Anak susah tido malam

Hi mami semua mcm mana ye nak buat anak saya umur 2 bulan 9 hari , kalau tido siang senang je xperlu nak tggu atau dodoi dia bg puting terus tido kalau nk tido malam dia suka merengek , padahal dah tukar pampes dah bg susu , dah tuam sapu minyak dan mata dia dh ngantok dh pejam tp still dia xnak tido dia mcm tido2 ayam dia nak berjaga je, tido x sempat brp minit dia jaga kalau paksa dia tido dia akan merengek. Dalam bilik just buka lampu tido je . Ada solusi tak ? 😭

3 Balas

Memang lah anak akan dodoi je pagi tu sebab dia penat malam2 x dpt tidur/rest banyak.. Nak anak tidur malam pnjg sikit pagi2 atau petang2 tu jgn biar anak tidur berpanjangan, bawa anak bercakap2 supaya dia x tidur bnyk.. klu mcm anak sy, timing dia sy dah tau. mmg bangun pagi jam 6 tu lepas susu dia x akan tdr sbb dia biasa nak main2 bercakap dgn sy dan suami kdg dia x tdr sbb lepas nenen dia terus akan berak. dlm sejam lebih bgtu dekat 2 jam baru dia nangis nak minta susu dan tidur. Waktu pagi anak saya banyak wake up time dia bgtu jg dgn petang dlm jam 6 bgtu dia akan bermain dgn kami dan sblm jam 8 dia akan minta susu utk tdr. Selepas tu start jam 10 mlm mmg anak akan nangis utk minum susu je dan dia terus tidur lepas habis susu. bgtu setiap 2 jam/3 jam, sebab malam2 masa tdr anak sy panjang sikit.. Jadi sampai subuh tu mmg anak x ada wake up time dia tiap kali bangun tinggal susu je dan terus tidur balik.. Anak sy start bgni masa masuk 2bulan. sy train dia ikut masa sebenar. pagi aktif malam tidur..

Klu sy bila jam 8-8:30 mlm mcm tu, sy akan malapkan bilik dah supaya baby ready to sleep n terbiasa itu bed time dia.. lepastu sy tukar pampers n akan bg susu klu baby lapar.. kalau blm lapar, sy dodoi baby.. bila dia dh ttup mata sy letak kat katil dia n bedung dia.. lepas tu sambung dodoi kejap supaya dia betul2 lena.. pastikan persekitaran sunyi dh masa tu ya.. kalau baby sy masih x nak tdr, sy letak je baby kat katil as long as baby senyap x nangis.. nanti dia nak tdr dia akan merenggek sendiri dan masa tu baru sy sambung lg dodoi baby.. Kdg2 baby sy pun ssh tdr malam sbb waktu siang tu tdr dia terganggu (mentua n ipar nak main dgn baby).. sy sgt jaga masa tdr anak sy.. klu siang dia bnyak nap tp ada gap.. masa gap, baby tu sy bawa baby main mcm cerita2 dgn dia.. masa nap, sy akan bawa masuk bilik.. bilik x perlu malap sgt kalau siang..

itu normal bg baby 0-3 bulan sb baby xtahu siang dan mlm dan dia masih lagi di fasa alam rahim tp baby perlu dilatih..kalau malam dia xnk tdo even dah tukar pampers n bg susu sis cuba bedung,buka white noise n dodoi bia sama keadaan macam dia dlm rahim..bila baby dlm keadaan mamai baru sis letakkan ke bawah..baby sy pon mcm tu semasa pantang..now alhamdulillah dia dah blh beza bila time tdo siang n mlm bila masuk 2 bulan...banyakkan aktiviti dgn baby waktu siang supaya baby dpt beza aktiviti siang dan malam... in shaa Allah baby blh tdo lena waktu malam kecuali bangun untuk menyusu je..