Pemakanan ibu menyusu

Hi mommy nak tnye ibu menyusu ni Ade pantang ke nak mkn ape²?? Sebab Sye nak mkn ape² mesti mak mertua Sye x big...maklum la duduk sebumbung dgn dia ...Jdi dia x nk cucu dia kembung...Jdi Sye mkn sawi rebus dgn ayam atau ikan goreng je hari...Jdi Sye nk la msk menu² lain tapi mak mertua x bagi ...masalahnya Sye mkn mcm tu pun anak still kembung sentiasa...Sye pun buntu ...Sye nk nyusu anak Sye kalau blh sampai 2 tahun...skrg anak Sye baru 1bulan ++...rase stress x blh nk mkn mcm² tu agak tggi Sye takot susu drop 😔 nnty bagi susu fm blh la mak mertua Sye ambik anak Sye bila² Mase ...mcm mula² keluar wad hari tu ...main ambik je anak Sye tanpa mintak izin sebab nk bagi susu...ni susu badan da Ade Sye stop bagi fm bagi susu badan saja...tlg bagi pencerahan betul ke kena berpantang mkn jugak

3 Balas

Alahai sis. Semoga dipermudahkan segalanya. Sy sungguh mertua sy tak lah seagresif ni, tp waktu fasa berpantang mcm ni sangat mengganggu perasaan semua benda. Taklah semua tak blh mkn, nak happy pun mcm mana kalau semua benda kena kawal mcm kita nk pesakit sakit berat pulak. Awak mmg kena pantang and tinggal kt rumah mertua juga ke? Fasa ni akan rasa panjang, kalau awak tak happy. Sy dh merasa sgt, sampai kalau blh tak nak beranak lagi sbb tak suka berpantang, dgn sangat sensitif nya perasaan waktu tu

1mo ago

Kalau bercuti tanpa mertua, suami boleh buat keputusan sendiri tak? Kadang ada orang tak yakin dgn diri sendiri utk buat keputusan bila orang yg dipercayai/ di sayangi ada berhampiran.

takde pun kecuali alahan atau caffeine, boleh buat baby susah tidur. yg lain tu kena try & error. saya makan cempedak kobis durian etc, baby sama je dengan bila tak makan. fahaman saya, baby kembung mainly sebab latch tak betul especially baby newborn yg memang tengah belajar latching lagi. and bila susu terhadam dalam perut, sedikit sebanyak memang akan hasilkan gas. sebab tu kena rajin exercise-kan baby, urut2 supaya penghadaman lancar.

Aduhai.. Bosan menu yg sama kan. Boleh je makan apa2 kecuali apa yg puan alah. Elakkan kaffein, junk food dan fast food. Untuk kembung baby tu, setiap kali tukar diaper dia, urut ILU pada perut anak dgn minyak sesuai. Lepas tu buat senaman kayuh kaki.... Bagi anak bergerak..