Vaccine kandungan 12 minggu keatas

Assalamualaikum , Salam sejahtera , nak tanya ibu2 hamil 12 weeks ada tak yang dah ambik vaccine ? Ble share feedback ? Hehehe , dapat date 1st dose vaccine , tapi kandungan masih 12w 😅

14 Balas

Tak perlu tunggu, latest guideline says that can be given at any stage of pregnancy The vaccine is considered to be safe and effective at any stage of pregnancy. There's no evidence that delaying until after the first 12 weeks is necessary. One dose of COVID-19 vaccination gives you good protection against infection, but with the most recent (Delta) variant of the virus, two doses are needed to give a good level of immunity. Second doses are given 8 weeks after the first dose and it is recommended you receive two doses before giving birth, or before you enter the third trimester, when the risk of serious illness with COVID-19 is greatest. https://www.rcog.org.uk/globalassets/documents/guidelines/2021-02-24-combined-info-sheet-and-decision-aid.pdf

Alhamdulillah… 🤲🏻 Hari Isnin 23.08.2021 dah complete kedua-dua dose vaksin (30 weeks / 6 days). Untuk dose pertama, takda apa2 side effects yg teruk kecuali lenguh dekat tmpt injection. Untuk dose ke-2, Slps (12jam) injection, badan rasa seram-sejuk, mild fever on off & sakit seluruh badan 🤕 Alhmdulillah, Slps (24jam) badan dah fully recover balik 😬 Just now, extra alert dgn pergerakkan baby & still kena kurangkan pergerakkan & ikut SOP, sbb body still “fragile” & perlukan 14 hari utk bina immunity kpd virus. Semoga kita semua di bawah lindungan Allah dan dipelihara dari wabak berbahaya 🤲🏻

3y ago

Alhamdulillah , tq atas feedback sis 😘

Saya first dose 3/8 . masa tuh tak tahu lagi mengandung . 16/8 baru tahu mengandung . 24/8 sepatutnya second dose , tapi dokter and nurse suruh tangguh dulu untuk second dose . sebab dia kata kemungkinan boleh berlaku keguguran . actually depends dengan badan kita . Kalau awak yakin , takde masalah boleh proceed jeh . tapi saya suggest better refer dokter . But , kkm dah keluarkan arahan baru kan. ibu mengandung boleh ambik vaksin start kandungan 12 minggu ke atas . Rasanya tak ada masalah . semoga baik²

3y ago

Utk dos kedua tu nnti kan jarak agak lama dgn dos pertama ok ke? Ke nnti kena amik semula dos pertama

Saya 2 kali appointment vaccine saya tolak. Sebab belum 14 minggu. Tapi kk saya bagus. Diorang sediakan vaccine utk patient diorang. So after 14 weeks tak dapat appointment kt mysejahtera, kk tu arrangekan vaccine. tp cubalah reject kt mysejahtera. Diorang akan bg date baru dlm masa 30 hari.

yg bwh 12 week mnta refer ngn doc dlu.. klu xda masalah doc akn bgi ambik.. sy ambik 1st dos ms 4 minggu kandungan.. tp ms tu x tau.. bila refer doc , dia mnta sy terus ja ambik yg second.. ms tu 7 minggu.. tp sy x p lgi.. 2.9 ni dpt tarikh bru , 10 minggu.. insyallah sy ambik..

3y ago

better refer doc dlu ya.. klu xda apa2 masalah mgkn doc bgi.. klu tak mnta tukar tarikh nnti..

sy hari ambk vaksin kedua tu, sblm pegi sy check upt negtf..sy pon g jela ambk vaksin..ptg tu perut krem, x selesa. ingtkn nk period..tggu2 x jgk. selang 3hr kmudian sy check blk upt naik double..alhamdulillah baby kuat, skrg dh nk msuk 8weeks 😍

Waalaikumussalam. Start 12w dah boleh vaksin skrg. Saya punya side effect cuma pening sikit & panas2 badan je mungkin sbb pregnant. Side effect lepas vaksin setiap org lain. Ada juga yg demam first dose walaupun tak pregnant dll.

Skrg dah xperlu tunggu smpai 14 week utk amik vaccine.. even rmai yg xtw pregnant pon dah selesai vaccine dan xde side effect.. InsyaAllah side effect sekadar lenguh di tgn jek.. 2 3 hari dah hilang lenguh tu..

refer doc la.. sbb ade doc die bagi je cucuk vksin.sbb die tgok kita punya buku pink kn.. ade yg ckp takyah tgu smpai 14week dh.. mula2 dulu je kena tgu smpai 14 week..

sy dh vaksin dos 1 mse kandungan 13week3day..xde effect teruk cme lenguh² tangan n perut mngeras sekejap² jela..lps tu dh ok je😊