Dilema

Ade yg kt sini brkhwin dgn duda? Sy brnikah dgn suami sy duda ank 3.skrg pregnant ank sulong suami tp rsa sedih sngt2.. Prsaan suami nk dpt ank sulong mmg xde excited pun. Mmg sy terasa sngt2. Kndungan dh nk msuk 7 bln.. Brg ape pn sy xbeli lg. Suami mcm endah xendah je. Sampai sy trtnya suami nk ke ank dlm kndungn sy ni.mmg touching sngt pdhal sblm ni sy kuat sy mmpu tempuh ape yg brlaku dpn sy tp bile mlibatkn bby dlm kndungan tu sy jd lemah sngt2.. Sy prlukan nsihat dan sokongan ahli dlm ni. Trima ksih.

38 Balas

Hihi. Sy kawen duda anak 6. Dia syukur dapat anak lagi dengan saya. Tapi lepas tu, bila suruh pegang perut, dia xnak, suruh rasa baby kick, dia xnak. Lama tau dia macam tu. Kadang2 terasa juga. Tapi sy x endahkan sangat. Tak nak layan perasaan negatif tu. Bila da hujung2 pregnancy baru suami bagitahu dia kata dia geli perut sy besar sgt. Aduiiii haha. Sy xpeduli. Sy tetap suruh dia usap2 anak dalam perut dan rasa baby kick. Bila dah sebulan dua nak bersalin, baru shop SEMUA barang baby whole lumpsump in one day. Masa tu baru tahu dia excited sebenarnya. 😁 Selama ni dia xtunjuk. Laki ni, mcm tu lah. Awk jangan layankan sgt perasaan tu. Mana ada org x excited nak anak even anak ke berapa punnn. 😊

Sy. Sama. Duda anak 3 jugak. Anak semua lelaki 😊 apa sis rasa sama apa sy rasa. Perasaan kita dpt anak sulung xsama apa yg dia dah rasa. Sbb dia dah ada pengalamankan. Tp sy rasa mcm tu awal2 prgnnt je. Lama2 tu perasaan tu dah xde. Lantaklah nak kesah kat sy ke x. 😊 Lama2 tu husb sendiri dtg usap perut. Brg2 semua dah lengkap. Dia xtunjuk perasaan dia tp dia tunjuk dgn perbuatan dia. Dia yg sibuk beli brg baby. Dia yg pilih itu ini. Alhamdulillah. Kita kahwin dgn duda ni sis memg byk dugaan. Kena byk sabar. Tambah kena jaga byk perasaan. Sy kahwin 4 tahun baru prgnnt ni. Dah 8 bulan. Apa2 pun hati kita kena kuat 😊

Saya rasa banyak lelaki yang macam tu. Tak semua tapi ada yang macam tu. Bukan duda je, bujang pun sama. Suami saya dulu pon awal awal mcm tak excited je tau ada anak, tapi dah lama lama nampak makin ambil berat. Puan sabar ya, mungkin ada suami yang tak bersedia lagi. Banyakkan doa utk suami, semoga lembut hati dia terima baby. Zikir yang selalu saya amalkan utk lembutkan hati suami, baca 'ya latif' setiap kali memasak . Setiap kali dia tidur pun, baca dan hembus kat dia. Moga lembut hati dia nak terima berita ni dan ambil berat pasal puan dan baby.

saya alhamdulillah.. sy pun kawin dgn duda anak 3.. x sampai setahun rezeki allah bg.. skrg kandungan da 33w . tp asbend mmg caring... kdg2 ikut g check up utk tau perkembangan baby... lepas tu excited je dia beli brg baby mngalahkan sy..especially da 7 bulan.. semua menda nk beli... tp yg bagusnya..dia ada pengalaman tentang ibu pregnant.serba serbi tau.. kdg2 ajar dkt sy.. sbb ni anak first dr sy kan.. xpe sis..slow2 ckp dgn asbend.k 💪

org laki tak pndai nak express kegembiraan tu sis. sebenarnya dia banyak fikir. mcm suami saya. awal2 tunjuk pregnancy test dia mcm tak excited pun. serius je muka. tapi lepas dah beranak ni dia pulak pndai layan anak, main2. pernah dia ckp masa awal2 dulu dia bkn tak suka sy pregnant, dia fikir psl kos tambahan lagi lepas ada anak. sis positif je ok. kesian baby dlm perut tu :)

1y ago

Betul mom.. Ni ank sy yg prtama dr suami baru.. Sblm ny sy dh pnya 2 ank.. Tp dia mcm biasa je.. Org laki mmg mcm tu.. 😂

sy janda ank dua, suami duda tak ada ank? tapi ex wife suami Lama ada 2 org ank dy khwin dngan ex wife dy lepas hbis pantang, dy bgi pda mak suami sy jaga ank dy [perempuan] ..dulu pernah dy tampar sy sbb kan ank ex wife dy, selama 4 tahun sy sabar, dlm masa 4 tahun sy pernah mengandung n gugur, Dan tahun ini kmi dikurniakan zuriat .alhamdulillah suami org paling tak sabar jumpa ank sulung dia. 😇

Biasanya kalau tengah preggy mmg mudah sensitif.. tapi kebanyakan lelaki memang begitu kot.. suami sy yg bujang pun sama.. just be positive.. kadang diorg ni kurang tahu benda² ni.. case sy, sy pun anak sulung everything sendiri.. gi check up pun drive sendiri, brg baby cari sendiri & byk mintak bantuan mak, adik beradik & kawan sebab diorg lebih arif & paham 😂

Stay strong sis...kalau situasi mcm ni, Kita cuma mampu berdoa agar Allah lembutkan hati suami supaya menerima apa pun rezeki yg Tuhan bagi. Semoga sis terus kuat dlm ujian semasa pregnant. Semoga baby dalam kandungan sentiasa dilindungi Allah Dan menerima kasih sayang sis Dan suami. Terus kuat Dan jaga kesihatan luaran Dan emosi ya ...love and hugs ❤️❤️❤️

Salam sis. Mmg mcm tu. Lelaki ni tak reti nak express perasaan dorg. Lg lg dgn Kita pregnant hormon tak menentu. Lg lah kita dok touching lebih. Padahal takde apa apa pun. Takde mana2 lelaki yg tak happy nak dpt anak. Sis jgn fikir bukan2. Positive je dan berdoa banyak2. Mintak pada Allah. Jauh kan perasaan negative. Jauh kan syakwasangka pada suami.

Kadang bukan tak endah tapi mmg begitu la lumrah lelaki. Suami saya pun mcm tu kadang rase pregnant sorang2 tapi nak makan ape ke do and donts time2 pregnant ni alhamdulilah dia masih care. Sis relax je. Mayb husband kite ni tak pandai tunjuk excited dorang tu. Tapi kalau tak syg takkan dia nak ade baby dgn kita kan.. stay positif ya..