Hb low

Hi alls, i pregnant in 19weeks, and my HB LOW around 10.5 i guess, and nurse minta i makan ubat zincofer tu 2 biji sehari. But i cant eat ubat zincofer sebab dia buat i mual dan muntah. Anyone have suggestion for naik kan HB i tu balik ?

1181 Balas

sama ..sy juga hb low..kandungan anak pertama hb paling tinggi sy 10.1..mkn hematinic,tukar pd iberet,obumin and lastly zincofer..minggu 32 kandungan sy kena iv venofer selama 4jam dlm emergency.2kali ni..lepas tu hb naik ke 11.2..tu ja paling tinggi hingga bersalin..skrg anak dh 1thn5bln..and sy pregnant lagi.doctor risau sbb sy ada hb low history..tp semua ubat sy x sesuai..skrg hnya mkn obumin.doc still risau sbb obumin ni ubat x kuat..tp hb sy kali ni meningkat dr 12.5 ke 13.8..doc terkejut hb cantik..sy terus terang sbenanrnya sy amalkan JUS MAMARIAM

sya pun skrng 19 weeks..dri start 11 weeks hb turun mndadak dari 11.2 turun ke 10.2 dan doktor sruh try maltofer tpi tiada perubahn dan mndadak turun ke 9.7..first dktor bg zincofer tpi tak dpat masuk langsung smpai muntah darah lepas tu tukar ubat new obimin pun tiada perubahan dan tukar ke maltofer pun tiada perubahan skrng makn balik new obimin..hummm sedihh..para mommy dpat bantu tak mcm mna nak selesai masalah sya..

2y ago

Bnyk kn mkn hati ayam sis and jambu batu

Try find this in pharmacy., take this and no need to take obimin and zincofer coz this is replacing for those two., it's also chewable and the taste is really nice like u eat choco milk candy., i've already consult with a doctor and it's really qualified and doctor said i no need take any zincofer or obimin more., my hb always 13.7., if u not confident try ask ur doctor.,

1y ago

Can you share the picture ?

Lpas mkn ubat zincofer sis perlu rehat...baring n klu blh tido.....sy pun mmg tgh on ubat tu dr mula preggy....stat buka buku hb sy 9.3...mmg kena mkn 2biji sehari....skrg dah 33week pun masih on...hb naik ke 11.5...jika sis bekerja sis set jam awal sblm subuh utk mkn ubat tu...pastu sis tido semula.....dah subuh br bgn n siap² pg kje...lg sebiji sis mkn sblm tido....sy sndri klu x buat mcmni akn mual...pening ...muntah.....sy xde mslh mabuk tika preggy tp klu mkn zincofer ni pastu trs buat kje msti akn mabuk..muntah...

mcm sy hritu memula preggy awl bln kehamilan doc bg acid folic shj.. kmdian dia tmbh pula dgn b complex.. vitamin c ..acid folic dan juge zincofer..(zincofer pn sy xleh nk mkn..then tuka mkn obimin plus) kmdian tgk hb msih dlm 10.8...10.6...10.1.. pstu naik balik..10.8... last2 yg latest ni doc suggestkn sy mkn iberet 2 kali skali..siang mik sebiji..mlm sblm tido sebiji..alhmdulillah la ni hb naik 11.3....sy ada juge mkn kurma..amalkn jus delima + aprikot.... la ni sy dh 28wik... take care mommies..hrp mommies2 smua sht slalu..aamiin😘😘✌

5y ago

mcm bulan puasa pula.. kita bgun sahur pkul 5 kan?? sy akn set jam bgun kul 3pg tuk mkn iberet 1bji dgn jus oren...kmdian smbung tdo balik..kul 5 mkn sahur...selepas tu...aftr berpuasa beberapa jam...... kmdian ms waktu berbuka nti..sy akn mkn lg 1bji iberet selepas mkn kurma 2bji dgn air kosg..kmdian br telan iberet.. sbb perut kita kosg tnpa mknn n lm kan berpuasa?? maka lepas mkn kurma mkn iberet .. selepas setengah jam mkn iberet br sy mkn nsi or pape mknn berat tuk berbuka..alhmdulillah hb sy bile chckup 11.7..

1-Elakkan minuman berkafein seperti teh,kopi,milo walaupun seteguk..wajib diingat..hahaha 2-banyakkan makan protein seperti ikan bilis,daging merah(better beli yg fresh dan terus masak) sayuran hijau seperti bayam dan buah seperti aptikot kering,jambu 3-Better ambil zincofer sebelum tidur untuk elakkan kita mual dan seeloknya minum dgn air yg masam untuk penyerapan yg baik mcm jus oren cuba la dulu...tak perlu suplement lain..lebih elok ibu ambil makanan yang berkhasiat..bagus juga untuk penghadaman...selamat mencuba

Same weeks. Sy sblm ni pnh drop 10.4. Zincofer mmg xle msti muntah. Sy beli similac pramilet dlm tu dose xdela double cuma ada minerals dan tpup folic acic 5mg ubt kk tu, sy mkn ade tenaga da kurg sakit bdn mkn sure xmuntah. 2mgu tempoh utk naikkn hb, mgu ke 2 sy start mkn tu dlm 5hari cek hb dpt 11. Nurse suh cntinue sbb ade changes. Lg brp ari sy cek hb sbb amk drh ms tu xsht naik 11.3. Cnsiste t naik sy bole smp 12 nti insyaAllah. Prvious prgnant sy mmg amal pramilet hb xpnh drop. Dsmping sis kene la mkn tmbh hb xle hrp ubt smata

Hb sy pun low 10.8 salah 1 sebab stop amek supplement iberet sbb mcm besar sgt saiz tablet 😅 pulak tu sy thalasemia carrier (xtaula mungkin ada effect juga) misi mcm boleh tau kita xmkn vitamin.so dia bagi iron and folic acid. 1st day mkn muntah. Lps tu xmkn dah. Sy dptkan vitamin daripada sumber yg lain, ♥️olive oil 30x plus (olive house) ♥️pomegranate juice (olive house) ♥️ulam peria katak (org suggest utk hb low) ♥️hati ayam ♥️daging merah ♥️buah oren Ahad ni checkup baru tau mcm mana.

4y ago

Alhamdulillah hb naik 12 dari 2 minggu lepas

Pemakan yg ikut jadual mkanan sihat betul2 pun blm tntu naik, sbb ikut bdn org juga, kalau sesuai dgn mknan tu msti akan naik, sy mkn setiap hari hati ayam, tnghari dn mlm sy mkn, ikut mcm doktor ckp, rebus ja dgn syur2... Tp cek fbc tk naik juga, lg 1 minum air limau ksturi + ubat, tk naik juga...walhal sy tk ambil caffeine sejak 10week lg... Dan apa2 mknan yg buat kan hb turun.. Mknan itu ikut org juga sesuai ke tk... Tp apapun try je mkn apa2 yg buat hb naik, paling baik mkn jambu batu sllu...

sya pon bru tukar zincofer 2bjik shari sbb sblum ney mkn obimin hb mkin trun..mula2 consume zincofer mmg rasa pening,mngantuk n muntah trutamanya mkn wktu pg..mlm okey ja..sy gtau nurse pagi2 mmg xbleh nk mkn sbb muntah blik..nurse suggest sruh mnum dgn air sunquick n alhamdulillah dh xmuntah balik...nurse ada ckp zincofer tu rasa pening dan muntah sbb kndungan zat besi tnggi dlm ubt tu tp sgt bgus utk naikkan hb...slain dr tu sis bleh la amalkan jambu batu dan kurma...sy amalkan susu kurma pon bgus jgk nurse ckp..😊