🤔

Assalamualaikum ..hai ibu2 nk tye masa anak first ade buat knduri ape2 tak ?? Mcm buat lenggang perut ..mak sye sruh buat la ,org dlu2 punya amalan

17 Balas

Waalaikumsalam. Sis, itu istilah yang dipakai oleh orang melayu. Boleh saja nak buat, tapi elakkan amalan yang berlanggar dengan syariat Islam (upacara belah kelapa ke/upacara nak tau jantina bayi ke/baringkan ibu lepastu balut dengan kain yang banyak). Kalau nak bersiram/mandi boleh, bukan saja2, boleh bersiram dengan bunga2an, boleh tambah seri ibu yang mengandung (bab mandi bunga juga dibolehkan atas niat baik kita). Lepas bersiram, boleh kumpul adik beradik bacakan doa selamat & kesejahteraan bayi yang dikandung dalam perut 🙂✌🏻Saya orang jawa yang memang keturunan asal indonesia kami gelarkan amalan ni sebagai Tasyakuran 7 bulanan/Tingkeban 🙂 mana2 upacara yang saya rasa tak sesuai dengan syariat/tak dibenarkan suami (sebab suami saya ustaz 😂), saya tak buat 🙂

4y ago

Alhamdulillah suami ustaz 🥰 😁

Kalau nak buat mkn2 kenduri mcm tu Better buatla majlis cukur rambut ke , bagi nama ke atau kenduri kesyukuran Tapi saya dulu tak buat pun kenduri , ada la cukur rmbut tpi tk buat makan2 besar2 ajak org mai Ikut la kalau rsa ada rezeki lebih , boleh la jemput fmily kan buat mkn2

lenggang perut tu bahasa kampung sis. Tapi tetap buat bacaan solat hajat , makan2 sikit. Biasa nya bidan datang rumah bila dh 7 bulan. Bukan buat apa, just usap2 perut sikit. Itu je, lain lah klu memang betul2 dh menyimpang dalam agama.

lenggang perut bagi orang islam khurafat.setakat nak buat majlis kesyukuran dengan selawat bacaan doa tu okey je..tapi klau melibatkan amalan yg khusus, selagi tak bercanggah dgn ajaran islam takda masalah.

Waalaikumussalam.. Masa ank 1st, kandungan 7bulan, sy ade buat majlis doa selamat..buat solat hajat..x buat besar2 an pun..jemput dlm 10-15 org jemaah..tp tu sblm pkp..

klrge sy 7 bln akan buat doa slmt,smyg hajat @ bcaan yassin. jmput saudare mare n org2 surau. mntk doa smge dipermudahkan smua urusan

Keluarga kami buat solat hajat dan doa selamat. Kemudian buat skit jamu kambing dan diberi kpd org masjid sbg tanda kesyukuran 🤗

selalu org buat doa selamat..lenggang perut ni zaman dulu2.. tapi time pkpp ni rasa x selamat nak buat kenduri2 ni..

ade bt.tapi bukan lengang perut.tapi kenduri doa selamat.buat solat hajat agar dipermudahkan urusan bersalin.

waalaikumussalam... haah sis ank first kmi buat knduri ksyukuran.. sklian saya ngurut2 perut...