Jaundice.

Assalamualaikum. Boleh share tips nak turunkan jaundice baby? Dah try mandi daun kucai tapi tak serasi, makin naik pulak. Please ibu2 share tips, hari ni bacaan kuning baby 11.5. ?

15 Balas

Sy minum susu kmbing karihome..baby prolonged jaundis.lps sy minum susu karihome tu baru kuning baby turun byk n berak byk sgt.sebln lebih jg baru kuning dia turun abis..petua2 lain mandi daun kucai la,bg anggur hijau/hitam apa semua x brkesan pun kat baby sy.

4y ago

Sy yg minum.baby bf.

Bagi susu banyak. Kalau susu ibu kurang bg susu tepong sementata nak baik kunin kan. Nanti dah baik kunin minum sudu badan balik. Adik ipa sy bg ank dia minum ni. Alhamdulillah cpt turun. Ni dokto yg sarankan. Kalau nk kepastian tny dokto balik

4y ago

Mana nak cri susu ni?

klau sy sis sy susukan anmum tuk bayi..sbp hri tu susu badan blm klur anak prtma kn, so ad org sarankan bgi susu anmum, sy try la. btl jg kuning bby sy xprnh naik,.

Teruskan mnyusu....paling kurg setiap 2jam. .bby kuat tdo masa kuning...kjut dia..n pastikan dia mnyusu bkn skdr letak mulut kat nipple kita je...

We have to bf every two hours.. because this will probably reduce jaundice.

Try mndikn dgn daun peria..rebus,lps tu tnggu air rbusan tu suam baru mdi kn bby..

Waalaikumussalam, banyakkan direct feed dkt baby ya ibu, tu je in sha Allah dpt mmbantu

Susu sahaja samada susu ibu or formula pun bole, jangan beri baby apa2 selain dari susu.

kak ipaq sy mkn anggur hitam ,esok tu p kk chck kuning dah trun

Waalaikumsalam. Oh susu ni sy bg baby ke sy yg minum ye?