Susu

Assalamualaikum mommies! Blh suggest x susu apa yg rendah gula sbb sy ada GDM..

10 Balas

saya pun ada gdm on diet.... hritu jumpa pakar pemakanan, bgtau dia mnum susu fernleaf.. dia ckp okay susu tu... antara yg tepung n kotak.. better yang kotak lagi.... cari yg low fat.. bsp saya stiap kali test paling tinggi 5.3... itu pom sb stop mkn stgh jam sblm test...

5y ago

itu la...beli yg kotak kecik2 tu.. skotak shri dah ckup...

Aah saya pun dr awal pregnant smpai 8bulan amik susu fernleaf with oat or nestum klu mlm. X tmbh gula. 1 stgh or 2 sudu jer susu. Xde gdm. Tp skrg tgh amal kan karihome susu kambing utk elak kan baby kuning sblm baby lahir. Ntah la org ckp gitu la. X. Salah cuba 🤭🤭

5y ago

Aah mungkin u try 1 sudu susu jer dulu. Then klu u ada self check utk sugar tu u try cek dulum klu x naik byk or maintain means ok la. And susu marigold HL pun ok utk hialng kan sembelit for me lah. Xoe u try mana yg u selesa n x naikkan gula k. And btw, amalkan makan sayur bendi, sugar mmg turun klu mkn bendi. Muak mmg muak la tp cuba try tukar2 resipi bendi tu ehehe

Freshmilk macam marigold,dutchlady,farmfresh.. ataupun sebelum awak beli awak check kandungan dia. Make sure tak ada sucrose or fructose.and susu nestle omega bukan untuk ibu hamil atau menyusu..kena baca dulu sebelum beli tau..😊

5y ago

Kalau berat badan awak semua ok and awak tak ada gdm tak perlu awak tukar.kalau awak nak juga tukar,awak minum farmfresh.susu dia mmg fresh la sebab tak pekat macam susu lain.macam saya katakan,sebelum awak beli,awak check dulu kandungan dia..

Doc & nurse KK galakkan pada yang ada kencing manis & GDM minum susu segar low fat je. Susu tepung tak sesuai,cz ada banyak gula. ☺

5y ago

Sy pun HB low. Cz telesimia. Sy susu segar low fat ok je. Alhamdulillah cek BSP 4 & 5 je sampai skrg.

saya minum fernleaf full cream yg tepung tu.. setakat nie bile ambik bsp Ok je result ..

framfresh..Fresh milk pnya..Tpi sye mnum susu tpung ferleaf je yg xade gula tmbhn

5y ago

tgk susu ibu @ susu yg tpung lain yg xade gula tmbhn...

Saya mnum fernleaf family je..preggy ank no 3,4,5...ok bacaan BSP sya..

sy pun sme..ad gdm..sy mnum esp shaklee je..

Fresh Milk sis ambik yang low fat

Tq mommies yg suggest.. 😘