Hb low

Hi alls, i pregnant in 19weeks, and my HB LOW around 10.5 i guess, and nurse minta i makan ubat zincofer tu 2 biji sehari. But i cant eat ubat zincofer sebab dia buat i mual dan muntah. Anyone have suggestion for naik kan HB i tu balik ?

1181 Balas

Sy pun 19 weeks skrg, doctor bagi supplement obimin dengan vitamin c 100mg je sejak kandungan 16 weeks lagi. Sy tak pernah skip supplements yg doctor sarankan bcs kita sendiri tak sure yg badan kita cukup nutrisi atau tidak, sebab meal yg kita makan everyday pun kita tak yakin cukup ke calories intake yg kita ambil tu, kan? So, obimin sy akn ambil tiap pagi 2 jam sebelum breakfast, vitamin c sy akn ambil after diner & now im consuming fish oil supplement. Alhamdulillah dari awal hamil sampai skrg HB sy normal & maintain 13.1-13.3, sy jarang mual2 sejak masuk 2nd trimester ni. Keep hydrated ya, bykkn minum air mineral. Kalau mual cari something utk kunyah, mcm biskut oat/fibre ke or dried fruit ke, elakkan makan junkfood ya. Sy amalkan minum susu soya protein dr before hamil lagi sampai sekarang, bertenaga all the time & also able to avoid from gaining too much weight during pregnancy, time hamil kita memang perlukan calcium/protein yg cukup & bagus for baby development. If you nak consume susu soya protein just like me, can have a look on my instagram @shaklee.anisah. Take care❤️

I still mkn zincofer tu, mmg dia buat kita muntah, tapi I bagi tips supaya u guys senang telan ubat zincofer: 1)makan lepas 1 atau 2 jam sebelum tido 2)makan waktu bila kita dah btol2 rse nak tido, bukan bila kita masih berjaga tgok fone, jln sana sini tapi telan bila kita dah btol2 x boleh nk bukak Mata ataupun bila u guys dah tido pkol 10 ke 11 ke 12 kee, set alarm around 2 atau 3 pagi utk mkn ubt lpastu tido balik. 3)biasa doc suggest mkn zincofer minum skli dgn air manis kn, I dlu mmg x boleh minum zincofer dgn air manis, I minum dgn air masak jee, sbb I ikut Cara 1 dgn kedua 4)bila da mkn ubt tu, kalau tiba2 u guys rse nk muntah, tarik nafas panjang2 tpi dri hidung bkn mulut sbb klu mulut mmg buat kn kita lgi rse nk muntah U guys, zincofer Sgt penting sebab dlu mcm2 ubt doc bg tpi skng satu je ubt tu, dan ubt tu sgt2 laa penting utk kita, I start makan tu mmg maintain je HB 12 ke atas Alhamdulillah sbb do for our baby no for us.

5y ago

Sy makan time perut kosong.. Sbb dr suggest kn mcm tu.. Atau pn mcm y sis ckp kn tu.. Mula2 consume.. Mmg kluo blik.. Tp lelama.. Alhmdulillah ok sikit.. Kdg2 je lps mkn pstu muntah balik..

Masa i preggy 1st dlu hb mmg low . Hari2 pening smpi demam2 . Smpai 7 bulan mcm tu bru hb i naik to 11 . I tak la suggest u ambik ape2 supp . Tp dlu i try beaumama next app trus naik 11 hb i taktau kebetulan or asbab beaumama . Then now i preggy 19w 2nd baby dari awal hb ok ade turun but 11.5 je paling sikit . Tp now naik balik 12 . Start preggy i amalkan balik beaumama tu . N mkn jgk zincofer . But jarak 2 jam selepas or sebelum zincofer . Tips taknak muntah masa mkn Zincofer . Pagi skali mlm skali jgn mkn dedua skali gus . Then minum ngan air jus but without sugar . Another tips jgn mkn zincofer masa perut kosong . Mkn zincofer 2 jam lepas mkn nasi . Then jgn trus baring . N lagi tips . . Ni cara i laa . Masa nak check up bru mkn zincofer sebijik . Haha

Minum zincofer dengan air sunquick, bancuh pekat2 tanpa gula. Kalau still tak boleh, try beli maltofer. Maltofer sedap rasa coklat boleh kunyah2 😋 rasa macam M&M tu hihi. Tapi maltofer ade yg maltofer sahaja (iron) ada lagi 1 jenis maltofer fol (iron & folic acid). kalau awak makan maltofer sahaja, kena topup dengan folic acid. bagusnya zincofer sebab dia ade (iron, folic acid, vit B & vit C). saya before this paksa makan zincofer sebab cari maltofer takde stock je. hb 11-11.9 tak pernah naik. then sejak makan maltofer ni naik dah 12.2. alhamdulillah. kalau hb rendah, nurse tak suggest makan obimin sebab kandungan iron dia rendah. & iberet pulak takut tak boleh telan macam zincofer. try la cari maltofer, mesti happy je time nak makan ubat hehe..

dlu masa first bklinik hb sya pon low juga . 8.3 smpai kn nurse sruh mkn ubat 4 bijih sehari. 2 pagi dan 2mlm. tpi hb ttp low jugk. 1hri ada makcik ni kongsi pengalaman sruh minum jus jambu merah yang marygold tu yg peel fresh tu . saya amal kn tu. bila Sya check up tuk kali kedua hb terus naik ke 10.8 next check up lgi naik 11.1 dan skrng 12.2 . syukur Alhamdulillah tkde la smpai lebam tngn kena cucuk . so mumy" boleh try .

2y ago

Gdm tak disarankan better makan buah, add on protein lebih sikit

sy pun mcm awk , obimin 50/50 bole msuk ,smpai ke turn zincofer trus out .. mkn 3biji je .. slebihnya trbiar .. haritu check up lg skali doc tye bole mkn ke x , sy ckp mkn supplemen lain sbg ganti n nurse bg sy folic acid,b complex,vit c dgn iron .. alhamdulillah bole msuk .. zincofer tu even, gaps 2jam bwak ke tido tp, xdan jgk .. esk bila sendawa bau mcm xtahu nk kata ap .. bt lg loya ..😭 maltofer doc ad suggestkan jgk tp, dy xsaran kan sgt sbb kandungan iron rendah .. zincofer tu sbb kndungan iton yg trlalu tinggi tu yg bt kita loya .. apa² pun cuba mintak 4ubat yg sy mkn tu .. tu pecahan pd zincofer jgk .. Alhamdulillah ,okayy.. selamat berjuang💪🏻hehehehe ..

Bincang dgn doktor. Ubat sptutnya di prescribe oleh doktor, bukan nurse. Bincang dgn doktor, bgtaw mual muntah u. Sbb sy pd trimester ke2 masih alahan teruk, dktr bg zincofer. 1minggu je sy consume muntah consume muntah blk. Terus g KKIA mntk tukar ubat. Dia bg iberet. Alhamdulillah. Then 3rd trimester xblh ngam dgn iberet, muntah jgk tb2. Dktr tkr blk ke ubt koko tmbh drh biasa tu. Alhamdulillah... Tp sy hb low ms trimester kedua 2minggu je. Lps tu hb dh naik elok. Y penting kena gap 2-3jam dgn sbrg makanan yg dimakan. Susu, kafein, milo, doktor suruh gap jauh dgn wktu mkn ubat. Tp sy stop kan terus. Sy mkn sumber kalsium selain dr susu. Sbb sy xdpt telan air manis. Smga hb sis cpt naik.

3y ago

Terima kasih. Nanti boleh cari supplement calcium. Sbb makan kacang pon klua balik smpai nk tercabut ank tekak ni. Huhu

Sy mkn ubat sangobion.. Utk naikkan HB alhamdulillah sy tak muntah mkn ubat tu.. Mungkin sesuai dgn sy... Sy pon dh tak sembelit mkn ubat tu.. Sblm ni mkn obimin tpi nurse ckp dh tak sesuai utk baby yg dh nak makin membesar sbb kandungan iron kurang.. Jd sy beli sendiri di farmasi...kandungan iron dia 250 mg.. sy tak nak cuba zincofer tu sbb nurse awal2 dh ckp effect mual, pening pitam.. Sy bru je nak selera mkn tpi klu muntah balik alamatnya mmg sy tak mkn 😅skrg sy dh masuk 19 week juga.. Sy mkn dr 17 week.. Susu pulak sy mnum susu calla milk.. Nti check up bln 3 ni nak tgok naik atau tak HB sy.. Sbb skrg sy dh kurang rs pitam dr sblm ni

3y ago

buat kerabu pegaga

sy pn skrg 19 weeks.. awk try mkn maltofer blh beli kt frmasi, ad 2 bntuk liquid or biji, sy ambk yg biji..dy ubat hisap, prasa coklat.. awk ckp la dkt nurse awk xblh mkn zincofer sbb munth, sy pn mcm tu.. tp bile awk mkn maltofer ni, awk kne kurgkn/jgn ambk mnuman berkafein mcm kopi, nescafe,teh,milo..sbb sy mcm tu, mse sbulan mkn tu xtw xleh mnum tu, cek2 hb trun..then nurse pesan jgn mnum mnuman mcm tu, sy pn try sbulan tu da naik blik alhmdulillah..nurse ckp nk mnum blh tp stakat rse or mnum skit2 tu blh la..smoga hb awk kmbali normal, n awk n baby shat slalu☺️

hb saya mmg around 7-8.. tak tahu la genetic ke x sbb i dont have sister in my siblings. my mom pulak dah tak igt bacaan hb dia mcm mana.. hahaha.. i mmg xblh makan ubt zincofer tu, automatic akn moody satu hari.. hahahaa.. saya makan capsule minyak kelapa dara.. saya baru consume dlm sbulan, so far okay. sbb dktr xde ckp apa2 masa last checkup aritu. buah2an jgk elok, mcm jambu batu. makan la selang seli. smggu 3-4x ke.. Shaklee pun ok jgk, sy consume b complex with acid folic. naik jgk aritu sampai 11.7 tp sbb nak dkt bersalin ni, sy amik minyak kelapa dara je..

5y ago

saya guna jenama d'aura.. beli dkt website d'aura pun boleh je..