Ade tak org mcm sy awal2 ngdung,rase tak sedap perut..mcm angin pn ade..pastu rse letih nk baring je

Ade tak org mcm sy awal2 ngdung,rase tak sedap perut..mcm angin pn ade..pastu rse letih nk baring je..rase nk muntah pn ade..normal ke smua

22 Balas
 profile icon
Tulis jawapan

Alhamdulillah,hilang dah rase Harini bgn dari tdo.mlm td tak sedap perut mcm masuk angin senak mcm nk segugut pn.tp x la sakit mana cuma x selesa Smpai loya nk muntah tp x muntah,lemah sgt. bgn harini cuma letih dgn nk baring je.tp sebabkan ade ank kecik ni Allah bg sy kuat,setakat ni x muntah lagi.minta2 x alhan teruk mcm ngadung first dlu. tkboleh tbayang2 fobianya mcm mne. ni ade ank buat2 x tau je. xde ank jd lembek Sbb x buat pe kn.😁😁😁 sy doakan semua IBU2 dan baby dalam kandungan sentiasa dlm jagaan,sihat tubuh badan dan dipermudahkan urusan korang semua.aaminn ya Allah🤲🤲🤲

Baca lagi

saya terdetik nak buat upt sbb tu la. seminggu perut angin je. minum air gas sebotol kecik tu, makan nenas, gelek perut kat bantal. lepastu bau wangi semua jd busuk, xbuat keje rumah lgsg, baring je lemau. bila dtg loya ngn pening, baru suami kata, pregnant kot ni. masa pertengahan puasa tgh cari baju raya kat mall, pening betul, sje g beli upt kat watson, g toilet terus test, positive. x expect lgsg pregnant sbb setahun xdtg period lepas stop perancang. 1st 5bulan xdtg period test upt negative semua. lepastu malas da nak test. rupanya Allah nak bg waktu anak sulung genap 2tahun 😁

Baca lagi

Nk kata normal tu tak taula. Tapi saya mengandung anak 1st smpai yg ke-4 ni macam tula keadaannya. Memang asik letih dan nak baring je. Buat kje xseberapa pun rasa letih juga. Cuma yg mngandung kali ni pembawakannya dari celik mata sampai nk pejam mata semula..alahan sensitif bau2an ni xbole bawa bincang. Bau makanan lagi la trus buat saya rasa mual. Xmacam masa ngandung anak 1st-3rd alah hanya dr subuh sampaila kul 2-3 ptg je lps tu cargas da rasa badan.

Baca lagi

Masa trimester pertama saya baring je. Saya berenti kerja hehe sebab lemah sangat (bukan manja) tapi memang takda tenaga langsung macam kain buruk dah. Siap nangis lagi kenapa la macamni dengan perut rasa sengugut je dengan muntah semua la. Drain mental & fizikal tapi Insyallah semua tu sekejap je Insyallah positive je okayyy? Masuk trimester kedua macam hidup semula haha

Baca lagi
1mo ago

msuk 2nd trimester da ok.. rse mcm dpt bdn kte yg lme blek.. hehe

Sya pun mcmni , 4 doctor sye jumpe , ubat pun yang dibagi hampir sme , check semuanya oky , normal kalau ad alahan mcmni , saya sampai 4 bulan bru hilang , mase tuh memng teruk sngt alahan , ape ape masuk kluar balik , kene berdoa dan sbr , alahan sebenrnye memng xde ubat sis, tapi kalau sis nk kurang sakit makan ubat doc bagi , slebihnya twakal 😣 mcmtuh la saya rse sis

Baca lagi

yes sama dengan saya masa awal2 hari tu. bloated dia tak leh bawak bincang haha. duk pelik sgt mcm mana boleh bloated padahal makan je. rupanya tak tau dah berisi. mmg kena bersabar je sis. takde choice. yg rasa selalu nak baring tu pun ye. malas je rasa nak buat pape. InsyaAllah lama2 rasa perut tak sedap, berangin tu beransur hilang. take care ye

Baca lagi

sy pun same mcm sis, senak perut smpai x boleh nk berdiri sakit ngat perut kembug x boleh bwk bincang, tips sy ddk mcm sujud tp tongeng lg biar bg angin lepas, insyallah lps keluar angin perut dh x sakit... awl2 preggy pun sy mmg letih sgt2 n sy jd mengah, mmg baring je sbb asyik ngantuk n letih n loya... 6t dh bnyk bulan dtg sakit pinggang puler

Baca lagi

sama sis..mgkin sbb anak pertama kan x biasa lagi...nak nangis pun ada ingat kerja lagi..smpi rumah mndi baring terus mcm org teruk sakit😂 mkn pun xlalu..rasa nak give up juga kerja..nsip baik bertahan sbb target smpi msuk 9bulan baru berhenti kerja🥲🥲

saya sama macam sis dari anak pertama , pregnnat anak kedua pon mcm tu jgk . muntah saje laa. perut rasa berangin jee .. tak hilang2 . nak makan ape tak bolee . banyak baring jee saya awal2 pregnant ni . Ni Pulak tiba2 naik gatal2 pulak kat tgn kaki peha ..

Normal. Badan baru nak adapt kot. Mmg rasa lembik je walaupun perut kecil lg. Selalu sakit pinggang pun ye jugak. Start trimester kedua tu baru rasa ok balik jalan pun dah boleh laju. Pastu trimester ketiga slow balik sebab perut dah besar 😂😂