hb low

Macam mana nak naikkan hb? Dokter ugut nak cucuk kali ke 2 sebab hb masih lagi taknak naik.. padahal hb 10.8 kira ok la kan...? Lagi 0.2 je tu pun dokter tetap nak cucuk.. sakit nye jangan cakap laa.. cucuk kali pertama aritu 6jarum.. kesan nye tak hilang lagi.. masih sakit .. ni nak cucuk kali kedua pulak dah.. tolong mommy2.. xmau kena cucuk dah.. 😭 sy dah 34minggu..

17 Balas

boleh cuba minum pati delima gulsan time nak makan vitamin y biasa kk tu bagi. alhamdulillah hb cantik je dri. anak first dulu sya tk amalkan hb selalu turun naik walau pun sya jaga mkan minum kopi teh milo langsung to sentuh sbb xnk hb makin turun nanti misi bising...anak second pulak sama mula check up hb 11 tk naik² den makin turun pulak bru lah sya cuba pati delima gulsan tu elok hb naik sampai 13.now 3rd pregnancy first check hb 12.6 setiap kali check up mesti hb tu turun bukan naik. at 20weeks sya start amalkan pati delima gulsa. smlm check up 24weeks hb 13.2.. alhamdulillah berkesan ..minum waktu malam b4 tidur .

Peritnya byk jarum. Sabar sis. Boleh try maltofer jenis syrup.. sedap jgk rasa dia .bagus utk naikkan hb. Cuba cari dekat farmasi. Biasanya yg jenis cecair lg cepat dserap masuk dlm badan berbanding tablet. Jgn lupa.. elakkan kopi/teh/mnuman berkoko buat ms nie. Bykkan mkn buah n sayur

ohh dh nk due mmg hb kena betul2 stabil. Bahaya even rendah sikit je. Sis ada mkn mknn naikkn hb? teh n kopi kena pantang. Lebih baik susu sis jgn minum. Kalau nk minum pn 2-3hari sekali. Ubat mkn wktu pg sblm bfast wktu perut kosong.

Sy skrg pun tgh monitor hb.. Sy pagi pukul 9am mkn sangobion (perut kosong).. pukul 3pm mkn kalsium tablet 600mg.. Pukul 9pm mkn obimin (perut kosong).. Total cut teh & coffee, memang tak sentuh langsung biarpun craving sangat2 😭

cuba mkn jambu batu,klau dpt.. sy hari tu makan jambu batu okey terus naik.. slain tu teruskan makan sayuran yg menaikkan hb, mcm sayur bayam.. buah mcm ubi bit, okey juga.. daging mcm bidal pun okey..

Jgn minum/makan bercaffeine , amalkan makan kismis setiap hari, jambu batu, anggur hitam, kiwi gold hati ayam, kerang sayuran hijau, sy makan iberet pagi, malam makan iron tablet kk punya

sya hb 9 xdak pn kna cucuk lagi , kdg misi rsau lebih sbb kndungan kita tkut jd apa2 .. tp bg doktor2 pakar . kebanyakkan .. diorg ckp msih normal 9 ke ats jgn 9 kebawah ja

Cuba amalkan minum air ribena mix berry. Saya turun dari 13 ke 9.5 dalam 2je saya tukar air manis dengan ribena. Alhamdulilah naik jadi 11

sy hritu 10.8 jgk lpas knak suntik selang 1 hritu tpi nurse bgi naik11 sbb dok suru rujuk dgn pkar nnti klau hb msih tk cukup

sy hari tu makan bayam terus naik hb pegi 12.9 dari 11.0 .. tp mmg kena puasa caffeine la from first trimester.