Stress ?

Salam semua nak tanya apa patut sy buat ye bila family suami selalu dtg rmh boleh dikatakan tiap minggu asyik dtg dan bila dtg tu mesti dorang akan request nak makan itu nak makan ini and then sy sndiri yg buat semua kerja tu masak, kemas dan cuci piring dorang sikit pun x bantu sy skrg dah 27w dan selalu sgt penat kaki jgn ckp lah mmg cramp habis sy tak tau nak ckp mcm mana dgn suami sy takut dia fikir yg sy tak suka kat family dia kadang tu smpai nangis sndiri2 sbb tersangat lah penat bukan 1 lauk je nak d masak kadang smpai 4 lauk drg request ?? sy stress sgt tak tau nak buat apa and harini dorang akan dtg lagi and request masak 3 lauk hmmm sy penat kalau trs2 mcm ni apa patut sy buat? Sy buntu dan stress sgt ???

46 Balas

Kita tbalik pula sis.. Sy family sdri yg xfhm, family mertua alhamdulillah memahami.. Bg saya org cmni mmg wujud, suka dera emosi org.. Klo dri sdri boleh pula mreka fkir penat, letih.. Sy dh msuk 38weeks still kna mmasak, mbasuh, n bt kerja sblm mgdug.. Bila xbt mak akn bsing n bt muka msam.. Nk xnk kna bt juga demi ank2 n mak wlpn mereka xfhm yg kita dh sarat n letih sgt2.. Tp if sis redha, kemanisan tu ttp ada.. Allah maha Adil, dia akn beri ganjaran klo kita sabar.. Wlpn org bt xkena pd kita, mereka juga akn dpt hikmahnya.. Wlpn hikmah tu kena pd dorag, dorag still xfhm kna ujian tu ttp dtg pd dorag..

Kesiannya sis...bnda2 mcm ni kena ckp dgn suami.tp kalau suami pun jnis buat x fhm n x sedar2 keadaan isteri tgh preggy.tak taula.maybe sis bole tegas sikit.dulu sy pun ada mslh dgn fmily in laws yg selalu nk dtg n tggl dgn kami.then sy mmberontak.sy balik umah parents sy n tgglkn suami lbih setahun...alhmdulillah suami sedar akhirnye.sy dgn ank kami pun pnting jg...lama2 family in laws sy mcm terasa n fhm.hehe.last2 xde dah mereka dtg.kami happy je.

Saya rasa dorang suka masakan sis. Hehe. Beli je lauk sis. At least dorang tak terasa seperti tak dialu2kan untuk datang. Plus, hopefully dorang faham yang sis penat dan terpaksa beli lauk je tuk dorang nak makan. Bincang dengan suami pun perlu sis sebab yang tak mengandung memang tak akan faham lebih2 lagi lelaki.😁 Selagi sis buat, selagi tu dorang ingat sis okay je sebenarnya. Jangan pendam tau nanti mudarat pada sis dan baby.

Siannye lahai.. Depa ni mcm xpernah mengandung lah dok buat org mcmtu.. Mcm xfaham mcm mna org mngandung rasa.. Alhamdulillah lah sejak sy preggy, sy xmasuk dapur dah.. Huhu, dok rmh mertua goyang kaki je.. Alhamdulillah,fmly in law faham.. Kalau sy jd sis, sy merungut kat suami smbil nangis2.. Pastu mnta tlg suami urutkan.. Dah penat masak2, mesti sakit kaki, lenguh2 pinggang..

5y ago

Apa kata, u sruh husband baca info2 dlm asian parent ni.. Biar dia tau, bkn u sorg je yg rasa semua bnda ni..

Next time kalau diorang datang, tapau je sis. Kalau nak sis masak gak, minta suami tolong. Ingat senang nak masak dgn perut boyong?? Diorang boleh datang rumah, tp sis tapau makanan je. Kalau diorang tanya kenapa, bagitau je tak larat. Sakit pinggang. InsyaAllah diorang faham. Tp awak jgn lah pendam je. Bagitau husband awak tak larat nak masak. 😢

nasib baik rumah sy tngkt 4 takde lif , FIL nak datang pun pikir panjang sbb nak panjat tanga 😂, Alhamdulillah suami yg memahami ambil tugas memasak , sy masak dari start pregnant sampai lah kandungan 5bulan.. lepas 5bulan tukar shif suami pulak masak smpai lah sy habis pantang nanti.. try bincang tengok semoga urusan awak dipermudahkan..

I feel u sis sbb sy pn cm tuh jgk cuma sy nih blik bcuti umh kluarga mil dh 3hri dh sy rasa cm maid sy skrg 21week ada ank 2 org masih kcil mengemas memasak semua sy yg buat smlm sakit sgt2 pinggang betis pn cramp dh luah pd suami tp dia just dgr je rasa stress sgt2 bgn pg ada je menu mintk dimasakan..rasa nk lari je skrg nih xde sape yg phm

Sis slow talk dgn husband sis ya bgtau prasaan & situasi sis.. Mgkin mreka suka masakan sis.. Kalau blh tiap kali mreka dtg masa sis letih, tapaukan jer mknn dri luar & minta husband tlg buat kerja2 rmh.. Kdg2 tak salah juga minta tlg mreka utk tlg masak sekali sekala, lagipun mreka pun keluarga juga kan..

bagitahu husband sis x larat..lagi2 sis skrg pregnant..blom lg weekend sis nak rehat,nk spendtime masa yg ade..bawak bincang,slow2 cakap kat husben..skrg die kne faham..xbaik utk kandungan klu terlalu aktif sgt..klu sekali sekala takpe la..ckap sis nk privacy jugak..

Beli bungkus je lauk kt kedai.kena berlakon buat2 letih..kalau x mmg diorg xpaham.. jgn paksa diri, nnt bkn stakat penat ja, emosi pon terganggu... 😰😰 Mintk suami urutkan,harap lega sikit stress tu..kena bgtahu suami,takut dia xpaham dan xtahu..