Baju baby

Assalam smua nak tanya korang beli baju baby brpa bnyak ye? Baju newborn perlu ke? Ke tak prlu bnyak? Kalau 0-3m tu agak2 brpa lama pkai tu

29 Balas

Ikut baby awak sbenarnya. Sbb baby Kalau keluar kecik size 0-3m lama la jgk for them to grow into that baju. Tapi Kalau baby besar size 0-3m tu skejap je dah xmuat. Kalau nak jimat beli besar terus, spare sikit ja utk 0-3m. Kalau rasa baby keluar 3.5kg++ tambah mak ayah pun baka besar2 spare sikit ja la utk size kecik. Kalau ikut brand, long term uniqlo okay Sbb kain xpanas n memeri just nice. Sbb Sy beli dari baby kecik, baby besar dah still boleh pakai nice2 sedan elok badan baby. Uniqlo ni sy prefer yg bodysuit lengan pendek, tgk yg kain xtebal. Sesuai la buat duk kat rmh. Harga agak pricey, tapi Sbb boleh guna lama, kira jimat jgk la kan. Yg lengan panjang buat tido pun, nice Tapi pricey jgk. Tapi puas hati boleh pakai lama. Ada org dia xsuka tgk baby pakai baju besar2, Beli la newborn 1-2helai. (Actually Mcm xperlu pun Kalau kita jenis okay je baby pakai besar sikit, asalkan pakai baju dah). And mmg xperlu banyak baju newborn. Mmg ada org cakap baby lambat besar la apa la, kena pikir gak baju lepas skali basuh kan jadi kecik sikit ke mcm tu. Beli 0-3m terus je baik. Berapa banyak beli, pendapat Sy bajet 3hari la kot persalinan baby. Contoh: Pagi Tgh hari malam (3 pasang) x 3 = 9pasang baju baby. Bajet 3-4hari mcmtu. Awal2 dlm pantang ulang je yg tu pun dah Cukup. Kalau rajin amalkan setiap kali kita mandi basuh skali baju baby, jgn tunggu bertimbun.

kalau sis jenis suka brand2, ni sy ada list sikit. seeloknya beli 0-3m byk takpe. org ckp baby cepat membesar tp takdela cepat mana hehe - mothercare sizing besar. 3-6m sampai skrg baby pakai masih nampak besar especially kt kaki tu even baby sy 4m & 7kg dah😂. - uniqlo cun2 kt badan even saiz nb. - h&m sy paling suka sbb kain best & mmg elok terletak kt badan. - cotton on kain jenis tebal rumah takda a/c takut tak selesa. - little love (brand jual kt Parkson), sizing kecik amat. beli 3-6m pakai utk nb muat. bila nk pakai time 3m, dah ketatttt - OKBB ok kain best tp jenis sizing pendek so kalau anak panjang kena beli 1up size. - Fiffy sizing 0-3 agak kecik kalau baby dah 6kg tp 3-6 dia besaq gabak pulak haha - Junior's size nb elok. sbb ada tulis up to berapa kg so boleh agak2 nk pakai dlm berapa lama. kain pun best lembut.

10mo ago

takpe boleh topap2 lg nanti. baby dah keluar nanti lg senang nk bajet saiz. moga dipermudahkan sis. happy hunting baju babyyy!

NB, 0-1, 0-3 ikot brand awak. ada je yg boleh pakai sampai baby 4@5m. kalau tanya saya, sy akan beli 0-3 dulu. sebab kita xtahu baby nk keluar tu besar atau kecik. jangan ikot orang. ckp baby cepat besar. nnt awak nyesal mcm sy😂. 1st baby sy beli mostly baju besar. bila baby pakai semua nampak mengelebeh. kena berlipat dan nampak sangat tak cantik. sy yg stress tengok. 2nd baby terus sy beli baju 0-1 ni sikit je la. 0-3 sy beli byk. mcm sy ckp juga bergantung pada brand baju baby. still ada yg besar tp xde la besar teruk. ada yg baby sy masih boleh pakai sekarang walaupon usia dia dh nk masok 6m. berat 7kg. awak beli je dulu 0-3m ni. nanti bila baby dah keluar awak boleh shopping semula.

baby saya lahir kecik 2.3kg je. dah sebulan still pakai baju nb. ayah dia kesian tgk baju yg saya beli size 0-3m semua terlampau besar jadi beli baju nb baru lepas dia lahir. dulu saya pon baca org kata jgn beli byk saiz kecik sbb baby cepat besar tapi kalau baju besar sgt pon budak x selesa pakai. and so far baby saya takdelah cepat besar haha. mungkin belum masanya lagi. apa pun depends on saiz dan berat baby. bilangan baju pulak depends on kekerapan membasuh baju. saya akan kumpul byk2 baru basuh so saya takleh ada 3 4 helai je. sehari baby saya akan pakai dalam 2 ke 3 helai baju. kalau muntah/kencing/berak terkena baju, maka lagi byk lah baju yg akan digunakan.

Kalau brand mothercare baju2 dia sizing besar walaupun utk newborn. Kalau brand h&m dia kecik sikit. Kalau brand uniqlo dia macam true to size. Kalau dia kata utk 3kg ke bawah tinggi sekian sekian cm mmg akan muat untuk baby yg berat dan tinggi seperti yg dinyatakan. Pada sy tengok keadaan bby sis. Klau lahir dh 4kg takut x muat kalau newborn. Boleh beli tp jgn beli byk. Sy tau mmg excited shopping baju bby ni tp pengalaman ank first. 1bulan pertama tu mmg dia kerap berak jd kena pakaikan baju yg selesa dan longgar supaya senang nak bukak. Sy dulu pakaikan onesies je senang. Dah habis fasa berak tu baru pakaikan lawa2

better bli 0-3 2 3 hlai je..mmg xcited mla2.. xtra bli bju besar n lubng2.. mmg agak sakt mata tgok anak pkai bju besar..tp trust me.. ank cpt besar n tiap hari u akn scroll bju utk ank je.. tup2 anak staun @ 2 taun..bju da 1 almari x muat.. pastu menung.. syg nk letgo.. konon smpan no 2.. no 2 pun repeat menda yg sma..geram tgok bju bby bli lg.. ulang la.. pastu anak da besar ..nk letgo lg.. belek lg bju2 tu.. pastu pluk bju tu nanges dlm diam sbab rndu anak2 da besar.. (hihi..bru mlalui fasa ni.. )trus me..

Boleh checkout free checklist kat happikiddo. Saya ikut list tu dulu. Sebenarnya really depends on the baby. Bukan semua baby jenis cepat membesar. Mcm my son, weight gain dia tak byk, dia gain more on length. Lama juga la dia pakai baju2 dia sampai saya boring tengok. Hahah. Saya suggest just beli newborn and 0-3m sikit. Nanti dah habis pantang, sambung shopping lagi. By then dah boleh tahu baby jenis besar ke kecik. Lepas tu, baju h&m dengan mothercare jenis besar, boleh pakai lama.

Sye beli semua 0-3m sis, sebab sye jenis yang tak suka baju bby mengelebeh, nampak tak kemas sangat, tapi takla sye beli banyak, jumpsuit 4, lengan pendek 3, lengan panjang 3, baju lubang lubang tu 4 (2 pendek, 2 panjang). Nanti kalau bby dah 3-4 bulan, beli semula 😊 Sebab kita beli baju untuk 0-3(3 bulan pemakaian) je bukan bby cepat besar. Memang untuk 3 bulan pakai je, tapi setengah ada la sampai 5 bulan macam tu 🙏🏻😂

10mo ago

setuju❤️

Tengok berat baby juga. Saya tengok anak2 buah saya & sebelah suami saya, masing2 rangka besar. Jadi mulanya beli 0-3, adik saya tegur beli 0-6juga. Asalnya 0-3 5 pasang, terus terus tambah 3 pasang 0-6. Pakai je walau baju tu besar utk anak. Baju yg dihadiahkan utk anak pun banyak dapat. Ada yg masih pakai sekarang 1 tahun 3 bulan. Kain jenis stretching. Romper pun boleh jadikan baju 😁

Wassalam.. sy beli nb utk buat keluar hospital semata, lain sy mmg beli 1 set dari butik baby termasuk barut, mitten, minyak, sabun, beg, tilam dan lain² mmg dh ada dlm set tu. Tp bila anak masuk 3 bulan semua dah sendat sempit, sy jenis xsuka anak pakai baju fit / ketat.. anak pun xselesa.. umo 3bulan anak sy nearly 7kg dan dia panjang.. skrg umo dia 5m+ kena pakai baju 9-12m at least