🤔

Assalamualaikum ..hai ibu2 nk tye masa anak first ade buat knduri ape2 tak ?? Mcm buat lenggang perut ..mak sye sruh buat la ,org dlu2 punya amalan

17 Balas

Waalaikumsalam. Sis, itu istilah yang dipakai oleh orang melayu. Boleh saja nak buat, tapi elakkan amalan yang berlanggar dengan syariat Islam (upacara belah kelapa ke/upacara nak tau jantina bayi ke/baringkan ibu lepastu balut dengan kain yang banyak). Kalau nak bersiram/mandi boleh, bukan saja2, boleh bersiram dengan bunga2an, boleh tambah seri ibu yang mengandung (bab mandi bunga juga dibolehkan atas niat baik kita). Lepas bersiram, boleh kumpul adik beradik bacakan doa selamat & kesejahteraan bayi yang dikandung dalam perut 🙂✌🏻Saya orang jawa yang memang keturunan asal indonesia kami gelarkan amalan ni sebagai Tasyakuran 7 bulanan/Tingkeban 🙂 mana2 upacara yang saya rasa tak sesuai dengan syariat/tak dibenarkan suami (sebab suami saya ustaz 😂), saya tak buat 🙂

4y ago

Alhamdulillah suami ustaz 🥰 😁