First pregnancy 🍼

Assalamualaikum, syaza nk tahu pengalaman ibu ii smua , waktu first pregnant , tapi masatu tak tahu lagi yang ibu ii ni pregnant ,apa yang ibu ii rasa seblum check upt dan tahu pregnant? 🥺 Doakan syaza dapt zuriat juga yaa🥹🤲#ingintahu #firstmom

44 Balas

kalau saya , saya stop depo dh hmpir setahun lebih , so period tak menentu .. kdg 1 dot 1 hari .. kdg ada kdg takda .. mula mula akan rasa segugut , cepat penat , demam , sensitif bau .. disbb kan tak perasaan saya minum la alcohol 1 gelas .. masa weeding uncle saya .. dia punya sakit tu.. fuh sakit giler .. pagi tu saya terus beli dan cek .. keluar positif , saya pon tak percaya .. sbb sebelum ni 3 kali kena prank 2garis 🤣 hantar pi klinik mmg ada lah baby nye .. saya lama dah tunggu ketibaan baby ni .. 1 tahun 6 bulan kah nda silap saya

saya takde rasa apa2 cuma ada spotting.. bulan sblum tu ttc. pstu bulan strusnya memang berharap period tak datang, upt pun dah beli.. tiber 2 hari sebelum tarikh yg sepatutnya period, kluar darah sket. sebab frust, buat upt jgk alang2 dah bli kan(first time trying)🤣. Tiber nampak dua line kabur2. 2 hari pastu spotting tu hilang, test skali lagi guna first urine, line makin terang😊. Sekarang baru masuk week 12. Saya doakan sis pun ada rezeki utk dapat zuriat, dan zuriat tu sihat insha'Allah..

sehari or dua hari sebelum check upt, badan rasa panas sangat n rasa letih sangat. lagipon miss period dalam 2hari camtu so tak expect pregnant. firstly memang dah expect positif covid, tapi bila check covid test, negetif. and then saja² check upt, alhamdulilah positif. check di klinik dah 4week. alhamdulilah sekarang dah 3bulan preggy ❤️💘 saya pon menunggu zuriat dalam 1tahun 4bulan. insyaAllah sis pon akan dikurniakan zuriat. teruskan sabar n tabah hadapi ujianNya.

Before check pregnant test , sy period setiap bulan teratur tak pernah tak dtg, kalau lewat pun lewat 1hari lah itu paling maximum. Tapi sebelum check tu sy pelik kenapa period sy lmbt 3 hari 😂 terus suruh mmbe belikan pregnant test , then try la buat punya excited keluar double line terang pulak tu, terus ckp dgn husband, 11bulan kahwin alhamdulillah Allah bagi rezeki yg tak disangka. Skrg alhamdulillah dah 36w dah. Sy doakan semoga lepasni rezeki sis inshaallah .

3 minggu sebelum check upt, ada sekali dua tiba² saya rasa pening mual. tp masa tu pun cuaca tak menentu jadi memang ingatkan sebab cuaca. husband pun ada rasa mcm tu juga, tiba² pening mual. then on the day sepatutnya period, saya tak period sebab saya regular period and memang record bila 1st day, bila stop and bila akan mula next cycle. lebih kurang 4 hari selepas hari yg sepatutnya period tp tak period, terus check upt masa subuh hari. double line terang.

sehari sebelum tarikh period akan ada sakit period (bawah perut tu)... penat yg melampau.. saya lapar pun melampau juga, bila mkn banyak.. terus loya².. lepas je lewat sehari terus check upt... alhamdulillah positif.. dh dua kali preg ciri² nya sama... saya guna apps utk catat tarikh period.. setakat ni agak tepat tarikh period saya dgn anggaran tarikh apps tu tetapkn...apps tu pun ada letak waktu² subur utk bersama..

saya jenis period tak menentu so x boleh confirm period lambat ke awal. bila kerja shift masuk 6am klu tak sarapan biasanya okay. tiba² dalam 2 ke 3 hari tu sakit kepala mcm nak pitam. baru jam 7am dah rasa sakit kepala mcm masuk angin. siap muntah² tapi muntah air je sbb perut kosong. cerita dkt mak, mak suruh check upt. rupanya positive. in sha ALLAH ada rezeki , DIA akan bagi bila sis dah bersedia nanti.

Tanda tanda sebelum dpt tahu. Sy mudah penat. Pantang letak kepala kt bantal terus tidur. Lepas tu kuat makan. Husb pun tibe-2 craving nk makan benda manis-2 sedangkan dia tk suka pun benda manis. Then 2 3 hari before cek upt, ada mual-2 masa bangun tidur. Masa tu dh pelik dh hehe. Cek-2 naik double line tapi samar-2. Terus pergi klinik buat double comfirm alhamdulillah. Masa cek upt ni 4 hari before period

Saya tanda biasa mcm nak period je rasa mcm period cramp dan sakit payudara cuma lebih sakit berbanding tanda2 sblm period la. Dan yg buat sy cek upt pn husb sy, dia sendiri yg beli upt then suruh sy cek sbb dia rasa x enak badan dan emosi sgt. Tau2 pregnant 😅 sy cek upt masa lewat 15hari sbb period sy tak teratur. Selalu lewat sebulan or dua.

1y ago

@Nelnyj dah try guna kencing slps bangun subuh ke ? try lg nt tnggu lewat bbrpa hari, clearblue jarang false positive kcuali kita salah guna.. Blh try guna clearblue digital yg dpt tahu brpa week. Tp klu xnak sayang duit cek dlu guna upt dip n tell atau apa2 je klu dpt samar2 boleh double confirm guna clearblue dgital tu. Saya sllu bgtu, klu guna upt biasa x double line sy x akan guna cb digital tu syg duit beli mahal2. haha

Tanda saya rasa mcm kembung perut, byk angin dlm badan, pedih ulu hati, makan sikit pun dah rasa kenyang sgt, semua tu mcm tanda gastrik. Pastu husband suruh check sbb period mmg dh lambat time tu, lps check tu dah 4 minggu pregnant. Saya doakan semoga pejuang garis dua dimurahkan rezeki dan dikurniakan zuriat yg soleh solehah penyejuk mata ibu ayahnya 🤲🏻💕