Anak nak mengempeng

Sekadar luahan. Anak 2 bulan 20 hari. Anak selalu nak mengempeng kalau nak tidur. Saya ok je kalau anak nak mengempeng sampai tidur pun tapi masalahnya dia mengamuk menangis nangis kalau tak dapat. Awal2 mmg taknak ajar mengempeng. Dah bila mengamuk kita bagi ajelah. Tapi bila dah dapat, kadang dia hisap lepas hisap lepas pastu mengamuk lagi. Saya tahu dia nak mengempeng tapi ada susu memang hisap lepas la jawabnya kan sebab dah kenyang. Dah beli puting, dia tak nak. Bila guna puting botol pigeon dia hisap lah juga. Terpaksa tutup lubang puting botol tu. Sekarang i beli lagi puting lain. Tak tahu lah puting tu dia nak ke tak. Stress rasa nak nangis 🥲#firsttimemom Saya memang ada guna buai juga. Tapi bila anak tengah mengempeng, then saya lepas, letak dalam buai, kadang dia mengamuk juga. Ada masa dia ok terus tidur. Ada masa dia tak ok, mengamuk taknak buai. Penat mental juga ya. Btw dia baru habis mental leap 2. Semua teknik saya dah buat utk tenangkan dia tapi tak jalan. Bedung, white noise, cuddle cure, tukar pampers, urut perut & kaki. Memang dia nak mengempeng juga jawapan dia 😅

11 Balas

Anak mengempeng kdg dia x rasa puas n blm rasa kenyang..ada juga dia colic..Lepas menyusu dia,puan tepuk2 skit belakang dia supaya dia smpai sendawa. Kalau dia nangis tak henti mata melilau ke atas tu tandanya dia nmpk something yg kita xnmpak,kalau dia nk menyusu aje ada kemungkinan dia colic rsa ketidakhadaman pd perutnya. Puan try belikan minyak bidara atau kalau puan islam buka surah2 yg menenangkan baby puan..InshaALLAH dia akn menyusu time nak tidur n slowly dia akan terlelap..

3w ago

Sissss janganla cakap camtu.. saya dah la duduk dua orang je dengan anak dalam bilik ni 😅. Ldr dengan husband. Anak baru je melalak sebelum tidur tadi. Mata dia melilau ke atas jugak tadi 😭😭 saya pulak yang takut. Memang selalu pasang surah2.. dia tenang elok juga bila pasang surah.

Sye x bley nk bg cadangan sbb stiap bdk lain2 pe'el nye.. tp btol da cre tu memg kne try n error nk tw rentak yg mne.. Anak sye sendri klu nk bg tdo, kne try 3 cara, tdo smbil dodoi kt tgn/msuk buai/tepuk2 atas katil.. semua nya ikut mood.. memg kne byk2 sabar.. ble awak da jmpe cara yg ssuai memg mudah nant..

4w ago

Ya, dia lgi suka dodoi kat tangan.. tapi nak boleh dodoi sampai dia tenang tu ya Allah, makan masa lah sikit. Kena lyan dia punya mengamuk 😂

Nk senng sis mix dgn formula bg bby rsa puas mnyusu , ataupun bolh cuba pacifiers spya ank tenng , n bedung kn ank smbil dgrkn white noise🤗 kdg2 bby ni bosan dlm rumh je ,bawa lh baby jln2 tgok sekeliling luar rumh..

sama dengan saya 😅 anak baru 1 bulan lebih.beli puting tak jalan..tapi dia mengempeng skejap je kalau dah betul mengantok..tapi kalau dia tk mengantok tu sekali dengan saya tertidur tunggu dia nak tidur…

kadang2 ni mmg fasa dia nk mengempeng, inshaAllah kejap je tu, kuatkan mental ye sis, mungkin rasa stress, tapi tu lah kenangan..enjoy the moment masa dia baby ni💕

Sy pasang zikir ni baru anak tenang dan tidur. kena cuba apply satu2 mana yg okay dgn anak. Sis pun jaga makan, jgn x mkn. Kdg tu pun bole buat ibu2 moody

sedang mengalami 😢tak tidur dah lepas mandi petang sampai ini 11.33pm baru tidur 🥹kita pun sama nangis penat. luka tak baik lagi 🥹

3w ago

uish lama sgt tu sis. takut baby overtired tu lagi susah dia nk tido

kalau sis islam, try bukak zikir dkt dia. cuba mengiring kan dia tido n letak bantal belakang dia. or bedung dia.

4w ago

sis try pasangkn 'zikir anak menangis' . in shaa Allah semoga baby mudah tido

Tumpang tanya, mcm mna awak kira minggu mental leap tu ye? & mcm mna nak tau baby tgah alami mental leaping?

3w ago

Kena masukkan due date dia tau jangan tarikh lahir dia. Dia kira ikut due date, bukan tarikh lahir.

sabar la kejap je semua ni bila anak dah besar x ada dh semua ni yg tggl cuma kngn yg kita rindukan.

3w ago

bila dh bgn, bila la baby nk tdo niiii. haha