Tolong saya perlukn pendapat ibu2 semua

Assalammuaalaikum ibu” , skrng saya dh 33weeks 5days tapi belum buka buku .... mak saya ckp suruh nikah bru buat buku tpi saya tkthu mcmne nk ckp sbb sedih sangat.... saya mmg belum bernikah , tkde spe tolong saya untuk settelkn semua benda .... saya hnya mintk tolong pada waris saya tpi dorng kata nk buat malu family ke buka buku dulu ? ... ape saya perlu buat ibu2 boleh ke saya dtg kk ckp nk buka buku tpi mak tknk teman dia suruh saya gi sorng 😢 ape” skrng bawah umur perlukn waris kn hmm #First_Baby

Tolong saya perlukn pendapat ibu2 semua
33 Balas

awk pi klinik kk biase awk ckp je nk jumpa doc dlu n awk cerita..ank sulung sy dlu kes mcm awk ni sy bwh umur n blom kawin,nnt doc tu akn suruh misi situ tlg awk n diorg akn buat report ke jkm(jabatan kebajikan masyarakat),lpstu nnt diorg akn buat tmn awk untuk buat report insyaallah..lpstu akn ad saksi,polis,n 3 org akn biacara awk,sme ad kisah awk btl atau tipu !n awk akn kene warded sampai jkm dtg untuk uruskn kes awk n awk akn dihantar ke pusat,mcm sy dlu (taman sri putri cheras)lps bersalin tgk pd pegawai awk sme ad awk blh keluar terus klau andai kata awk dh nk masuk 18 n ahli keluarga awk x nk amik tunggu la genap 18 bru awk blh keluar klau waris nk amik lps bersalin awk dh blh keluar n buat surat beranak ank ap smua kos hospital,checkup smua pusat jkm akn uruskn nnt tu jgn risau x pun dkt pusat nnt akn ad misi yg akn tlg bkk kn buku pink untuk awk

Assalamualaikum sis..sy pernah berada dlm situasi sis..usia kehamilan pun hampir sama..sy dpt nasihat doktor swasta masa tu..masa tu pun sy blm bernikah dan faktor risiko sy diorg letak single mother..adalah lbh baik sis buka buku pink..mmg first doktor gov akan bising sbb buka buku lewat n diorg xkan persoalkan pun awk knp blm nikah..sbb PnC patient kan..nnt bila awak melahirkan..hanya parents awk yg blh discharge awk dri hsptl..lpstu awak akan isi borang JKM..dalam tempoh 2-3 bulan awak akan pg hsptl yg sama..ada ofis JKM..diorg akan suruh sign borang..sy dah lupa sbb apa kena isi borang tu..utk buka buku pink tu..awak blh buka sorg..xde masalah..biasanya dr tye parents dh tau ke..mcm tu jela..yg pntg jujur je apa yg dr tye k..utk memudahkan awak masa melahirkan nnt k..

awak . saya pun mcm tu , tp nurse xde suruh mak bapa dtg pun . cuma nurse bgthu time dh beranak nak keluar wad hosp tu bru perlukan waris sbb bawah umur . kalau waris awak mcm tu . awak pergi sorg2 . dorg confirm refer jkm . nnt bersalin pun jkm dtg ... sbb awk bawah umur .. sye aritu kawin masa dh 3 bulan . alhamdulillah ustaz ckp sah cuma nya mcm2 lah x blh , bin kan nama bapa pun x blh .. awk please ye pergi klinik ..bahaya . bila2 masa blh bersalin .. takkan awk nk bersalin dkt rumah ? Ya allah . semoga urusan awak di permudah ye sayang . ❤️🥰

2y ago

Esk saya pergi sis semoga urusan saya di permudahkan thankyou sis ❤️😊

Sis 33 weeks ni dah tahap bila bila blh lahirkan anak sehingga 40 weeks..sis under age, ibu tak blh tangguh gini..sis pergi je esok ke kk dan ceritakan sebenarnye nak buka buku pink .. kk akan check kesihatan sis dan baby baru blh beranak kat hosp govt. Selanjutnye biar nurse atau doc contact ibu sis utk bertutur. Perlu amik tanggungjawab, sis bg tahu ibu yg sis kena gi kk berhadapan dgn masalah ni. Jgn takut asal jgn lambat lg

2y ago

alhamdulillah terima kasih atas doa semua org saya dh buka buku pink ... cuma ada maslaah kencing kotor sikit tpi bby sihat je 2.6kg dh 🥰

buka buku pink ckp je ibu tunggal. nnti bahagian suami die x isi. tpi kalau bersalin nnti waris kena ada utk discharge kan. and pegawai jkm akan dtg sekali. sama ada awak nak jaga bby sendiri or nak bagi as anak angkat. mybe boleh mintak tlg kakak yg dh ckup umur ke. atau saudara mara. dh nak bersalin dh tu. awk xde check up langsung ke? atau pon boleh pg ke hospital swasta. tpi perlukan duit la.

2y ago

pg kk sorg. ckp dgn nurse nk bukak buku pink. nnti masa urusan bersalin mntk tlg dgn wali awak utk discharge kan. abg yg dh ckup umur atau ayah kalau ade lgi. nak xnak awk kena bgitau jugak. malu tuu malu, tpi benda dah jadi, nak putar belakang balik mmg xboleh. jadi awak kena mntk tlg dgn adik beradik lain. atau awk boleh crik mana2 rumah perlindungan berdekatan awk. boleh ke sana, utk mntk pertolongan.

Awk blh pergi sendiri klinik kerajaan takda bayaran pun .. blh tahu baby mcm mana kt dlm tu.. skrg dh 33 minggu dh nk dkt bersalin dh tu. Kalau klinik dkt dgn awk better pergi dan bgtau nurse secara jujur ye. Nnt nk bersalin dkt hospital pun akn perlukan buku pink tu. Takda istilah malu atau apa. Penting utk awk deliver nnt. Tp kalau tak blh buat sendiri harap2 nnt deliver baik2 saja. In shaa Allah.

pegi jak klinik adik..klu xmau ke klinik gov pegi swasta pun okey..skrg 33w tu dlm 4 mggu lagi da cukup masa bila2 blh beranak..tkt kamu trberanak awal baby premature nnt xda sejarah masa berklinik nnt kena marah..pegilah adik..kesian baby dlm perut tu..pedulikn kata org..satu lg nnt da lahir ssh mau buat surat beranak if buku klinik pun awak xda..kuatkn semangat ya

Alhamdulillah. bagus adik ada kesedaran pasal baby lagi. bermakna adik baka jadi sorang ibu yg bertanggungjawab. apa2 dalam hal ni, adik kena pujuk mak dulu. kalau mak tak boleh jugak, kena cari NGO untuk dapatkan bantuan dan nasihat. dalam masa yang sama, pergi je ke KK berdekatan, ceritakan masalah adik. inshaa Allah org KK boleh bantu adik buka buku tanpa perlu surat nikah pun..

2y ago

Insyaallah saya Cuba sebaik mungkin ... skrng nk berjalan pun dh tk larat sis 😢 adik beradik mmg tknk tolong .. mak pulk suruh settelkn kahwin cpt tpi saya & bakal suami tu tkthu sngt mcmne nk isi borang nikah ape semua hanya harap kn buku pink je skrngni ... andai saya berduit sis dh lama saya buka kt swasta cuma kitaorg ada mcm” dugaan kena hadap 😌 kadang smpi saya rasa nk bunuh diri itu lebih baik

Assalamualaikum sis..klau sis x tahu nk rujuk dkt spe..sis boleh gi tempat/rmh perlindungan di Jasin,Melaka (nme dia Rumah Sinar Harapan klau x silap) ...dkt situ dorg akn jg & membantu sis dan ajar sis dkt dgn Allah swt...tp dgn keadaan sis skrg dah sarat sy x thu pihak dorg terima sis @ x...sy harap sis cuba tanya dulu ye.. semoga dipermudahkan segala urusan sis...

2y ago

Selain tu pihak dorg akn uruskan jgk segala urusan utk sis bersalin di hospital dan mereka akn rujuk dkt JKM utk ank sis nti setelah sis bersalin..x silap sy pihak JKM akn amik ank sis. .maaf klau sy slh info..

Hi sis, saya ada pengalaman tapi bukan bawah umur la. Untuk buka buku pink ni, pergi je sorang. Kawin tak kawin pergi je. Saya pun buka buku pink masa belum kawin. Tapi alhamdulillah dapat doc yg memahami siap bagi pesanan lagi. Mulut org even mak sendiri ke kita takleh tutup so abaikan je… yg penting you and your baby. Semoga dimudahkan🤍

2y ago

Saya haritu buat buku pink sorang je. Ya doc akan tanya naama suami and kerja suami apa, awak just jawab “saya single mom” jgn malu. Ruangan yg tentang suami dia kosongkan. pink tu paling wajib kena ada untuk pihak hospital tahu keadaan awak dan baby. Untuk masa discharge tu, kalau bawah umur or muda sgt mmg nak waris, cuma ada some case bila memang nak kawin, jawab dengan firm “nak jaga anak dan kawin lepas bersalin”. Diorang kadang just nak tahu apa nasib baby je lepas lahir InsyaAllah semoga urusan awak dimudahkan🤍