Pregnancy

Assalam, okay tak kalau lepas bersalin, naik tangga sbb rumah tgkat 3, nak bersalin kt rmh mak jauh kt Terengganu, rumah mak mertua lak kt Damansara mcm segan nk berpantang sana, takut susahkan dia, mcmna ya, okay tak kalau naik turun tangga pas bersalin?

11 Balas

Boleh je naik slow...sya pun org tganu tapi duk johor.en somi org johor..ank 3 org bulan 6 ni nak bsalin ank no 4..tak pernah sya balik pantang umah mak sendiri atau mak mertua.sya selesa berpantang rumah sendiri.en somi cuti seminggu lepas tu jaga lah sendiri takde saper pun dtg jagakan..alhamdulillah semua urusan dlm pantang berjalan dgn baik ank2 pun jenis yg tak meragam.mintak2 ank yg keempat ni pun senang nak jaga😁

Kalau brsalin normal mebi blh kut..if czer..better jgn...mcm sy ritu umah sewa tngkt 4 apartment xde lif..trpkse brpantang umh mil sbb umh mil umh teres senang xprlu langkah tnggi2... Tkut jhitan trbukak..dh sebulan lebih msuk 2 bln br balik umh sndri..tu pn gigih naik.tgga slow2.. sbb trs ms melangkah ngilu dkt tmpt jahit.wlaupn pkai bengkung support supaya xrs sakit...

Mak mertua saya suruh pantang kat bawah , sekali balik dari hospital tu baru duduk kat katil , kucing semua jadi tak tentu arah tercium bau baby . Melonpat sana sini nak dtg dekat baby . Takut saya terus naik atas pantang kat bilik atas . Tu pun kucing selalu curi curi ikut mak mertua naik masa bawa makanan ke atas . Tapi tak de lah turun naik sebab org tua bising

Nie pengalaman ank petama..boleh je tapi Masa baru2 tu suami kena angkat la Naik tangga sebab klau normal mmg nak angkat kaki sakit..nak turun xde masalah nak Naik tu yg susah sikit...

Ikut bdn dan hati2.. Mcm sy pun tumah tgkt 3.. Bsalin normal.. Naik turun tangga masa 1w to 3wk sb baby kuning.. Alhamdulillah semua ok .

Tkpe naik slow² sis.. boleh je.. sbb nak naik je lps tu berpantang tkde kemana pn utk trun naik kan..

Boleh je sis.naik slow2.rumah sy pun tgkt 4.jln slow2 je naik.

Hati² sis...kalo sy seriau nk naik tgga lpas bslin..

Bole. Just be extra careful. 😊

Boleh ja, hati2 😄