Luahan ibu berpantang

Alhamdulillah Saya baru je bersalin semalam, balik pantang dkt rumah mertua belum apa2 mertua dgn nenek suami dh ambik baby kt saya lepastu bagi bila baby menyusu je.. suka paksa saya bagi susu walaupun baru je baby menyusu.. sampai bengkak susu saya 😭 pagi2 baby dah kena ambik.. tidur pun kena bukak pintu sebab bilik panas.. pg td badan baby panas saya bukakn baju sekejp bagi baby selesa lpstu mertua dgn nenek suami datang bising2 suruh pakaikn baju dengan bedung lpstu masa menyusu pun dorg blh masuk tgk saya menyusu..rasa malu sangat.. dh la rumah ada adik lelaki suami.. tgh2 saya menyusukn anak blh pulk bukak besar2 pintu tu.. lpstu habis menyusu terus ambik baby bawak depan.. langgsung tk bagi masa baby dgn saya.. baru sehari berpantang tapi stress sgt2 rasa mcm meroyan sbb anak tkde sebelah 😭

19 Balas

Mmg duduk serumah dgn mil ke? Berpantang sendiri la sis kalau ada rumah sendiri. Apa org tgh menyusu boleh buka pintu macam tu dgn ipar lelaki ada dalam rumah. Sangatlah bahaya. Sis kunci pintu bila susukan baby. Lantaklah kalau ada yg datang ketuk, maki atau marah. Aurat kita hak ALLAH. x de akal betul orang2 tua macam ni.

2y ago

Berpantang sendiri je la kalau macam tu

Allahuakbar. Cuba berkomunikasi dengan suami. Payah juga bila baby panas bagi pakai bedung. Kesian baby berpeluh² takut demam pula. Bila siang boleh buka sekejap. Kalau baju boleh pakai baju yang ada lubang² tu. Moga dipermudah urusan ya mommy. Tahniah mommy dapat baby

2y ago

Aminnn in shaa Allah sis.. saya pantang rumah mertua satu benda pun saya tk blh buat sis kt anak saya selain susukn anak je.. baju semua mertua yg tentukan.. saya rasa annoyying sgt dgn mertua.. dh luah dkt suami tp suami tk bantu langgsung 😭 saya rasa nk je bawak anak saya lari balik rumah

Kalau susah nk bincang dgn diorang. Guna nama dr dan misi je 😆 kata misi dgn dr cakap kalau nk kasi susu bnyk, kena bnyk kulit berkulit dgn anak. Bila menyusu kena tutup pintu sebab takut suara luar mengganggu bayi nak focus latching.

cuba awak berkomunikasi dgn husband awak.. cakap dgn dia.. dia kena paham la.. aurat awak.. baby dn awak perlukan bonding jugak..

nnti bersalin pntang rmh mamak sendiri..sbb mertua tak tau pantang bab"islam..suami mualaf..tpi alhamdulilla mertua baik..

elakkan stress mase berpantang ..bhaya...slow talk dgn suami...balik pantag rumah mak awk la....bhye stress tu...

awk perlu bersuara... klau x bersuara org akan anggap awk okey je 😓

bincang dgn suami

alhamdulillah