Muntah Kekuningan

Hello mommy . Saya dah 33 weeks tapi masih lagi muntah muntah kekuningan pahit lepas makan folic acid zincofer dengan tablet iron . Ubat tu doc pesan suruh makan waktu perut kosong . So, saya telan lepas solat subuh . Tapi tetap muntah . Sekarang tgh usaha nak naikkan hb . Sebab hb makin menurun bila masuk third trimester ni. Mcm mcm dah cuba tapi tetap sama . Kat sini ada tak mommy sama mcm sy ? Tahu tak cara x nak bagi muntah lepas makan ubat tu?

6 Balas

saya tak sesuai zincofer. makan waktu malam, 2 jam lepas dinner, lepas tu wajib muntah lepas makan ubat. makan pagi pun sama. minta tukar ubat dengan doc. iberet baru ngam. nak naikkan hb selain ambil pemakanan yg tambah hb: makan kurma, susu kambing, elakkan caffeine (caffeine halang penyerapan proses nak tambah hb)

8mo ago

Noted 👍🏻

Sy x boleh mkn zincofer. Jadi pedih ulu hati. Sis kne infom kk sis. Supaya blh tukar ubat. sy pn 3rd trim, hb mkin drop juga ni.

8mo ago

Okeyyy sis 🫶🏻

try mnum dgn jus oren atau air limau tnpa gula . sy kdg lps mkn ubt sy cpt2 mkn gula2 utk hlgkan mual

Cuba beli maltofer... Maltofer rasa coklat kunyah2 je..

sya mkn zincofer pun mcmni..sya tukar ambil iberet then ok

8mo ago

Ohhh yeke. Nampak gayanyaa kena tukar ubat jgk saya ni

iberet ok walaupun panjang nk masuk mulut