Luahan duduk dgn in law

Sy tak tahu apa sy rasa, setiap kali org lain selain suami sy yg ambik baby masa sy dodoikn dia n tengah nangis sy rasa marah x puas hati, walaupun tu nenek datuk aunty dia sy rasa nak marah...sy boleh je tidurkan dia cuma skrg dia mnagis sblm tidur, baby skrg 2m28d first son. Kalau dia nangis mesti cakap dia nak susu sdgkn baru susu, lepas tu baby terjaga nagis2 mrka angkat cakap dia x nak tidur ajak main..baby sy dh makin overtired sbb selalu ajak main..segan nak tegur sbb in law semua..dia org dtg tumpang rumah sy tp x kenal lagi ragam anak sy...sy kenal anak sy nak apa, bila dia nak susu..bila dia nak tidur sy tau walaupun sy first mom, tp sy kenal anak sy...sy bg tau suami pun dia ckp mrka nak tolong jaga...rasa nak marah hadap semua ni...kalau family sebelah sy...sy berani tegur, tp sbb in law sy x berani...baby masih kecik lg auty dia dh bg screen dgn selambernyer cakap dia suka tengok...sy x nak anak sy tgok screen kecik lagi baru nak nampak warna...mcm mana sy nak elak semua ni..penat hari2 bad mood dlm bilik n pura2 x kisah keluar dari bilik...sy x kisah nak tumpang duduk rumah sini..tp jangan masuk campur dlm cara sy jaga baby...anak sy tu...sy tau dia nak apa. Sy takut dia org cerita keburukan sy dekat luar, cara jga baby x sama dgn dia org...sy buat tummy time pun mil n fil ckp dulu x buat tu pun anak sy boleh je meniarap...semua x kena. Hari tu sy trpaksa bawa baby jumpa Dr sbb muntuh susu teruk, overfeeding sbb in law selalu ckp nak susu, nangis sikit nak susu...Dr. tgur bg susu 3 jam 3oz...suami tau tp senyap x ambik kisah dgn in law...suami tegur tp dia tegur skjap lepas tu hilang buat kerja lain... Satu lg, mil fil suka bagi baki susu yg dh 3 4jam dekat baby...basi dh!...selalu sy dgar dia ckp "masih bagus ni bagi saja belum lama lg" sy dgn halus tegur 1 jam x boleh bagi dh...kalau dia belum sedut boleh smpai 2 jam. Tp ni..baby dh minum 1/2 bg lg...stress di buatnya...sy tau cara mil dgn fil ni ikut pengalaman diaorg..tp x sama dgn gaya hidup zaman sekarang. Sorry sbb meluah dekat sini..rasa marah x puas hati dgn in law..termasuk suami yg x kisah... #ingintahu #pleasehelp #firstmom #bantusharing

39 Balas

faham jugak. saya ni nasib in law duk jauh takde jumpa selalu. tapi husb every 2weeks ajak balik kmpung dia kata parents dia, atok nenek pakcik makcik dia nk jumpa baby lah. kita tegas jugak ckp kalau setiap 2 minggu nk balik, bila kita nk balik belah saya pulak? lepastu quality time family kita saje time weekend takde ke asek nk kena balik kampung dia je. last2 saya ckp je, awak nk balik 2 minggu sekali pergi balik sorang, saya duk rumah sorang takpe, tapi dia hantar rumah parents senang hati kita. paling tk suka kalau balik rumah in law, anak kita dh mcm bukan anak kita. dapat pegang time baby nk susu and tido je. baru je bangun baby dh bapaknya bawak keluar bagi adik dia. tau adik dia suka baby, kita pun sebelum kahwin suka jugak baby sangat2 tapi takdelah sampai kalau boleh nk pegang 24jam anak org. selagi baby tk mintak susu selagi tu saya tk dapat pegang anak saya. di bawak nya ke sana sini bagi org tu bagi org ni pastu bila anak kita mengamuk nangis2 tau kesian nya. baby pun tau rimas duk past ke org sana sini. paling geram husb asek belahkan family dia setiap kali balik kampung katanya kan jarang balik. so jarang balik tu ticket untuk sesuka hati buat kat anak saya tu apa2 ke? baru ni balik sampai kul 9.30 malam, anak saya jenis kalau gerak sikit terjaga tapi dia akan tidur balik tapi adik dia amek bawak keluar main2 dgn anak saya sampai 10 lebih wak. budak tu waktu tidur kul 7 malam sampai ke esoknya 6 pagi, di buat main sampai segar budak tu pastu kata taknak tidur ni nk main lagi. lepastu saya duk bilik lama tunggu bapak dia bawak masuk, anak tu dh ngamuk baru reti bawak masuk. baby fully df so mmg susu je dgn saya, saya ckp dgn husb asal dh ngamuk bagi saya? bagilah tetek awak tu dia sengih2 je. lagi satu anak saya baru 5bulan, fil saya gi letak capati kt mulut anak saya sbb anak saya terliur tngok org makan kt kenduri ya Allah sakit betul hati kita. husb kita pun sengih2 je tk tegur bapak dia sbb bapak dia jenis tk dgr ckp org langsung. balik kampung dia tak sah kalau saya tak gaduh dgn dia. saya tak kesah nk main dgn anak saya, tapi jgn waktu tidur dia and jgn suka2 bagi anak saya apa2 tanpa persetujuan saya. next month anak saya dh boleh makan lagi saya risau di sumbat nya apa2 time anak saya takde depan mata saya 😢 alhamdulillah belah saya sangat2 memahami dn tk pernah sibuk cara saya jaga anak saya. sbb belah saya ni cucu pertama so semua excited and terlebih jaga. syukur sangat parents saya adik beradik saya semua apa2 tanya saya. kalau saya ckp jgn kacau jgn cium jgn bising semua faham. kalau saya nk ckp takkan sbb family saya org bandar and parents adik beradik saya semua educated so dorang punya pemikiran lain dr family suami saya yg duk kampung kang jadi gaduh pulak (jgn salah faham ya, saya ckp begini atas pemerhatian saya dgn cara keluarga suami) . tapi begitulah beza yg saya nmpk. parents saya apa2 suruh saya baca study dia tk galak ikut cara dorang besar kan anak2 sbb zaman dh berbeza and dorang sendiri agree dulu less knowledge. tapi belah husb sebolehnya nk ikut cara dulu. haihhh tapi saya ni garang and ckp lepas mmg tk puas hati saya direct je kt husb saya. jgn sampai saya taknak balik kampung dia langsung nnti baru dia ada akal kot nk fikir. terluah pulak kat sini, sama2 lah kita tegas and kuat untuk anak kita.

2mo ago

baca ni sy lagi teruk.. ank 2 buln kak ipar bagi mkn baulu tanpa sy tau.. byk mna xtau yg perasan mlm ank sy xtidur.. berak smbil teran..syukur dia berak.. esok pagi mertua terlepas ckp .. dia kata tengok tu xada suara nangis smlm.. kenyang perut dia mkn baulu.. 3beranak tengk2 tanda xbagi mak tu ckp tp Allah Maha Adil bagitau sy dgr cara terlepas ckp.. Allah jntg sy masa tu rasa sakit sgt2.. sy xduk senang..angkat ank sy masuk bilik.. berkurung dekat bilik.. bole2 dia bgi mkn baulu cicah air..budak xhadam lg..😭..nasib Allah dgr doa sy lindungi ank sy😢.. mcm 2 dia buat. geram..

ibu akan rasa penat kalau ibu rasa ibu seorang je berjuang 'jaga, protect, didik' anak. seboleh2 'bawak' suami utk rasa tanggungjawab yg sama. make it a teamwork. slow talk dgn husband. elakkan marah2, berleter, mengugut bila bincang hal do n don'ts anak. sbb nama pun teammate, kita nak teammate kita ada rasa selesa dgn kita sbb kita nak buat kerja sama2 dgn dia n nk objektif asal tercapai. org lelaki ni bab jaga anak mmg X cekap sbb bukan nature dorg, jadi mmg kena ajar. ajar secara sopan dan hemah sebagaimana kita pun nk org ajar kita benda yg kita x tahu. praktikkan skill komunikasi yg baik. guna skill pujuk lembut2, manja2, sopan2 time korg bercinta dulu. bila husband rasa dia adalah 'part of the team' dia akan willingly protect/jaga/didik anak dia dgn perkara do & don'ts yg korg dah tetapkan utk anak, walaupun bila berhadapan dgn family dia sendiri. kita org luar mmg susah nk 'tembus' family in law. biar suami yg deal dgn family dia. family in law pun akan lebih respect both of u, sbb tu adalah stand daripada anak dia sendiri dan bukan dari menantu. once suami dah ada strong mindset tentang keperluan anak, dia sendiri yg akan utamakan anak dia. in sha Allah dpt elakkan perasaan 'family siapa lagi better' 'family siapa lagi deserve main dgn anak'. sbb suami isteri dah tetapkan yg hal anak adalah hal kita bersama. suami selesaikan isu dgn family suami, isteri selesaikan isu dgn family isteri. masing2 do part masing2. bila kita X berjuang sorg2, baru ibu akan less stress dan x burnout. sbb benda2 mcm ni (campur tangan org luar hal jaga anak kita) kadang2 diluar control kita.

biasa bab2 family belah suami ni ralat sikit kan klau nk tegur. Sy pom pernah gaduh dgb family in law sy 🫢 puncanya sbb walker. Sy dh byk kali pesan sy tak suka ank naik walker. Byk kali ya, bkn skli dua. byk kali sy tekankan sy tak suka. Tp fil sy p beli jgk. Apelagi mngamuk sy, takde la teruk sgt tp hilang la kesabaran sikit. Sy tak tinggikn suara cuma sy bidas balik ape yg fil sy ckap. Mcm menjawap lah, lpas dri tu tak bertegur sapa skjp tp skrg dh ok. Lpastu mil sy siap buat ayat2 sedih dlm gp ckp kta kurang ajar la ape. Pdahal yg beli tu fil tp mil yg lebih2 terasa. Sy ni xthu dia terasa skli sy buat biasa jelah. Gaduh besar sy dgn husband. biasalah ank msti sebelahkn mak ayah kan. Sy bgtau sndri susah sgt ke nk hormat sy sbg mak budak tu? Bkn sy tak ckp sy dh btau sy xsuka knp buat jgk kan? Dia mcm alaa nnti klau beli dia kna trima lah kan. Dia tak expect sy mngamuk ye. Itu yg jd tak bertegur tu. lepastu salahkn sy yg kurang ajar, sy ckp sape yg tak hormat sape dulu? bru ada akal. Gaduh tak gaduh bab anak jgn main2 dgn sy. Lepas dri tu bru lah mil fil berubah dh tak nk ikut sgt cara dia, klau ape2 tnya sy dulu. Kami pom dh berbaik, hritu lpas dh mnta maaf smua. Diorang smua ok je sbnarnya cuma tulah terlebih excited semua nak ikut cara dia. Sis kna tunjuk yg sis tegas bab anak. Baru dia org sedar, klau tak sampai sudah lah dia fikir sis ok je. Bagitau suami, tegur dia dlu. Klau dia takde tindakan sis sendri yg tegur.

Situasi ni pun berlaku dengan saya, memang masa postpartum ni cabaran sikit and kita sangat sensitive. Sebab sebelah suami punya parent ada cara yg mereka buat kita x puas hati sebabnye kita selalu biasa dg cara yg ibu bapa kita sendiri yg buat. Cara mereka mungkin x selesa mata melihat dan x tahu nak luahkan kepada siapa kita punya mslh. Sometimes kena bagi suami hint ke suruh dia baca article tentang cara jaga bayi dan kenapa x boleh bagi susu yg sudah minum lebih drpd 2 jam kerana sudah contaminate dah basi, bayi akan sakit perut. Kena bagi suami baca sendiri dan bagi tahu in law jugak pura2 baca baby care book gitu bagi mereka tahu “eh, susu lebih 2 jam dah basi ni, x baik bagi baby minum nanti sakit perut”. Kalau x masa gi follow up doctor tanya depan suami boleh ke bagi susu yg lepas minum 2/3jam? Supaya suami alert ‼️ Mom always know the baby need more than others, because baby and mom attached for 9months and you and baby have connections. For breastfeeding 🤱 just keep in breastfeed baby, dun care others say what! They dun understand how much milk we have and how important it is to baby. Drink more fluid or milk and eat healthy just to feed baby. Keep on breastfeeding in 2 hrs time or pump.. the more frequent feeding more milk will come. Do your best and make sure stay calm and be happy. Dun stress, look at baby and hug them and your stress will disappear 💕

i feel you mommy.... kalau sy d tempat mommy, sy berkurung je dalam bilik. lantaklah dorang nak cakap apa. situasi kita terbalik, sy duk rumah mertua. mertua duk kampung. so rumah ni kitaorg yang duk. tapi tula tiap kali mak mertua balik sini, kita as menantu.. paksa layan jela.. ada satu masa tu, adik ipar perempuan baru darjah 6, suka hati je cium pala baby sy tanpa izin.. kadang sentuh2 baby.. sy boleh jadi naik angin tgk cm ni klu orang x reti basuh tgn. then sy terpaksa tegur juga tp cara elok. sbb mak mertua pun cm tak ckp apa2. kalau belah family sy, faham dan tegas bab2 cm ni. tak boleh suka2 cium baby dan sentuh baby. masa tu baby baru 2 bulan lebih. ada satu masa tu, dorg nak blk kg dah.. sebelum balik tu, baby sy tgh tidur. boleh pula mak mertua angkat dari suami sy sbb nak bergambar. ayah mertua pun baru je lepas dari merokok, lagi la dia dukung juga. sy kan tak terkata apa2 dah masa tu. baby kot. lepastu mertua pesan kat suami, nanti bawa sy dgn anak bawa blk kg sbb ada kenduri kawin 😅. adik beradik mak mertua nak tgk baby sy. sy buat keputusan, sy tak balik kg. sy bertegas dgn suami sy. sy x suka expose dpn org ramai. lagi2 skrg ni mcm2 penyakit la virus la.. pening..

Saya tak ddk dgn in law, tapi kalau balik kg, kdang rasa geram. Suami saya ada 9adik bradik, skli balik kdg ramai, kdg x kumpul semua. Kita faham bila balik jarang jumpa, tapi ada yang terpaling pandai jga ank,terpaling ni terpaling tu. Anak saya dari kecik mmg x ajr buai, balik kg, kakak ipar paksa anak tidur buai smpai nangis2 anak tu, sampai jdi takut. Yang sorg kak ipar tak bagi anak puting, saya mmg bagi ank sya puting, tapi anak hisap time nak tidur je, bukan spnjang masa, ada smpai satu tahap dia amik n sorok, ape ke bende la, sorg lagi anak saya sdg tdo, boleh pulak dia kejut ajak main, tak pasal mak dia nk jadi singa hahhaa, kdg kita ni trpaksa pura2 baik, n cover sbb malas nk brmasm mukaa. Saya kdg mngadu kat suami, suami pun faham kakak2 dia mcm mana, so bila balik sya mmg dh sedia mental sngt2. Tapi kita ni kdg gram, kita tahu ank kita, kdg dia bt prngai, ank kita nk kita jgk. Banyak la lagi sbnrnya, tapi sya dlm hati mmg geram, tapi kalau pikir sy jrg2 jumpa tak pa la.kalau mcm sis mmg ddk dgn in law lebih banyak kena suara, n direct je,kalau boleh tgur dgn baik. Insyallah dipermudahkan segalanyaa.

bab susu tu mmg samaa dgn mil sy . anak ngis .ohh nk susu pdhal dia bru je susu . kdg anak sy nk tidur pun ngis jgk . sbb dia kdg tak selesa pun dia ckp nk susu tu . kalau sy pam pun dia bising ckp knp nk pam sdgkan bole direct je .. sy ni kerja . mmg bawak anak kerja skli tp paham tak kerja ?? sy tak bole nk duduk tenung anak je . kalau gitu baik sy duduk rumah je . jaga anak ..direct susu anak je. kang bising pula sy duduk rumah . anak dia nk kne tanggung semua 🙄sy beli pam pun bkn mitak duit dia . tak paham betul . smua sy buat slh . yg suami sy pulak . ikut je kata mak dia . masa sy berpantang .tali pusat anak sy hri ke 5 bru tercabut . mil sy hri hri dok bandingkan sy dgn anak girl dia . dia ckp anak girl dia tu elok je tali pusat tanggal hri ke 2 3 . dia slhkan sy sbb tak pkaikan barut kat bby . tu punca tali pusat tak tnggal . mmg emosi btul masa tu . dah laa masatu musim panas denting . smpai naik ruam bby sbb panas . sy nk ngiss tgk merah Merah bdn dia . haih . payah btul dpt mil yg nk ikut kpala dia je.

1. Kalau nak tidurkan baby, tidurkan dalam bilik. Kunci pintuu ! Jangan bagi sesiapa masuk, tak kan takda bilik sendiri kan. Awak mesti tahu time baby nak tidur tu, awak tukar pampers dia then bawak masuk bilik cakap lah nak pakaikan baju ke apa then kunci pintu terus tidurkan. Nanti awak keluar cakap je baby dah tidur. Tak kan lah mil fil awak suka² nak masuk bilik awak kan, privasi tu patut tak boleh bagi sesiapa masuk bilik kita lagi² tetamu. Nak dodoi pun dodoi dalam bilik. Pastu kalau mil fil minta nk baby cakap, skrg waktu tidur dia, kalau tak nanti dia meragam. 2. Bab susu tak cukup tu awak cakap haritu dah jumpa dr, dr advise kena gap 3 jam baru bagi. Tak berani kalau tak ikut cakap dr nanti takut baby jadi apa² . 3. Pasal susu basi tu, lepas awak dah bagi susu terus basuh botol, jangan ditinggal2 lagi, senang lepasni takde yg menyuap susu basi dkt anak. 4. Screen time tu no matter what mmg kne tegas. Cakap kat Sil.. eh budak2 mmg suka tgk fon, kita ni lah yg jangan bagi. Cakap nada lembut + tegas

4mo ago

Part kunci pintu geram betul kadang2. Walaupun saya belum ada anak, suami saya takut betul nk kunci pintu mlm2 bila mak dia ada. Macam tu sekali nak jaga hati nak dia .Tak faham betul saya.

tumpang duduk tu sampai bila sis? lama ke sekejap je? kalau saya la, saya tak suka orang duduk lama2. kalau nak datang ziarah tu takpe la. dalam hal ni, suami awak patutnya tegas bukan buat diam. anak awak tu hak awak nak bentuk & didik macam mana. awak patutnya kena luah apa awak rasa kat husb awak. bincang hati ke hati. jangan tunggu lama2. semakin awak biar lagi susah nanti. nanti baby dah mula makan, trust me macam2 dorang sumbat. belum makan pun dah sumbat susu yg dah lama. patutnya awak tegur je ipar awak yg bagi screen time tu. takyah kisah sis orang nak ckp buruk. awak buat lah baik mcm mana pun, kita tetap akan buruk dalam cerita orang. so buat lah apa yang awak rasa betul. your child your rule. tegas sis. tegur suami awak tu suruh tegas. selagi diam selagi tu orang sesuka hati pijak awak. biar lah awak yang tentukan cara awak didik anak. semuanya di tangan awak & suami awak.

4mo ago

sil start tumpang duduk masa kmi baru2 kawin dh🤦‍♀️umur sil dh 30 masih nk ikut suami sy. mil fil selalu dtg dari kampung duduk brbulan2..x kisah jgk nk tumpang..tp jgn kacau cara sy jaga anak sy...sy tegur dgn halus jer..x berani nk tegur kasar sikit..tp part yg susu basi tu sy tegas..cuma sy takut time dia org jaga masa sy tiada masih bg susu basi ke tak...suami pulak sy suruh minum susu basi tu spya dia tau rasa sakit perut minum susu basi...serious, sy nk tegas dgn cara sy bentuk anak sy... tq sis sbb faham keadaan sy

cara dia sis je tego. jgn pikir org kata apa. pkir apa nk jadi ngn ank sis tu. nt yg skit pe semua sis y 24 jam ngadap bukan dorang. xkesah 1st mom ke 2nd 3rd pon ank sis hak sis. sis je boleh pertahan. xde sebab dorang in law ke pe sis kne perturut je. suami xmampu nk tego dgn tegas, as mom awak kena tegaskan. bab susu tu kalo rasa ank da knyg, bila mil or fil sruh susukan xperlu susu da. bby bru 2m x mnom bnyk mna pon. sbb dorang akn berulang isap lagi. awak kena ada pendirian sendiri. kalo awak senyap n mghrp bntuan suami y acuh x acuh jd selamanya la awak akn makan ati. y kata bg screen tu pon tego je. tu ank awak, nape yg awak takot sgt nk tego. riso org ngata ke riso ank tu dpt impak y x dijgka. pkir diri n ank je. law2 tu dorang nk dgr2 nk mkn ati terpulg. xya cbok nk pkir ati org je

2mo ago

Kan Kira ja jaga Hati org org X jaga hak privacy Kita pon