Stress + annoying.

Baby ay baru masuk 5 bulan. Everytime balik kampung mertua ada je yg nak ditegur oleh family sana. Kepala anak sy panjang sikit dok sebok tegur kenapa kepala dia mcm tu. Pipi kena ruam susu tanya jugak kenapa pipi dia mcm tu. Kaki dia merah kena panas pun nak jadikan 1 pertanyaan. Lepas tu asik nak tegur je mcm sy ni xpandai nak jaga anak sendiri. Anak blum meniarap tp sy ckp la kadang niarapkan dia. Pastu ada la yg cakap jgn tolong dia meniarap nnti dah besar asik mntk tlg je. Jgn buat cmtu nnti dh besar anak tu kuat menipu. Jgn cmni nnti anak xpandai. Seusia cmni kan baby dah mula pandai tarik kaki masuk mulut. Tak abis2 nak tegur sy jgn bg anak hisap jari kaki nnti nak adik. Mana dtg tah istilah nak adik tu. Dah memang fitrah baby usia mcm ni akan hisap jari kaki kan. Xkan la 1000 baby buat mcm tu semua nak adik. Serius rimas sgt. Semua benda nak tegur. Family sy xpenah pn nak tegur2 mcm tu. Kadang rasa xnak balik sana bawak baby. ? Sebenarnya dr mengandung lg suka sgt dok cakap yg bukan2. Jgn itu jgn ini nnti mcmtu mcmni. Mcm tak boleh nak cakap yg baik2. ? Maaf kalau xsuka dengan luahan ni. Xtau nak luah kt sape dah. Stress sgt. Kita sedaya upaya nak jaga hati tp taknak langsung jaga hati kita ni. Cakap main lepas je. ? Tq sudi baca.

18 Balas

Sabarlah sis. Orang lama memang banyak pantang larangnya. Jangan itu, jangan ini. Lagi-lagi yang masih tinggal di suasana kampung. Lagi kuat pegangan diorang tu. Kdg2 ada baiknye pesanan org2 lama ni. Kdg2 tak logik kan. Tp tulah nasib kita ni org muda. Diamkan ajelah. Jawab nanti dikata biadap. Walaupon kita da claim doktor yang cakap, eh kata dia jugak yg betul. Kn? Hehehee. Tabah ye sis. Jaga emosi. Takut terlebih stress, bwk kesan buruk pd diri sis nnt.

I faham sis.. Sama apa yg I facing skrg.. Stress mcm nak meletup kepala!! Baby baru 4 bulan asyik stress.. Knp belum meniarap knp kaki tak kuat masa berdiri knp itu knp ini.. Bagi susu ibu pun dah mcm world war 3.. Baby nangis je kata susu tak cukup.. Memang tak de motivation!! Memang stress...

Org2 tua mmg banyak sgt kepercayaan karut kan. Mcm2 x boleh. Sis pekakkan telinga je, lagipon balik skejap2 je kan rumah mentua. Kita generasi baru, lebih banyak refer pd sains dan logik, apa kita rasa baik, kita buatlah kat anak kita, lagipon kita yg mengandung n bersalin. Sabar banyak2 sis,

Saya penah juga kena , lpstu sya cakap " haritu ada tgk rancangan tanyalah ustaz , ustaz cakap tu semua khurafat dan kalau kita ckp kat org nanti anak kita yg akan jadi macam tu" . Dah 8 tahun kawin, tak tahan juga klu mertua asyik dok ckp benda yg mengarut tu kan .

4y ago

😂😂😂😂

Sama... Tp kluarga mertua x mcm tu pn. Sllu kata y baik².. yg sllu duk kata mcm²... Kluarga belah mami sy siri.. mami sy diam je ap org nk kata kt anak dia. mkcik² n nnek.. y over sGt . mkn hati sellu... tp pekak n buta kn telinga n mata... Je. Moga sis dn sis y lain jgk turut Sabar.

Biase la sis terutama ank first ni... Dorg anggap kita mcm xthu jaga ank.. Sis senyum je pekakkn telinga, sy lg la hari2 ddk dgn mil siap kena compare lg dgn cucu lain.. Sy buat pekak je, yg penting asben kita pon phm kenapa kita buat mcm tu.

pekakkn telinga je, if sy la .. tegur blik dia ank2 dia smua perfect ke?? nk judge ank org? sorry sbb sy mmg angin klau org ckp ank ni, sbb ad la jgk jiran2 my mom spesies mcm ni 😜😜 tp sis jgn ikut mcm sy ekk

Sy mmg reply blk depan2 psl da kena kite yg mengandung lahirkn besarkn sengkang mata semua. Suka2 nk ckp ini itu tk betul. Dulu mula2 sy diam. Makin sy diam makin menjadi2. Kite mkn ati blk. So sy jawap dgn tegas..

4y ago

Yes sy stju dgn awk..mmg kena bg balik sedas..jgn biarkn..bg ja depan2..bukan nk kurng ajar..tp sbb xnk nnt mil tu mkin jd kurng ajar blh ckp sedap mlut dia..bila kita diam tu org dok blh ckp mcm2 kat kita..mcm sy lah, mil dok tnya bila nk hamil bgai..sy bg sedas..sy kata xyah dok tnya lah bila nk hamil bgai..

Sabar sis..sy ms anak first mcm tu jg.pekakkn telinga jer.anak kita,kita tahulh apa yg terbaik utk dia.tp kalau keterlaluan sngt smpai blh mganggu emosi kita,jgn kerap ke sana

Biar je org nak ckp anak kita ni apa, jgn difikirkan sngt, org ni suka ckp je tp xtau pun apa yg kita buat sbnarnya. Abaikan je, jgn stress fikir bnda tu, biasa la org2 kampung ni