Luahan hati first mom😔

Anak saya skrng 1 bulan 10 hari, dia susah sgt2 nak tidur sekarang tak kira pagi atau malam😢 stress saya dibuatnya.. sampai saya rasa nk meroyan dah.. tidur 20-30min dah terjaga balik.. susu cukup sbb berak pun banyak.. nk kata kembung, dia selalu kentot juge.. pampers selalu tukar.. taktahu la apa masalah lg.. sedih dan penatt sgt2😞😞 nak bg puting tapi ibu sndrii plk tak bagi puting dkt anak.. 😭😭

15 Balas

sama dgn anak sy sabar ye awak kalau awak rasa nk nagis lpskan jeee nangis puas ii dulu pastu ambik nafas bertenang minum air bila dh tenang baru sambung jaga ank first kena jaga mental.ank sy dulu 2minggu berturut ii ye meragam sbb pindah bln so dari pkl 12-4/5pagi mmng waktu ii tuu dia meragam sy sampai join sesi kaunselor cara tidur dan tenangkan baby dia terangkan a-z why baby meragam and cara atasi. sy pon masa tuu dh mcm pompuan meroyan asyik nangis jeeee dh lh jaga sorang ii suami kerja dari pkl 8-10mlm so malas nk ganggu kalau kejut pon mamai jee bkn nk tolong jaga kecuali kalau sy dh nangis gila ii baru tolong tuuu pon kjp je. kalau mental stress buat banyak kali 5s pon takkn jadi so kena relax. saya bagitahu kt sini ye tips yeee first jgn biarkan baby overtired kalau baby overtired dia mmng ssh nk tidur and mmng akan menangis je sbb baby dh terlampau penat nk tidur tapi tak dapat ii so kena tenangkan dia dulu. baby newborn mmng tak pandai tidur sendiri so apa yg awak perlu buat first jaga mental pastu baru buat 5s (blh tgk kt tiktok). kalau baby dh overtired biarkan dia nangis kjp ,sbb nangis tuu blh keluarkan hormon stress dlm badan dia and baru dia blh tidur(dlm masa yg sama pegang je ank tuuu jgn biarkan dia nangis melalak sesorang) bila dia dah nangis dalam 2/3minit gitu buat 5s tuu kt ank( blh buat 2kali jee 5s nii pastu try letak kt tilam letak time baby tgh mamai tauu pastu tepuk ii sikit badan dia kalau kjp jee letak terus terjaga, tidurkan je dia cara yg dia nk cth dia nk tidur time awak dodoikan tuu teruskan jee dodoikan dia sampai dia bangun mintak susu ). pastikan masa ank tidur tuu kan pampers dah siap tukar and dia dalam keadaan dh kenyang minum susu,kalau macam sy dia tukar je pampers sy letak minyak telon and urut ii sikit kt bagian kaki,tapak kaki,perut and blkng badan. suhu bilik jgn panas bkk kipas kuat sikit pon takpe sbb baby berbedungkan kalau panas tuu pon punca dia tk dpt nk tidur so kalau nk tidurkan anak paling penting 1.mental kita kena kuat letak kt mindset insha allah semua nii akan okay 2. nk tidurkan baby biarkan dia selesa(bedung bagi kemas tangan ketat sikit takpe kaki tuu bagi ruang biar dia dpt gerak,buat 5s, suhu bilik nk tidurkan tuu biar sejuk tak panas) 3.kena kosisten jgn giveup buat jeee apa yg sy suruh buat sekali mmng takkn jadi kena banyak kali buat insha allah mudah nnti nk tidurkan baby

Bg la puting.. puting tu salah satu alat untuk menenangkan baby. Baby kena belajar cara untuk tenangkan diri dia jadi guna puting tak salah. Dan jika tak mahu guna puting, cari alat lain yg dpt bantu baby tenang jika ada. Takboleh selfish tak bg puting melainkan awk ada kaedah lain untuk bantu baby tenangkan diri dia. Bedung kemas2, bg puting, pasang white noise, dodoi/ buaian.. awk jgn pilih untuk stres. Cuba letakkan diri awk pada tempat baby. Baby nangis mungkin sebab dia tak selesa, takut atau keletihan. Kalau awk stres, kesian baby sbb baby pun boleh stres tau. Ada bermacam sebab kenapa baby tak tidur. Mungkin faktor suhu bilik, digigit serangga semasa tidur, pencahayaan dalam bilik, suasana disekeliling baby.. awk cuba kenalpasti apa yg sebabkan baby tak tidur ya. Jd ibu kena kuat. Kita kena bg penyelesaian kpd masalah anak kita barulah anak syg lebih. Lakukan tugas ibu dgn senyuman k. Minta tolong suami juga 💪🏼🥰

sabar ya sis. faham sangat kalau anak x reti nak tidur balik. lebih kurang je umur anak sis dengan anak saya. ada harinya mood anak, baik je. kerja rumah sempat je di buat. ada harinya mood anak x ok, semua kerja rumah pun tergendala. itu normal. padahal da bagi dia mandi, susu, cek pampers, sapu minyak telon bhgn perut dan tapak kaki.. da nyusu kat anak, anak tidur sekejap je. bila anak da terjaga, tergendala buat kerja rumah dan nak mandi pun tak sempat. sebelum anak mula nangis, cepat2 la saya pergi mandi dulu. lepas saya mandi, saya bagi anak myusu dulu. anak x tidur lagi. paksalah dia kena tgk mak nya mkn dulu 😅. lepas saya da siap makan dan rehat kejap.. bagi anak myusu lagi. myusu sehingga kami berdua tertidur 🤣.bila da jadi "parents" ni, kite kena bersedia untuk jadi penat.

sabar ye byk byk moms, anak sy pun baru 1 bulan 13 hari, mula mula mmg stress, suami dgn MIL yang dodoikan sbb sy czer takboleh dukung, ada sekali tu sbb dia terlalu overtired dari pukul 8 mlm sampai 4 pg tak tido, tido 20 min terjaga jaga. last last MIL suggest try beli buai, mula mula kita mcm taknak lah manjakan dia esok lusa susah nak lelap kalau tkde buai, tapi kesian sbb tido dia tak berkualiti, alhamdulillah skrg senang, dia tido pun ikut waktu normal newborn, cuma cons nye susah lah nak kemana mana sbb dia dah set tiap kali nak tido mesti buai. stay strong sis!!

sabar ye ibu...sy pn same mase baby lepas 1 bulan dia meragam menangis smpai xhenti2..sampai ada skali sy bwa hosp, tp doktor ckp xde ape..insyaAllah baby xde ape..cuma dia masih xselesa dgn pertukaran dr alam perut ke dunia ni..sy doakn ibu kuat, kalau rse letih n stress dptkn pertolongan dr org sekeliling..mse sy stress, sy letak baby kt tmpat selamat, sy pergi ambik nafas dulu, minum dulu, baru sy pujuk baby balik bila sy dah tenang..

Anak saya macam ni ada dua sebab. satu dia nak berbuai, satu lagi nak ngempeng 😂 saya sampai tak larat nak ngempeng, bagi botol. sbb puting sekarang dia dh tolak. Terpaksa la baring je kat sebelah bagi dia nyonyot sampai lena. kalau tak, kesian juga kat baby. dia pun penat sebenarnya. bezanya, kita boleh luahkan. dia tak boleh luahkan. Kalau tak bedung pun boleh jadi juga. Semoga mommy sentiasa kuat 🤲🏻

tak salah try bg puting kosong , sbb baby newborn tak reti self soothing (contoh : hisap jari) . try buat teknik 5s (boleh google apa itu 5s) . anak sy , sy dh bg tido buai masa masih dalam pantang lg sbb kes sama mcm awk jugak . org ckp anak tido buai susah nak bawak berjalan , tp sy memilih utk ketenangan minda so sy pakai je buai 😂

Saya guna buaian..mula tu tak nak juga, tp pikir stress kita tak cukup tdo..buai juga penyelamat..ayun slow2..kalau guna buai elektrik tu pastikan yg plg slow..

sabar ya awk.. awk kna beli yg music white noise + mengempeng.. atau buat urutan muka kat baby then bedung.. cara terbaik bedung klo time nak bg tdo..

7mo ago

sya bg puting n bedung.. tdo atas katil ja.. tanpa buai.. klo xnak bg puting kna mgempeng..

sbb dia nk bertukar bulan kot sis. atau tgh dlm fasa leap 1. sabar taw. sbb bby sy pun 1 bulan 17 hari