblm 2000 dulu. just sharing, if tak penting blh abaikan 🤗

Saya sejenis org yg tak percaya pada vaksin. Saya sendiri tgk video dari negara besar luar yg mereka sendiri mempertikaikan vaksin. Kalau ada ibu bapa yg cuba ikhtiar anak dia dgn vaksin, dimana salah ibu bapa yg ikhtiar utk anak dia sihat tanpa guna vaksin? Skrg vaksin ni mcm jadi jatuh hukum wajib, bila tak vaksin kena pulau. Ada org kena vaksin mati ada org tak vaksin pun mati. Jadi untuk pentaksub vaksin tlg menerima stand org lain yg tak menerima vaksin. Its not that hard pun.

3mo ago

Selalu. Kenapa tu?

Pasal eczema tu sebenarnya bergantung atas keturunan si ibu atau si ayah, tiada kaitan dengan vaksin. Baby sy haritu masa umur 7bulan terkena jangkitan kuman (bronchopneumonia) kena on antibiotik selama 5hari, tu mujur dia dah dapat dos vaksin pneumococcal kalo x keadaan baby sy mungkin lagi teruk. Sebaiknya sis ambil je vaksin 4bulan utk baby sis sekiranya sayangkan anak. Suami sis tu sah² dia masa kecil dulu dah kena vaksin, cuba tny dia ada side effect tak kat dia masa kecil dulu?