Tolong saya perlukn pendapat ibu2 semua

Assalammuaalaikum ibu” , skrng saya dh 33weeks 5days tapi belum buka buku .... mak saya ckp suruh nikah bru buat buku tpi saya tkthu mcmne nk ckp sbb sedih sangat.... saya mmg belum bernikah , tkde spe tolong saya untuk settelkn semua benda .... saya hnya mintk tolong pada waris saya tpi dorng kata nk buat malu family ke buka buku dulu ? ... ape saya perlu buat ibu2 boleh ke saya dtg kk ckp nk buka buku tpi mak tknk teman dia suruh saya gi sorng 😢 ape” skrng bawah umur perlukn waris kn hmm #First_Baby

Tolong saya perlukn pendapat ibu2 semua
33 Balas

Boleh je adik pergi klinik sendiri. If nurse tanya, cakap mak tak nak teman and nurse tu mesti bagi buka buku. 33 weeks nak masuk 34 weeks tu dah memang wajib buka buku tu. Jangan fikir pasal malu or apa, tapi fikir pasal keselamatan adik and baby. Just pergi je KK and bawa I/C and register. Okay? Semoga urusan adik dan baby dipermudahkan.

bawah umur? klau waris taknak bertanggungjawab,pihak JKM boleh ambik alih. awk cuba call klinik ibu ank terdekat & tanya procedure mcm mana sbb dh lewat sgt dh tu.. bhaya nyawa baby &nyawa awk sndri jgak. cuba tanya mak awk, nk tggu mayat awk depan mata baru nk hilang malu ke? benda dh jd pun, semua org ada bhagian kesalahan masing2.

buat la buku..mudahkan urusan awak n ank bakal lahir nnt..dulu kawan saya ada PON ada jd Gini..dia xnk buat buku tp saya paksa saya cerita kes dia kat nurse KKIA nurse PON suruh pujuk kawan tu supaya buatla buku..xpe jgn malu nurse PON xkan tnya lebih2 berkaitan hal personal..semoga dpermudahkan urusan awak n baby Aamiin..

Sy pun mcm awk..cuma Sy cukup umur lah ..gi je klinik...buat buku..Sy pegi misi Dan dktor layan baik je..siap bagi nasihat lagi..dktor pun ada bg Sy Sy surat utk rujukan pegawai kerja sosial hospital... utk tandatangan waris...iaitu ibu Sy. sbb Sy dah xde ayah ..awk kena pujuk ibu awk atau adk brdik awk,ok...

sis semoga kuat semangat ya, sis pergi je kk or klinik desa buka buku ya sis nanti Dr dan misi akan bantu, sis baca komen2 terdahulu ada sharing dari sister2 yg berpengelaman sperti sis, better untuk sis dan baby...semoga sis dan baby sihat dan kuat ya. Semoga Allah permudahkan urusan sis ameen🤲

ingat jiran sebelah rumah dulu, muda LG budaknya, mak Jenis xcara ke anak sampai anak pregnant, dah la bawah umur, molek2 Ada buka buku, misi dtg umah, awal2 LG dah buka buku, time Tu sy pun pregnant, xyah peduli apa org kata apa dik, pi je buka buka buku, nanti misi tolong

P je kk buka buku,kalau awk tak buat nanti nak bersalin awk akan hadapi kesushan masa kat hospital sbb nurse&doc tak tahu sejarah kehamilan awk,awk pergi seorg dekat kk pun tak apa,masa bersalin je doc akan pggl waris untuk urus kan baby awk.

Pi jaa kk ckp nk bukaa buku . saya pun sama mcm awak x berkahwin , tapi alhmdulillah semuaa misi dan dokter terima baik saya . kena cepat cepat pi bukaa buku . baby kitaa tu lagi penting dri segalaa . nnti depa akn refer jkm umtuk kamu .

Buka buku pink dlu pnting utk mudah kn urusan dokumnt sis nnt slpas kelahiran..nk kluar ward nnt perlukan waris lh..tp Klu slpas klhiran waris tk nk jga bby tu nnt jkm yg akn ambil.

pergi je bukak buku sis.. dh lmbt sgt awk.. nurse tk mrh pon klu tk khwin diaorg pon tk boleh bt ape. just nk information psl awk je nt. jgn risau ok..