Kuning x habis2

Assalamualaikum mama2 tempoh hari saya ada bertanya mengenai tips turunkan kuning. Hari ni baby sy dah 1bulan.. Kuning masi atas 100... Nak tanya pengalaman ada x mama yg anaknya masi kuning lebih sebulan masi atas 100. Apa yg nurse buat.. Stop cek kuning atau cam mana?

16 Balas

Mommy darah apa? Baby darah apa? Kalau baby jenis darah O, mmg lambat turun kuning die even die kerap kencing berak nie. Yg nie mmg x boleh buat apa kalau darah jenis O, kena sabar je lah. Mcm kakak sy dulu2, kuning tinggi sgt2, sampai doktor decide tukar darah. Darah AB+. Tp tu dulu la. X tau skarang mcm mn. Meantime teruskn ikthiar seperti apa mommies2 lain yg cadangkan tu. Cuba pakaikn baby pampers saja dan letak tempat terang. Lpastu waktu siang buka tv suara bg kuat sikit bg baby awake n aktif sikit. Sy doakan semoga baby awak cepat hilang kuning die. Mommy stay strong okay ❤️

Teruskan susu baby dengan kerap sis..kalau boleh setiap jam and sis pun kena jaga makan jugak..anak saya kene prolong jaundise..dekat 3 bulan alhamdulillah bebas..tapi kita penat sikit la kena followup kt kk lame sikit..lepas tu sian kt baby sebab kena ambil darah kat tangan banyak kali..tapi untuk kebaikan supaya baby tak teruk kuningnya..saya pun sudah cuba macam2 cara tapi semua tak berkesan..sebab doktr kata kemungkinan baby darah O lambat sikit sebab saya darah B …apa2 pun jangan stress2 sangat..teruskan pantau ikut saranan doktr yer..

ank sy mndikan dgn daun belimbing buloh petua org tua2. lepas tu ank sis bf ke? byk x susu kalau susu sikit campur dgn fomula milk insya allah cpt turun. sy guna enfalac A+ serasi dgn ank cpt turun kuning dia. lactogen pun bagus org ckp.. bg setiap 1-2 jam.. lgi kerap dia berak kencing lgi cepat kuning turun. jgn letak ank dlm ruang sempit mcm dlm bilik.. letak tempat cerah mcm ruang tamu.. ibu pun sama mkn kena pantang.

Ye betul. Bkn tggu dia mnta br bg susu. Klu kuning ni selang 1-2 jam kna susukan. Tidur pun kna susukan. Dulu ms anak sy kuning, pnya susah nk bgnkan dia. Sy jentik kaki bagi dia menangis then zzup msk susu. Sng sikit bg sy sbb dia FM. Botol. Dulu anak sy smp 3 kali berak sehari. Tiap kali berak pnya byk melimpah, smp kna civer tilam dgn baby mat.

Atas nasihat doktor, minimum untuk susukan baby kuning adalah 12kali sehari. Alhamdulillah turun kuning baby saya lepas 4 kali follow up kk. Saya doakan urusan sis dan baby dipermudahkan ye 🤍

anak sy sda 26hr kuning blm turun trus ikhitar mndi ubat kampung..sy guna tu daun durian belanda utk kasih mandi bby sy..syukur kuning bby sy trun

2y ago

Da mcm2 ikhtihar pakai mandi. Still lambat turun

Mama bgi mndi dgn tea atau daun belimbing insyallah hilang dn lepas mndi kna jemur baby psti kn kna mata hri dlm 5minit smoga bermanfaat

2y ago

Air tea da try.. Boleh tnya awak pakai air tea yg mcm mana? Lapton ka?

Try mandi air rebusan daun ketum, InshaAllah menjadi, kita ikhtiar . Ambik 6/7 helai, rebus then campur dgn air mandian baby.

bg je susu… kdg kdg susu ibu ni ada jugak yg lmbtkn kuning turun.. (tp tak semua) bg susu 1 1/2 jam sekerap yg boleh…..

anak saya mandikan dengan air kagen water beauty water, alhamdulillah turun genap umur 1 bulan. bagi susu kerap 1 -2 jam..