Awal trismeter yang stress..

Assalamualaikum nak tanya.. di awal kehamilan betul ke x boleh tido?? mak sedara sy cakap kat saya kalau tido siang just 45 minit je.. pastu selebihnya dia cakap kena lasak sikit.. banyak buat keja.. Bukan ke awal kehamilan kena banyak berehat dan trimster ke 2 dan ke 3 baru banyakkan begerak dan buat kerja??

23 Balas

first trimester. saya lebih banyak bedrest. makan pun makan luar. sbb mmg tak larat. Second trimester, active sikit. Rajin masak. Rajin mengemas. Ni nak masuk 3rd trimester, active tapi agak tak larat kena stop. Sebab anytime boleh bersalin org kata 😄 So depends on your antibody la. Saya tahu pregnant auto lembik . Pi keja pun asyik tido. so decide berhenti keja hahaha.

1st trimester. 3 bulan sy bedrest. sbb pnh keguguran 2 kali. 2nd trimester dah start jln2 travel. 3rd trimester alhamdulillah msih lagi blh jln tp x lah lasak sgt sbb dah sarat. so sis, xpayah nk dgr sgt org ckp kecuali doktor. yg tahu bdn kita ok ke tak, doktor n diri kita je. yg lain tu, kalau jadi pape kat kita, bukn nk tolong. lg menambah leter ada lah.

4y ago

betul tu sis.. sebab tengok kita banyak rehat so hati x senang la.. sebab tu cakap macam²..

Sy trimestr 1&2, byak rehat sbb alahan teruk...muntah, pening, mual, slera mkn pun kurang...trimestr 3 ne start pjj dgn suami n tinggal dgn family smpai bsalin...mama, tok sy nasihatkn sy bayakkn rehat...sbb dia org ckp dh nmpk sarat sgat dh n nmpk tubuh penat je...hahahhaaa....tp sy byakkan bjaln...pagi rest, tgahary msk n lpas mkn sy kuar jalan2

4y ago

sy x ada alahan,muntah² pun x ada.. tapi badan mudah letih..

Ikut body masing masing sis. Kalau rasa penat tu rest & sleep jelah. If badan okay ada mood , buat lah apa apa activity. Jangan dengar ckp orang sangat , sebab kita kena ikut body kita sendiri, body orang lain react to pregnancy 😊 awal awal just kena hati hati jangan lasak beriya sangat bila buat sesuatu.

buat rutin mcm biasa je.. doc pakar dah cakap lasak atau byk rehat tak pengaruhi kandungan pun. klau dah memang proses kejadiannya tak normal tetap akan gugur wlaupun selalu bed rest. cumanya tak perlu la p angkat brg2 berat pulak atau apa2 aktiviti yg bagi tekanan pada perut..

1st trimester bnyakkn bed rest klau boleh jgn buat kerja....2nd trimester boleh jgak buat kerja tapi kena hati2... 3rd trismester ok la, boleh lasak sikit...tpi mesti kena hati2 na...badan kita, kita je yg tau....kita yg kena jaga...baby dlm kandung pun kita kena jaga...

jgn buat diri penat sis. awal2 rehat dulu. lepas 7 bulan baru start buat senamam dan buat kerja sikit. kalau sis stress dan penat baby kat dlm pun stress tau. lg bahaya. abaikan apa2 aktiviti yg buat diri penat. rehat dan amalkan makanan yg berkhasiat. enjoy ur pregnancy

Yekee? Haha sy dulu 1st trimester byk tidur sis 😂walaupun mak mertua pesan jgn kuat tidur nnty anak ikut sama. Apa nk buat penat badan, loya muntah lg dgn xde selera makan, pening lg. Dgn emosi x stabil nya lg. Biarlah.. Badan kita kut. Janji anak sihat.

1st trimester ni laa kena bnyak rehat, jgn lasak sgt sbb kandungan masih awal. Ada sesetgh tu siap mabuk, mual lg laa tak larat. Kena rehat jaa. Peduli jelaa kata2 mak sedara tu, dia xtau bdn kita yg tanggung. Nak aktif mcm mana kalau dah x larat.

saya awal trimester malam2 lansung x boleh tidur..pukul 4pg baru nak rasa mengantuk..nasib la time tu PKP..siang2 je pukul 10 je saya tido..pukul 2 baru bangun masak..husband pun x de ckp apa..pedulikan ckp org..kita tau bdn kita mcm mana..

4y ago

sama dengan sy.. preggy n tak dapat tidur malam. nak dekat subuh baru dpt tidur.. sampai office terus tidur sampai tgh hari.. nasib baik bos n officemate faham. huhu