lenggang perut anak pertama (nenek suruh buat)

Lengang perut untuk anak pertama..enth betul atau tak ejaan saya..maaf ya saya pun xpasti tempat korang paggil apa..tradisi ni seperti berurut mudah bersalin dan betulkan kedudukan baby dalam perut..serta ade buat majlis doa selamat dan knduri makan makan..adakah lenggang perut ni seperti berurut takpe ke dibuat atau ade effect apa apa..sbb nenek suruh buat

9 Balas

mak sy pom suruh sy buat jgk nt hari raya haji ke2.. byk dgr mcm x elok.. tp akak sy ckp okay j.. sbb bidan skrg dh moden.. dia pgg gituh2 j perut.. so okaylh... x nklh kecewakan hati mak kn.. n disertakn juga dgn bacaan doa selamat dan smbhyg hajat... sbb kt kg sy still ramai lgi y buat nie... n Alhamdulillah x prnh lgi dgr y berisiko... n kakak2 sy pom mmg semua buat... moga Allah sentiasa melindungi... niat y baik2...

Sllunya owg tua2 bt mjlis lenggang prut usia bby 7bln n ank sulong, bkn bidan urut, tok bidam akn sntuh2 prut kot2 bby songsang. N dia akn bg miyak plusuh.. Mjlis 2 xpntg sgt, ckup smbahyg hajat mtk2 bsalin slmt ibu n ank.. Sy akn bt mgkin hjg bln 8..jnin msk 7bln

Apa yg saya dengar urut2 masa pregnant tak bagus sis. Takut apa2 jadi dalam perut tu mmg bahaya. Better check dgn doktor. Andai kata rahim di bawah, blh rukuk dan sujud lama2 masa solat. Atau sambil baring kaki letak di dinding. Ni saranan doktor.

Setakat doa selamat dan jamu org mkn xde mslh. Lenggang perut ni adat je, puan. Tp kita klu boleh xnk kecewakan org tua kn. Berurut utk betulkn kedudukan baby tu agak bahaya.

Untuk berurut perut spya kdudukan btul x sarankn lah. Tkut tali pusat berbelit dgn bby. Sy cicik bidan kg, even nenek sy boleh buatkn pon. Sy x brni nk amik risiko

better sis tnya doktr yg sis biasa wat checkup..sbb stahu sy doktr xbnarkn brurut ni..tkt risiko pape..pape bncng lh gan parents

Kalau doa selamat tu ok la sis. Tapi kalau sampai perut di urut biasanya doc tak benarkan

ye.sbb skrg byk risiko. x mcm org dulu2.dulu laen,skrg laen. yg susah nye nnty sis jgk.

Lenggang perut tu apa ye. Mak mertua suruh buat tp penting sgt ke😅