Zincofer Dan Cirit Birit

Ade tak mommies yang makan zincofer alami cirit birit? Rase mual tapi tak muntah.. Cume tak tahan sbb asyik berulang ke tandas je.. Sakit perut plk tu.. Ade suggestion tak? Bru 3 hari tukar ubat kpd zincofer sbb hb low sgt.

21 Balas

Sape yg kene makan zincofer tu try makan waktu malam 2 jam lps dinner sebelum tido.. Minum dgn fresh oren without sugar kalau rajin blander sebiji oren sendiri.. Biar kalau sendawa tu x kluar rase zincofer tu kluar rase buah oren tu.. Then try makan selang sehari.. Ni nurse n doc yg suggested kat sy.. Sbb mmg dr awal hb sy ok maintain tapi sbb mase tu ubat lain xde stok so sy dpt zincofer jugak.. Bile sy makan everydays hb sy drop.. Then doc n nurse suruh selang sehari makan zincofer tu alhamdulilah hh sy naik and maintain skrg 13.3 and above kdg 13.8..skrg dah 30 weeks 3 days.. So korg bolehla try..

Sy pun camtu.. mula2 boleh tolerate lagi.. lama2 mual gara2 rasa iron tu naik ke tekak, rasa besi, pastu asyik sakit perut p tandas.. nak tukar ke iberet semula sebab x kacau perut tapi sembelitla 😅 tapi kawan suggest maltofer, nak cari hujung minggu ni kat farmasi 😄

4y ago

Ya.. Sy pun nk maltofer.. Tpi maltofer tkde stok. Diorg ckp tahun depan bru stock smpai.. 😅

Yaa. Saya dapat ubat zincofer, bila makan waktu siang hari mual2 muntah. Bila makan waktu malam cirit birit sampai susah nak tido, asyik kelua masok toilet. Now dh tukar ubat ke iberet. Saya makan waktu malam je sbb ubat tu mengantok laa pada saya😅

Saya mkn zincofer alhamdulillah xde cirit birit. Tp wajib buang la sehari o 2 ari sekali. Tp mual tu mmg ada. Kekdg terjeluak sendiri. X muntah. Hehe. Ramai suggest try minum dgn oren juice, yg masam2. Tp sy telan je dgn air masak. Tahan aje lerr..

Nurse memang pesan kalau makan zincofer, kena byk minum air sbb akan buang air besar dan utk elak sembelit. Rasa mual dan pening mmg ada. Saya makan sebelum tidur. Alhamdulillah hb stabil sampai skrg.

Mmg boleh cirit birit. Dan tinja akan menjadi hitam. Tapi takpe. Nanti your body will be used to it. Bertahan ya. Cirit birit tu mmg side effects of the medicine kalau u baca dia tulis dalam kotak ubat tu.

4y ago

Ok.. Tq mommy.

Saya pun nk muntah kl mkn pagi. Sy tukar mkn sblm tdo.. cirit birit pulak. Sy pergi swasta, doc bagi similac.. dah abis 2 botol.. cr kat farmasi xde. So i decide beli brand apaton pulak.janji lengkap..

Kalau mkn zincofer cirit birit mksudnya ubt tuh ta sesuai dgn sis..mcm sy doktor suggest beli ubat kat farmasi sptutnya sembelit bukn cirit birit..nnti jmpa doktor bgthu mkn zincofer cirit birit..

Klu cirit birit better tukar ubat.. Bincang dgn misi mcm mana.. Sbab sy cirit pun tukar ubat.. Klu telan jgk kesan ubat tak jadi tu.. Sbab badan kita tak nak terima ubat tu.. Tu yg cirit😅

Saya makan zincofer terus loya dan muntah2. Rasa sakit perut mcm nak berak tapi muntah yg keluar, lepas dah jadi 2x terus sy stop dan makan obimin balik.