Baby kuning

Assalamualaikum.. slmt pg. Just nak minx pandangan semua.. Mcmne ea nak turunkan kuning baby ? Makin hari bacaan makin naik . Skrg baby kat hospital. Ape yg patut seorg ibu boleh buat? Ape makanan @ minuman yg perlu dielakkan?

22 Balas

Kalau dari segi pemakanan..utk si ibu. Dalam makanan kalau ad letak halia. Kurangkan makan halia.sbb halia kalau makan terlalu byk menyebabkan panas. Kena elakkan lada hitam lada putih halia. Utk byk kan susu badan makan sayur sawi campur carrot dan banyakkan minum air suam. Utk baby pulak. Kalau ada peluang nanti baby balik rumah. Mandikan baby dgn air herba khas utk kuning. Kat kdai herba cina ad jual..bokeh try jugak mandikan dgn ramasan aur kucai..selawat insyaallah kuning ank trun. Dan kerap2 susu kan ank. Sy buat 4 bnda tu utk ank sy. Kurangkan mkn bnda panas. Kerapkan susu ank. Mandikan dgn air kucai..2x sehari.kalau utk buang angin..boleh gantikan halia dgn bawang putih

If baby masih dalam wad bwh lampu. Kerap bagi susu badan yg sis pam. Minumkan baby susu pakai syringe tiap2 20-30minit sekali. Sikit2 pun xpe janji bagi minum. Balik2 kan kedudukan baby, terlentang & meniarap setiap 3jam. Utk dapatkan kesan sepenuhnya lampu bilirubin kat badan baby. Supaya demam tu dpt turun cepat . Kalau dah balik rumah, minta suami tukar mentol lampu bilik yg baru & mentol lampu tidur yg baru. Pun dapat bantu supaya demam tak naik semula.

Sis try bagi mandi baby dgn air beras/air daun peria. Masa berpantang jgn makan halia and minum milo pun jgn (nurse di KK yg suggest kan). Banyakkan minum air suam.. Anak saya pun nak 3 mggu lebih kena jaundice tpi saya amalkan semua tu baru kuning dia betul2 tiada lagi😊

Saya pun mcm sis angur hitam x jaln jgak mkin naik kuning pas tu Cuba ssu kmbing berak skit.last kli bgi ssu formula tapi berak x byak Ade sruh sya bli mandian kuning alhmdullah dri 222 trun 189 23 HB nie nak cek mnta biar hbs trun lah

Klu susu bdn, elak makan brg2 panas mcm lada dn halia dulu.. Petua ni nurse kk bgtau.. Mmg btl sb msa sy pantang bg baby susu dri xda kuning trus naik.. Lps tu bg formula cepat dia turun.. Dlm 2 hari clear

Elakkan mkn spt masakan bercampur lada hitam, & halia. Lebihkan sayur dalam pemakanan, minum air kosong lebih, perbanyakkan pengambilan anggur hitam. Kerapkan penyusuan. Hantar ebm ke hospital.

mungkin boleh cuba yg ni.. insyaallah berkesan sbb saya dah banyak kali tengok orang terdekat dgn saya gunakan susu kambing asli ni untuk kurangkan demam kuning bayi..

Kerap kan menyusu baby , nt bacaan kuning akan turun . Anak sy pom sy buat mcm tu Alhamdulillah kuning turun mendadak 😊

Makan anggur hitam dengan minum susu kambing karihome anak sy tu hr bacaan kuning 139 tiga hr pg klinik lg dah 80

Boleh beli air mndian kat kedai seng seng.. Alhamdulillah sy guna air mandian tu, baby sy kuning dia turun..