First pregnancy 🍼

Assalamualaikum, syaza nk tahu pengalaman ibu ii smua , waktu first pregnant , tapi masatu tak tahu lagi yang ibu ii ni pregnant ,apa yang ibu ii rasa seblum check upt dan tahu pregnant? πŸ₯Ί Doakan syaza dapt zuriat juga yaaπŸ₯ΉπŸ€²#ingintahu #firstmom

44 Balas
 profile icon
Tulis jawapan
TapFluencer

saya rasa skit perut cramp rasa mcm sengugut pun ada jgk,sakit payudara pun rsa lg sakit dari dtg period pas tu makan pelikΒ² saya slalu ratah mayonis klau bli sebotol bleh hbis sehari je pas tu tengah malam mkn buah mangga cicah sambal/kuah rojak/garam belacan smpai mak pun heran pas tu mak sndri yg p bli upt sruh test msa tu saya ngan husband pjj dia keja kt manjung saya plak kt pangkor test mulaΒ² xdak 3 kli test tp xdak pas seminggu tetiba kt tmpat keja terasa sakit kpala sgtΒ² rasa nk pitam smpai kwnΒ² pun sruh saya duduk dulu pas tu ok tp msa nk blik keja xleh bwk moto trpaksa call mak dtg ambik blik tu mak sruh test lg tp still xdak mak ckp tanda dh ada mungkin xtnjuk lg kot... Esknya p keja ok ja mulaΒ² ptg time rehat blik rmh kjap tetiba rsa mcm loya so cuba test skali lg naik mcm double line tp kabur sbb rsa mcm x confirm first baby so xtau tnya makΒ² kta dh ada so mak kta jgn buat keja berat dulu n time tu tetiba rasa loya tu lg kuat tngok nasi pun xlalu sebulan lbih jgk la tngok nasi xlalu mkn pun roti ja hriΒ²... Saya period xteratur,obesity dan asma so klau ikutkan susah nk pregnant tp alhamdulillah Allah bg rezeki awal lpas kawin sebulan lbih msa buat buku pink pun doktor n nurse pelik sbb saya byk risiko utk pregnant diorg ckp n masa scan plak doktor ckp saya pregnant luar rahim atau ectopic pregnancy so trpaksa refer ke hospital msa tu rsa tkut sgt sbb diorg ckp klau ectopic ni baby xkuat n trpaksa gugur tp alhamdulillah scan skali lg kt hospital baby ada dlm kantung ok n sihat.. Masa kandungan saya 7bln keadaan baby songsang n doktor ckp klau dia xpusing lg msa nk dkt bersalin kna czer sbb diorg xkan pusingkan sbb risiko n msa nk dkt bersalin tu baby pusing tp kna induce plak sbb air ketuban sikit p hospital sbb baby kurang gerak tp kna induce alhamdulillah smua selamat baby pun dilahirkan normal n sihat skrang ank saya dh 3 bulan lbih nk msuk 4 bulan dh.. Saya doakan sis n yg msih menunggu kehadiran zuriat akn dpt zuriat jgk satu hri nanti insha'Allah aminn...

Baca lagi

Masa first pregnancy saya, masatu saya tengah final exam diploma (online). Tengah pulun study ni untuk last paper. 3 hari sebelum last paper tu, saya pening-pening kepala. Ingatkan punca dia sebab pulun study sangat. Tapi sampai 2 hari saya sakit kepala, and then saya muntah. Bila bagitahu husband (masatu husband tengah kerja), husband kata dia nak belikan pregnancy test. Then petang tu saya buat lah test tu, eh tahu tahu tengah mengandung πŸ˜‚ dah 5 weeks+ masatu. Alhamdulillah rezeki lepas 2 tahun lebih tak dikurniakan zuriat. Tapi bagi saya bagus lah saya baru dapat zuriat lepas 2 tahun ni. Sebab sebelum ni pun saya pjj dengan husband. Dia kerja kat kl, saya study kat tapah. Bila covid datang, kami menumpang pulak rumah ayah mertua. Kiranya kalau nak ada anak tu, tak selesa lah. Sebab rumah ayah mertua saya tu kecik je. Ngam ngam lepas kami keluar rumah ayah & sewa rumah, saya mengandung. Alhamdulillah. Saya doakan awak pun akan dapat berita gembira macamni ya 😊 banyakkan berdoa & solat hajat. InsyaAllah Allah akan bagi awak zuriat pada masa yang tepat. Aminn

Baca lagi

first of all, sya mmng ada catatan sndiri tiap bulan sya akan tnda tarikh firsday sya period n stop brpa hri bulan, every month msti hari yg sma alhamdulillah. dah tahu tarikh btul period tu snng nak tahu subur. mcm sya dh tahu tarikh ni kompom sya period haa sblm tarik tu mmng bersama husband sbb wktu subur kan. yela nak zuriat kita kna usaha lebih πŸ™ˆ lepas je hbis brsma husband sya usap perut doa ' ya Allah tanam kan benih dlm rahim ku melalui cecair sperma suamiku ' lepas brsma awk tdur truss esok pagi baru basuh bersih. sya ingt sunnah wktu subuh niatkan nak ada zuriat . kita kna usaha dan doa wak . then cerita sya plk, period sya delay seminggu, then sya sakit-ii lemas, perut cramb, x nak org sentuh perut, rsa lemahh ya amatt. sya x thn sakit, sya cek hospital then sya d sahkan pregnant alhamdulillah. berkat usaha dan doa je wak. jgn putus asa. lagi 1 awk amal je minum ubt acid folic beli kat farmasi yg hrga rm1.50 tu, 10 biji sepapan. no side effect dunwurry. insya Allah awk nnti akan zuriat x lma lagi doa bnyk-ii tau.

Baca lagi
2mo ago

hehe tu pngalaman sya la. alhamdulillah after all sya mmng buat checkup ok je smuaa πŸ₯°

1. waktu period patut datang tapi tak datang pun. 2. rasa cramp kat perut macam nak period, tapi tak sakit sangat la. ingat dah nak period tapi tak period juga lagi. 3. hari pertama & kedua rasa cramp kat perut tu ada darah sikittttt ja keluar. masa pagi ja keluar sekali lepas tu takda dah sampai la check upt. 4. breast sakit & cekang 5. sakit pinggang 6. badan rasa letih kerja nak tidur ja tu tanda saya masa awal pregnant. tanda yang paling sah missed period la sebab saya jenis period teratur. tetiba bulan tu lewat seminggu. rasa pelik. siap pi mandi sungai, kolam segala balik tu baru rasa nak check sebab missed period dah seminggu lebih. ingatkan hormon tak stabil pula ke tetiba bila dah kahwin. mana la tau kan, tapi alhamdulillah check upt positif. semoga ada rezeki syaza & yang lain-lain pula lepas ni menimang cahayamata.

Baca lagi

sy ttc 13 years,UTK sis sy doakan insyallah ada rezeki bt sis cuma cpt dan lmbt...pcya PD Allah..rezeki tu DTG Dr dia.. sy tiada tanda2 atau morning sickness alhamdulillah..yg menyebab kan sy chek upt sbb berat sy naik mendadak, cpt letih rasa bdn berat je nk bt ape PON tp dlm masa yg sama kerap kencing. period sy dah nk masuk 3b x dtg sy x riso PON sbb selalu PON period kdg2 x regularπŸ˜…. 1 hari tu sy g Watson nk beli teh detoks, ntah MCM mne terpikir nk Chek upt dulu ikut kn MLS nk beli upt test sbb takut kecewa sendiri...alangkah terkejut nye subuh2 Chek 2 Line... alhamdulillah rezeki Dr Allah..doakan sy selamat melahirkan bayi February 2023..amin🀲

Baca lagi

Pengalaman saya, saya dan suami saya terasa letih sgt, nk buat ape2 jadi malas, rasa nk tido jew spnjang hari, kemudian period saya dtg lewat seminggu.. Alhamdulillah cek upt naik double line 2x cek.. Kemudian double confirm p klinik.. Alhamdulillah mse tu bru 4 minggu... (Period sye dtg normal setiap bulan).. Sblm tahu pregnant xde ape2 simptom pun.. Lpas dh tau terus mkn xde selesa, mual dan muntah2 jew, bdn jdi letih, perut asik cramp.. Alhamdulillah skrg bru masuk 10w..semoga dipermudah segala puan syazani dikurnaikan zuriat.. Aamiin Ya Robbal Alamin 🀲🏻 dan semoga dipermudah segala urusan mommy dlm group nie.. ❀️❀️❀️❀️

Baca lagi

waalaikumsalam , saya demam seminggu lebih dan cirit birit nya . mengigil badan kejap panas , kejap sejuk . Test covid negatif , lepastu ex bos saya kata "kau ni kena check pregnant test ni, bukan covid test" πŸ€” terus beli UPT check 2line kabur time ni hari sabtu , tapi naluri hati ni rasa nak check lagi sekali saya beli 2 UPT terus πŸ˜‚ so saya jarakkan hari , hari isnin saya check balik terang 2line tu , hari selasa pun excited check lagi pun 2line.. terus husband ajak pergi klinik dan alhamdulillah setelah 3 tahun menunggu akhirnya ada rezeki dapat zuriat 🀲.. saya doakan syaza dan suami semoga dipermudahkan urusan dan dikurniakan zuriat 🀲

Baca lagi

Awak nak pesan lepas bersama terus basuh ye. Tak elok sebab takut nanti kena jangkitan. Masa suami dah lepaskan air mani, sperma dah berenang ke fallopian tube awak dalam berapa saat je. Saya skrg pregnant 14minggu lepas dua bulan kahwin, memang saya basuh bersih2. Tanda awal saya, ada lendir warna pink keluar. Mungkin implantation bleeding. Esoknya test UPT, ada very very faint line on 6th days after ovulation day. Tapi tak semua akan ada tanda ni. Other than that, rasa mild cramping macam nak period tapi lebih ringan. Selalunya muntah baru rasa selepas 6 minggu hamil (2 minggu lewat period).

Baca lagi

Saya sebelum tahu tak period 2 bulan, puas saya check upt tak naik double, 2 kali pergi klinik sebab loya + tak sedap badan Dr just ckp gastrik. So ingat memang tak pregnant. Tapi badan sangat2 rasa pelik, mood pun mcm tak okey. Last pergi klinik swasta tiba2 naik double line πŸ˜…. Klau ikut tarikh last period masa tu baby dah 10 week tapi bila buka buku pink scan baby baru 4 week. Masa 7 week spotting pulak, pergi kecemasan kantung kosong lagi, 8 week scan kat KK ada jantung berkedip2 lega rasa. Now dah 32 week menghintung minggu nak bersalin πŸ˜‚ Doakan saya dengan baby selamat dan sihat.

Baca lagi

sblum check tu, sy kerap period pain. ingatkan petanda nk period. jadi abaikan saja. tp dlm smggu dua sblum period dh ade rase mual2 skit. husb suruh chek tp dlm hati kate xnak sbb tkut kecewa dn masih awal lg. belum lewat nk period. sblum chek, tgh cuci ayam tp YaAllah dia punye loya n mual tu xleh bwak bncg lgsg. last2. sy check upt dn positif. tgn sy terus shaking dan sy nangis. rase bersyukur sgt sbb mmg tunggu kehadiran baby. terus wasap husb smbil nngis. tapi lepas pade tu asyik muntah2 dan loya sepanjang hari. alhamdulillah lepas 4 bulan makin berkurangan.

Baca lagi