Hb low

Hi alls, i pregnant in 19weeks, and my HB LOW around 10.5 i guess, and nurse minta i makan ubat zincofer tu 2 biji sehari. But i cant eat ubat zincofer sebab dia buat i mual dan muntah. Anyone have suggestion for naik kan HB i tu balik ?

1181 Balas

sis bagitau nurse tak boleh telan zincofer tu. sesetengah kk ada sejenis ubat je so sis try tanya boleh tak nak beli ubat sendiri cth macam obimin ke, iberet ke kat farmasi. saya pun baru nie hb turun dari 13 ke 11.9, nurse suruh makan 2 bijik zincofer sebelum tidur tapi saya muntah. so saya makan sebiji saja macam biasa and then start dari tu saya amalkan jambu batu hari2 dengan buah delima. InshaaAllah jambu batu pun membantu naikkan hb and pernah baca jugak amalkan minum air limau kasturi suam tanpa gula

cba sis cari ubat ny dkat famasi...anak no 1 n no 2 hb sy mmg asyik low sbb sy x boleh mkn ubt tambah darah yg misi bg msti mu'tah blik.. ubt ny untk ibu hamil ja... ahmdllah sy mkn ubt ny..perut kita asyik lapar ja...ubt ny jga dia than kita dari mutah ap pn kita mkn xakn mu'tah...sy mkn ubat ny sntiasa mkn jambu batu, sawanah koko ahmdllah hb sy mula hamil hingga 30 minggu ahmdllh x turun lgsg .. wlaupn sy x ambk ubt tmbh darah yg misi bg...elak kn minum kopi dgn teh...bnyk mkn ayam dgn dging. ☺️

Try New obimin sis.. start mkn new obimin bila tahu preggy. Beli sendiri dkt parmasi. Sb previous pregnancies anak 1st n 2nd memang tak masuk ubat nurse bagi tu. Start mkn sblm g buka buku pink. Masa buka buku HB 12.1,13.9, Then semalam temujanji dkt KK HB 14.6. rajin2 mkn hati ayam.. sb sy Masih lg alahan.. hari2 mkn nasi dgn air kosong 😫😫. Sayur ke ikan ke smua tak masuk.. cuma kuatkn hati je mkn hati ayam sekali sekala.. nasib baik la HB cantikkk masa alahan teruk ni.. sy preggy 15weeks..

sama lah . sya pun HB low . Sbb makan ubat tu mmg mual pening n nak muntah. tak tahan sangat smpai sya skip , then sya bgithu nurse . ubat tu tetap kena makan juga . penting utk pertumbuhan bayi jugak . Sekarang sya makan juga ubat tu tapi nurse sruh sya ambil waktu malam seblum tidur . kalau mkn mlm in Shaa Allah tak terasa sgt mual n peningnyaaa. Selain tu, ada juga makanan yg boleh tambahkan HB . Contohnya kerang, hati ayam, sayur bayam, buah Oren . Ambil makanan yg tinggi zat besi .

my hb was 10.3, dkt 2 bulan hb maintain. then sy amalkan before b/fast sy minum pati delima 1 sudu besar. sy jrg makan kerang, bayam sbb kurang minat.. buah kurma pun kdg2 sy makan jgk.. ada jgk kata buah jambu batu, elok utk naikkn hb.. tp sy xprnh try lagi.. plus, if makan fruits, elakkn mkn dgn asam2 serbuk or kuah rojak.. makan kosong mcm tu je.. much more better.. then sy makan shaklee, b complex with acid folic.. after consume around 2-3 month, Alahmdullilah hb sy naik 11.8..

Saya masa hujung² kehamilan xdapat. Nak telan ubat dah sebab dah biasa makan maltofer tu tapi sbb habis stok kena makan iberet.. Last² saya tak sentuh ubat, saya cuba makan buah² mcm jambu, saya makan kurma kismis.. Haa.. Saya pernah try makan bubur kacang masa nak dekat² check up. Then, masa hari check up tu dr 11.3 naik gak la 13.. Tp jangan la tiru saya.. Ada juga yg cuba makan tembikai.. Saya pun tak pasti sama da ok ke x.. Sebab orang kata boleh banyakkan air ketuban..

4y ago

Saya xmakan selalu pun.. Saya makan masa awal² mengandung ja sebab alahan teruk.. Alhamdulillah, dah selamat dah melahirkan. Masa cek kat kk dan hospital pun doktor kata ok ja air ketuban, xbanyak xsikit..

act you can try another supplements dr farmasi. sbb sya tak boleh makan zincofer tu sblm ni. 15 minit lepas makan confirm muntah. and then diorg tukar ubt kpada obimin. then okay. tp my dr said obimin kurg kdr zat besi dia. so dia suggest utk makan maltofer (rasa coffee) this one you can get it from pharmacy ataupun klinik2 swasta yg provide pregnancy check up. so awak boleh stop makan zincofer. banyak lagi dia suggest tp dh lupa nama. 😄 .

Same here.. Kalau tk boleh ambil pagi, cuba ambil malam before tido. Tapi make sure kalau malam, ambil ubat tu after one or two hours taking meals. Kalau lepas mkn terus ambil ubat tu, nnt mst awk akan muntah2 balik. It happen to me. And i pon dkt2 hujung dlm 34 weeks, doc tukar iberet sbb zinkofer tak menaikkan sgt hb. Iberet better than zinkofer yg bau tak tahan tuh 😆 Tips : mkn ubat dengan jus oren 😁 cepat menyerap dan kurang bg mual2 nk muntah.

i pun memula makan zincofer. then keep muntah smapailah orang bgtau kalau muntah kene makan balik ubat tu. then ramai suggest makan time malam before nak tido. lepas beberapa hari tu checkup HB i drop dari 11.5 ke 9.6 sebab i tak tahu pun lepas muntah ubat tu kene makan balik. So now nurse suggest i makan maltofer. then i makan kekacang, jambu batu, bayam ikan nak kasi support more. harap harap naik lah HB before next checkup on 18/4 💪🏻

sya pun hb low kira dalam 9.1 je.. sya tak jaga makan la mase tu, sya makan ubat zincofer tak teratur n sepatutnya makan ubat tu dalam 2 jam selepas mkn nasi tapi sya tak.. lepas tu nurse kata bahaya untuk baby kat dlm perut jika tak cukup darah dlm badan,,, n then sya ubat cara pemakanan sya, sya bangun pagi terus makan ubt zincofer dngn air jus,, sy amalkan cam tu,, selepas tu syukur darah naik ke 11.1... makan banyak sayur juga yee