Vaksin baby 4 bulan

Baby ibu dah cucuk 4 bulan ke? Ok ke cucuk tu? Ada yang kena side effects teruk-teruk ke? Kalau tolak untuk 4 bulan saja ok ke? Suami saya jumpa video tiktok side effect vaksin tu.. yang baby dia macam kena eczema lepas cucuk.. lepas tu dia berkeras taknak bagi anak kami cucuk. Dia suruh saya tolak dan sign je kalau doktor suruh sign. Saya pulak nak bagi anak cucuk sebab nak kurangkan risiko penyakit. Sekarang ni macam-macam penyakit dah ada. Saya malas nak bergaduh nak berbahas ke apa walaupun rasa macam salah pilih suami. Dalam hati ni saya cakap "kalau taknak vaksin anak, sila berhenti hisap vape." Cakap depan-depan kang macam kurang ajar pulak. Simpan dalam hati je la. Yang doktor suruh taknak ikut. Yang doktor larang (hisap vape) nak buat pulak.

37 Balas

InsyaAllah takda apa2 puan. Anak saya skrg dah 1 tahun 4 bulan (dan pernah ada laryngomalacia) Alhamdulillah, lps cucuk tu nangis kejap je. sakit demam tu biasa sbb mungkin ikut ketahanan bdn baby. Jenis saya, saya tawakal je setiap kali anak kena cucuk 😅yes! takut tu ada, tapi kena yakin dgn doc dan paling penting Allah. banyakkan berdoa supaya semua nya selamat. mengenai suami tu, berbcg la elok2. Doa supaya Allah lembutkan hati suami. Semoga dipermudahkan urusan sis semua😊

dah agak mesti ada yang terpengaruh dengan video tt pasal vaksin ni , AEFI bagai sampai deny vaksin sedangkan diri sendiri lengkap vaksin dari kecil , kalau dah cucuk ada alergi reaction baru boleh komfem dengan doktor sama ada perlu teruskan atau tidak , bincang dengan suami bab vaksin ni kalau dia deny juga bawa discuss dengan doktor terus , anak saya alhamdulillah lepas cucuk sampai skrng demam pun cpt je baik jarang sakit , kita ni doa usaha tawakal je ❤

Saya ada juga terbaca pasal vaksin ni. N suami pun ada bahaskan pasal vaksin anak. Tapi bukan senang nk tolak vaksin d kk kn. Kena ada alasan kkuh dan kena bersedia dgn sbrang kemungkinan. Sy setiap kali nk cucuk anak mmg tawakkal 100% kt ALLAH. Minta yang baik2.Doa yang baik2 fikir yang baik2 sbb semuanya ALLAH yng izin.. Alhamdulillah anak Saya tinggal 1 je lagi vaksin utk 18 bulan..cucuk sebelum ni xde effect pape, anak xde demam/selsema.

Punca eczema bkn disebabkan vaksin. Kalau sy better ambil. Tp ikut sis lah. Ramai je kawan2 anak dia vaksin sihat alhamdulillah. Even sy sendiri vaksin dr baby. Kt tt bkn smua kita leh percaya. Mgkin owner tt mmg anti vaks. Mmg niat dia nak ajak org ramai join dia. Entah lah. Adat lah lepas vaksin ade demam2. Kita oun lepas vaksin demam sekejap. Antibody baby bkn mcm kita yg dewasa. Kalau doc/nurse nasihatkan vaksin ambil je.

kenapa 4 bln je? klu tolak vaksin tolak la semua skali.. mne bley pilih bln nie nak, yg bln dpn x nak.. kang x lengkap la dos vaksin tu.. Yup vaksin pun ade effect/x ssuai utk ssetengah org.. penah dgr psl AEFI? Tp tu hanya peratus kecil.. kte nie klu cabutan btuah pun payah dpt, x payah la berangan kte antara 'the chosen one' yg dpt effect vaksin AEFI tu.. sila la vaksin anak2..

6mo ago

ank sy antara the chosen 1.smpai warded batuk teruk..bila baik je next vax kna balik,..so kmi decide hold dlu..

Video tu ada lalu jugak fyp saya haha 😂 jujur cakap saya tak percaya sangat video macam tu.. entah lah.. 🙂🙂 Saya ada tanya husband jugak. Dia pun takut side effects tu teruk tapi tu lah.. takut susah nak hantar taska kalau tak vaksin 😩 taska kan ramai budak mesti dia terima budak yang divaksin kan 😭😭 Saya pun buntu.. nanti checkup 2 bulan saya nak bincang dengan nurse... huhu😰😰

Sis..kalau rasa x mau ambil vaksin sbp tgok anak org lain menderita x payah lah.. tapi kalau lepas ni anak sis mudah terkena jgkitan paru2 pun jgn mnyesal sbp x vaksin juga..sbp yela suami sis kan hisap vape.. jgn salahkan ambil vaksin atau x ambil vaksin.. lain anak lain penerimaan badan..eczema tu xda kena mgena dgn vaksin adohhhh..

6mo ago

Taktau la kat tiktok tu tunjuk macam tu macam menakut-nakutkan kita.. suami saya ni pantang tengok baby sakit.. tu dia jadi berkeras cakap kat saya suruh tolak vaksin yg 4 bulan tu

Anak saya 2y++. Dah lengkap vaksin KKM. Sekarang nak lengkapkan vaksin tambahan pula. Alhamdulillah baik2 saja. Sepanjang anak pergi checkup, pernah tak suami yang uruskan atau awak sorang je yang handle? Kalau tak pernah, suruh suami pula yang uruskan. Minta suami rajinkan bertanya pada doktor. Bukannya jadikan TikTok sebagai rujukan. 🥲

Alhamdulillah..saya lepas anak cucuk vaksin 4 bulan tu tak ada apa².. baby sihat.. saya memang lepas anak cucuk bulan² tu... saya memang bf die 1 jam sekali... taknak bagi die demam.. lain anak... lain sakit die... macam anak sulong.. lepas cucuk..esok nya demam sehari... anak kedua... semua okay takde sakit..

anak sy now 1y7m, semua vaksin kkm tu dr baru lahir x miss 1 pun. anak sy ada eczema, tp 1pun takde kena side effects dr vaksin, demam pun tak pernah. if sy kat tempat puan, sy terima je anak. kalau ada vaksin kait vape lagiiiii sy ambik, kesian anak puan.. sabar ye mak