Tolong saya, please.

Saya habiskan berpantang dkt rumah mertua sbb suami saya ada keje dkt area rumah mertua. Makin lama saya ddk rumah mertua, saya jd makin x selesa. Psal anak meragam, saya tak masak, tinggal berdua dgn mertua. Dah 5 bulan saya stay dgn mertua. Bila saya bgtau suami nak ddk rumah sewa. Suami x bg. Risau apa² jd dekat saya dgn baby. Nk balik rumah parents sendiri, saya x selesa jgk sbb psal anak. Parents saya nie pantang dgr baby nangis. Mesti kaitkan isu susu x cukup. Dr berpantang lg sikit² susu x cukup, sampai suruh beli susu formula. Bila VC baby saya nangis, nak susu tu. Bg dia susu. Sedgkn bnyk lg sebab baby saya nangis. Nk dukung, nk tidur. Selalu je bertekak dgn parents sbb susu cukup je. Bila dgn mertua plk, saya x selesa dia selalu terjah masuk bilik mcm tu je. P.s FIL okay. Saya tgh menyusu kekdg, dia masuk gitu je tnya kenapa x bawa baby keluar bilik lg. Pernah sekali saya tgh dodoikn baby tidur mlm. Ada tetamu dtg. Fil masuk bilik gitu je,paksa saya keluar jumpa tetamu sedgkan tetamu tu lelaki. Saya nk kena bertudung dulu, pkai baju lengan pnjang lg dgn baby tgh meragam x nk tido. Ada kekdg saya beli jajan utk saya mkn,sbb bila menyusu nie kn buatkn kita lapar. FIL suruh bg jajan tu dkt tetamu² yg dtg. Rumah nie sentiasa ada tetamu. Lg satu,yg saya pling x selesa. Bila saya tgh tepuk² belakang baby saya utk burp kan dia or usap belkg baby saya. FIL mesti dtg, lepas tu tangan dia terkena tangan saya. Klau terkena sekali x apa, ni bnyk kali kena. Sampai bila dia usap baby, saya stop usap belkg baby saya. X selesa dibuatnya. Saya jd stress bila ddk dgn mertua or parents sendiri. Any solutions x nk buat mcm mna? Nk ddk rumah sewa, suami x bg. Dia risau sesuatu terjadi dkt kami sbb tempat keje dia jauh. Saya x story pun dkt suami semua nie lg, sbb tu rumah dia membesarkan. Risau dia fikir saya x nak bersusah payah dgn dia.

3 Balas

Pengalaman saya, saya bertegas nak duduk rumah sendiri walaupun sewa. Kerap slowtalk dgn suami tapi tula slowtalk sampai bergaduh mulut pun ada. Susah nak cakap situasi kita ni macam mana dgn suami bila rumah keluarga suami. Hari2 stress menangis sbb tak selesa. Dari mengandung 5 bulan sampai berpantang seminggu rumah mertua. Lepastu balik rumah parents sampai habis berpantang sampai 100 hari. Balik ke sini semula suami cakap hadiah bersalin. Tak sanggup nak isteri dan anak jauh dah. Dalam susah2 tu pun saya berjaya juga dapat duduk rumah sendiri. Selesa dan privacy. Awk cuba lah berbincang dulu dgn suami. Kena luah juga apa situasi awk, lebih baik dari pendam stress sorang2. Duduk rumah sendiri kita selesa, nak didik anak ikut cara kita tanpa ada campur tangan org lain.

Pengalaman saya, saya slowtalk dengan husband yang saya nak stay rumah sendiri. Explain sebaik yang boleh. Daripada saya jadi stress, setiap hari menangis karang jadi mental pulak. Nasib baik husband faham, siap install cctv. Husband saya pun jenis risau kalau berdua dengan anak. Dia nak tunggu anak besar sikit baru cari rumah. Saya tak selesa duduk rumah mertua, sebab adik2 ipar semua lelaki, takde space @ privacy untuk saya. Haa lebih kurang macam awak la. Apa yang saya boleh, keselesaan awak juga penting. Kena cerita apa yang awak rasa, memang la dia rasa senang sebab tu rumah dia. Awak tu baru lagi, memerlukan masa nak biasakan. Takboleh nak ikut cakap husband sahaja, awak juga boleh bersuara. Berkomunikasi. Bincang.

6mo ago

Hmmm. Cuba la citer dulu apa yang story dalam TAP ni. Mana tahu suami ubah fikiran.

maaf la tp suami tt ni failed. tanggungjawab suami yg utama ialah sediakan kediaman yg isteri selesa. selesa utk buat apa sahaja. bg alasan risau padahal bini tu bukan budak2 yg tak reti jaga diri. sewa yg berdekatan dgn tmpt kerja suami.. pls la tt, bgtau suami apa yg dh berlaku dkt rumah mertua tu. supaya suami tu bukak mata..xkisah tu rumah dia membesar ke apa.