Luahan ibu berpantang

Alhamdulillah Saya baru je bersalin semalam, balik pantang dkt rumah mertua belum apa2 mertua dgn nenek suami dh ambik baby kt saya lepastu bagi bila baby menyusu je.. suka paksa saya bagi susu walaupun baru je baby menyusu.. sampai bengkak susu saya 😭 pagi2 baby dah kena ambik.. tidur pun kena bukak pintu sebab bilik panas.. pg td badan baby panas saya bukakn baju sekejp bagi baby selesa lpstu mertua dgn nenek suami datang bising2 suruh pakaikn baju dengan bedung lpstu masa menyusu pun dorg blh masuk tgk saya menyusu..rasa malu sangat.. dh la rumah ada adik lelaki suami.. tgh2 saya menyusukn anak blh pulk bukak besar2 pintu tu.. lpstu habis menyusu terus ambik baby bawak depan.. langgsung tk bagi masa baby dgn saya.. baru sehari berpantang tapi stress sgt2 rasa mcm meroyan sbb anak tkde sebelah 😭

19 Balas
 profile icon
Tulis jawapan

Sbr ye sis, bca kisah awk, tringt masa mula2 dpt bby... Lbih kurg ni la situasinya...sy pham, sdih nye tuhan je tahu, ada ank mcm xdk ank dbuatnye.... Bincang dgn suami elok2, bg dia fham sama ape awk rasa, ckp kt dia, nk pantang kena istri selesa, klau x kang, mcm2 bleh jd...sy dlu cucu prtma jd kna pham jgk la situasi diorg, excited diorg plik beno 😁😁😁, sy x mrah cuma x selesa, dh la lmbt jgk dpt bby bila dpt, xdak msa sngt plak dgn bby...tp alhamdulillah tuhan bg suami y dpt rasa kesedihan istri wlpn X crita dgn suami, jd dia segera planning utk km duk asing dr rumah mertua... Semoga Allah permudahkan urusan awk...

Baca lagi
2mo ago

Betul sis.. saya puas berkeras dengan suami tapi suami tetap susah nk faham.. mertua langgsung tk bagi masa saya dgn anak.. kdg saya duduk dlm bilik nangis sorg2 rasa nak sgt bawak anak lari balik ke rumah.. kalau dkt rumah bebas sikit

tolong lah bincang dgn suami. seriously strees masa pantang boleh menyebabkan meroyan sis. tlg lah jgn main2 dgn meroyan ni sis. sy sendiri mengalami apa yg sis alami dan akhirnya sy campak baby saya. Allahuakbar berdosa sgt bila igt balik. silap sy masa tu sy x nak berterus terang kt suami apa yg sy rasa dan alami. alhamdulillah sgt2 suami memahami situasi sy yg stress masa tu suami terus ambik baby dan x marah sy pun. so utk sis, tlg lah bterus terang dgn suami apa yg sis rasa tlg lah jaga emosi sis. nnti anak yg jdi mangsa Allahu

Baca lagi

bab aurat kena bertegas dengan suami, dengan mertua, dengan ipar.. tanya suami nak ke tanggung dosa biarkan aurat isteri tak terjaga, nak ke isteri meroyan sedangkan isteri dah penat mengandung dan bersalin anak dia? kalau dia taknak paham jugak, cakap awak akan balik pantang dekat rumah sendiri atau rumah family, kalau nak awak pantang sana, tak boleh sesuka hati ambil anak awak.. kalau dia taknak ikut awak, awak cakap je awak pun takkan ikut dia langsung..

Baca lagi

YaAllah bleh byg stress awk tu cmne.sy anak 1st mmg dgn mak sdri.dan dh blajar semua benda sndri.anak 2nd suami offer berpantang rumah mertua.sy seboleh2 xnak pergi sbb sy kata dh bleh berpantang sndri.cuma mkanan je mtk tlg dia masakkan.anak buah dtg hantar kt rumah.xde masalah apa pn sepanjang berpantang sdnri sbb ada org dtg urut semua.duk rumah sndri kita bleh berehat.tp kena suami bg kerjasama jgk la.klau suami xbg kerjasama pun msalah klau duk rumah sdri

Baca lagi
2mo ago

betull.. mertua saya ni jenis susah jugk sis kalau ckp baik2 pun kuat terasa.. lepastu saya nk buat apa2 ada je nampak salah saya.. saya nk mandikan anak tk blh nk basuhkn berak anak tk blh rasa nk lari jauh2 je bawak anak... suami pulk tk adil asik fikir mertua je habis saya ni diabaikan mcm tu je mcm mertua pulk yg pantang

You’re lucky sbb ada yg jaga awal berpantang. Mungkin ada sbb knp diorang amik bby. Dia tak nak awak stress. Saya berpantang sendiri. Lepas seminggu mak saya jga. SYa pantang sendiri. Last2 terus stress. Mungkin dah bentan. Angkat bby. Masak lg. rasa nk letak ank jauh2 skjp sbb nk rest. Saya selalu dgn ank. Terpaksa dukung sampai rahim tak sihat walaupun dah day 43 pantang. Bersabar lah. Nk jaga diri kita & pulih kn badan very stressful if sorang2.

Baca lagi
2mo ago

alhamdulillah moga mudah urusan sis...❤️ saya tersilap send komen dkt post sini rupanya.. tumpang ye sis emaa.. 🥰

penah hadap jugak bnda mcm ni masa bpntang anak ptama, tak tahan sbb mertua tidur skali dlm bilik sbb nak tido dgn bby , mnta izin suami nak bpntang ruma mak sndiri tpi suami tak bagi, hari ke6 bepantang dgn mertua sy alami tumpah darah, lpas tu baru suami hntr ruma mak utk bepntang ,. inshaa allah berpantang kalini suami yg jaga atas kehendak suami sndiri ,. smoga smua d permudahkan utk sy ,.dan smoga sis baik² slalu🥰

Baca lagi
2mo ago

Alhamdulillah.. kesian sis sampai mcm tu sekali ya.. faham dorg excited tp excited org tua ni kadang berlebihan sampai blh buat kita annoyying kan.. lain kali bersuara je sis sbb kita ada hak.. nak terasa biar je drp kita yg kena tahan dan makan hati

1. bincang dgn Suami elok2 ape yg awk xselesa. 2. kalo panas xpayah pakai baju tebal2 bedung sgt anak to. xmati pun. 3. tolong hormat privasi awk nak menyusu.. 4. sis kene tegas sbb to hak sis badan kita nak kene jaga 5.kalo xtahan sgt balik je pantang umah sendiri. xpun umah mak kita. Sy awal2 mmg dah bg tahu suami ape yg Sy xsuke xselesa. kene tegas lah. kalo x awk stress jelah dlm pantang

Baca lagi

Sbb tu lah sy lebih suka kalau berpantang dgn mama sdri,suami pun xmau la pantang d kg dia sbb kmi mmng tggal jauh dn asing sejak mula2 kawin,dan satu lagi suami sangat2 jaga privasi sy terutama sy punya aurat lah,betis pun dia sruh cover kalau depan org😅😅bincang baik2 dgn suami,kalau suami xlayan minta je keluarga sis ambil bawa blik rumah mak ayah

Baca lagi

sama crita mcm sy.. sy x tahan,sy suruh mak sendiri dtg melawat.. dan bwk sy blik pantang kt kg sendiri.. kita ada hak buat keputusan sendiri.. kalau sis mmg terpaksa duduk rumah mertua,sis kunci je pintu bila sis nk bersama dgn baby..dorg ketuk ke apa,ckp je terlelap.. bila sis rse dah ok,sis bg la dorg pegang baby.. ni semua ujian Allah bg.. harap sis kuat..

Baca lagi
2mo ago

Allahu betul sis.. suami saya dh tegur tapi semua jenis tk ambik kisah pun.. sampai saya sendiri yg bersuara ckp malu kalau org tgk lpstu dorg blh gelak2 je 😭

Kesinny. Sis bincanglah dgn suami cakap elok2. Kalau tak cukup kut skit 2 mgu ke sis blk rumah sendiri. Masa mak mertua nak amik baby lps nyusu tu sis buat2 la ulit anak dan cakap terus mak saya nak pegang anak saya ni lama skit. Apa2 saya pnggil mak ye. Cakap je biarla dia terasapun dari sis meroyan nti

Baca lagi
2mo ago

Dia terasa skit2 xpela kira dgn mak kitapun dr kecik bukan baik sepnjang masa.. lama2 dia akan faham sbb diapn pernah ada anak. Yg penting dlm apa perhubungan komunikasi